Την απόφαση του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, περιμένει, λέει, η δημοτική αρχή για να εκτελέσει
τις αποφάσεις που υπάρχουν από τον Σεπτέμβρη του 2014!!!


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Επανέρχομαι, όπως σας είπα από χτες, στο ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών στο “Ο.Τ. 9” της Καισαριανής, οι οποίες, “εντελώς τυχαία” φαντάζομαι, συμπίπτουν με ένα χαρακτηρισμένο με ΦΕΚ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ στην είσοδο της πόλης. Επίσης “εντελώς τυχαία” φαντάζομαι, ο δήμος Καισαριανής “αδυνατεί” να πράξει οτιδήποτε για την προστασία του διατηρητέου κτιρίου, από το 2012, 19 Ιουνίου 2012 συγκεκριμένα, όταν έφθασε στον δήμο Καισαριανής το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 26709 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, τμήμα παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων, με την υπογραφή του κ. Γ. Γκανασούλη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το διατηρητέο έχει “εμπλουτιστεί” με… “αυθαίρετες κατασκευές”..!



Τις οποίες «αυθαίρετες κατασκευές» όλοι τις έβλεπαν να «σηκώνονται» και να καταπατούν έναν κοινόχρηστος χώρο, αλλά κανένας δεν κούνησε το μικρό του δαχτυλάκι για να τις σταματήσει… «Διαπλοκή» να το πεις, «διαφθορά» να το πεις, «παρανομία» να το πεις, «παράβαση καθήκοντος» να το πεις… Όπως θέλεις μπορείς να το πεις, εκτός από διαφάνεια, πληροφόρηση, υγεία και σωστή λειτουργία ενός δήμου…

Η επιτυχημένη συνταγή της ηθικής και οικονομικής εξαθλίωσης ενός δήμου αποδεικνύεται σήμερα, όταν αυτοί που δεν «έβλεπαν» όταν στήνονταν οι σκαλωσιές για τις αυθαίρετες κατασκευές, τώρα «προσπαθούν», λέει, να πάρουν άδεια κατεδάφισης των… αυθαίρετων κατασκευών, που οι ίδιοι επέτρεψαν!!! Και περιμένουν την άδεια από έναν γ.γ. που δεν υπάρχει!!!

 

“Κίτρινο γράμμα στο συρτάρι”…

Στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ του 2012 επισημαίνεται η καταστροφή του διατηρητέου κτιρίου επί της λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης και ζητείται η συνδρομή του δήμου και του αστυνομικού τμήματος Καισαριανής. Το έγγραφο κατευθύνθηκε υπηρεσιακά στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται… Ή μάλλον αγνοείτο μέχρι πέρυσι, όταν πληροφορήθηκα από το ΥΠΕΧΩΔΕ την ύπαρξή του…

Το καταχωνιασμένο έγγραφο με την αναφορά του κατεστραμμένου διατηρητέου κτιρίου, αναφέρεται ΜΙΑ φορά, ΜΙΑ και μοναδική, στις υποθέσεις του συγκεκριμένου ακινήτου και της στεγαζόμενης επιχείρησης, που έχουν απασχολήσει κατά συρροή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Καισαριανής: αναφέρεται τον Μάρτιο του 2013, στην υπ’ αριθμόν 16 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου καταγράφεται ακροθιγώς και χωρίς λεπτομέρειες η ύπαρξη του διατηρητέου, αναφέρεται η διαπίστωση «αυθαίρετων κατασκευών» και αποφασίζεται το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος. Για τις ενέργειες της υπηρεσίας περί του καταστραφέντος διατηρητέου δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ αναφορά… Έκτοτε, το ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΜΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ!!!

Οι αποφάσεις που αφορούν το «οριστικό κλείσιμο του καταστήματος» είναι πολλές..! Καμία δεν εκτελέστηκε!!! Η περίοδος της θητείας του εργολάβου καταστροφών ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο ανοχής. «Θαυμάστε»:

 

1) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 16/11.04.2013: ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ λόγω τροποποίησης όρων λειτουργίας. ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ.

2) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 17/11.04.2013: ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ λόγω αυθαίρετων κατασκευών (κατεδάφιση πρόσοψης και εσωτερικού διατηρητέου).   ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ.

3) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 66/25.07.2013: ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ 30.07.2013 γιατί παρήλθε άπρακτη η προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών εγγράφων.

4) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 70/30.07.2013: ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΩΣ 30.08.2013 ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ. Εάν δεν προσκομιστεί η άδεια θα σφραγιστεί.

5) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 75/05.09.2013: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ.

6) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 76/05.09.2013: ΝΕΑ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΑΣ την ίδια ημέρα και ώρα με την ανάκληση. Γιατί λέτε έδωσε νέα προέγκριση; Κρατηθείτε: «να διαπιστωθεί από την Πολεοδομία Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ»…. Την οποία ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, όπως λένε από κοινού η Επιτροπή και η Τεχνική Υπηρεσία, δεν μπορεί να διαπιστώσει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου..! Και αμέσως μετά, σ’ αυτό το κτίριο με τη μη διαπιστωμένη στατική επάρκεια, χορηγούν άδεια λειτουργίας ΟΠΕΝ ΜΠΑΡ!!! Στην ταράτσα!!! Του ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ!!!

7) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 100/13.11.2013: ΣΦΡΑΓΙΣΗ καταστήματος. Η απόφαση ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ.

8) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 12/07.03.2014: Προέγκριση αδείας με νέα επωνυμία.

9) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 28/28.4.2014: ΝΕΑ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΑΣ με νέα επωνυμία.

10) Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 28/28.04.2014: Ανάκληση της παραπάνω προέγκρισης και χορήγηση νέας προέγκρισης.

11) ΙΟΥΝΙΟΣ 2014: Η επιτροπή αποφασίζει τη σφράγιση του καταστήματος στις 23.7.2014. Η Απόφαση ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ.

 

“Κατά σύμπτωση”..!

Όλες αυτές οι αυθαιρεσίες, οι υποκρύπτουσες διαπλοκή και δόλο εκ μέρους όσων τις καλύπτουν επί δύο και πλέον χρόνια, ΔΕΝ αφορούν κάποιο φτωχόσπιτο κάποιου άνεργου που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και θέλει να στεγάσει τα παιδιά του… Όχι. “Κατά σύμπτωση” αφορούν το ίδιο κτίριο και την ίδια επιχείρηση…

Τρεις δημοτικές αρχές πέρασαν από τότε που “ξεχείλωσε” το πουλόβερ της διαπλοκής και καμία μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να εφαρμόσει την ισονομία και την έντιμη αντιμετώπιση των πολιτών. Μόνο η διοίκηση Κοντόσταυλου πήρε τις δύο αποφάσεις κατεδάφισης από την Ε.Π.Ζ. και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν πρόλαβε ή δεν ήθελε να τις εφαρμόσει κι έτσι τις άφησε κληρονομιά στη σημερινή διοίκηση… Η οποία σημερινή διοίκηση (του ΚΚΕ παρακαλώ…) αποτελεί τη δυσάρεστη έκπληξη της ανακολουθίας λόγων και έργων με το καλημέρα… Πάει περίπατο η πολυδιαφημισμένη διαφάνεια, πάει περίπατο η “συμμετοχή του λαού”… Η σημερινή δημοτική αρχή, δια του αντιδημάρχου της επί των τεχνικών έργων, απαξιοί έστω και να απαντήσει σε ερωτήματα πολιτών..! Και όταν απαντά, μετά από ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ, με “πειραγμένη” ημερομηνία εγγράφου, δεν δίνει τα στοιχεία που ζητούνται..!


Δεν υπάρχει ο Γραμματέας που περιμένουν!!!

Χτες, λοιπόν, μάθαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ότι «αναμένεται» η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να βγει η άδεια κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών στο Ο.Τ. 9… Ποιού Γραμματέα; Του παραιτηθέντος στις 4 Φεβρουαρίου ή αυτού που ΘΑ επιλεγεί, ύστερα από δημόσια διακήρυξη ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ;

Οι επτά γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον κ. Βούτση στις 4 Φεβρουαρίου, λόγω αλλαγής της κυβέρνησης που τους διόρισε. Οι νέοι γραμματείς, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Βούτσης, θα επιλεγούν μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ύστερα από σχετική δημόσια πρόσκληση.

Φυσικά, φαντάζομαι ότι από τα μέσα ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 που έχει βγει η ΔΕΥΤΕΡΗ απόφαση, η οποία επικυρώνει την πρώτη, του Σεπτέμβρη 2014, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Καισαριανής ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών… Φαντάζομαι, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά… Γι’ αυτό και ζήτησα ΣΗΜΕΡΑ εγγράφως όλα τα σχετικά ΣΤΟΙΧΕΙΑ από τον κ. Περρή. Τα στοιχεία, όχι τις προθέσεις τους.

Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι την εποχή που το ΥΠΕΧΩΔΕ έστελνε τα έγγραφα για την καταστροφή του διατηρητέου, Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΤΙΡΙΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ήταν σε πλήρη εξέλιξη!!! Τότε, οι κατ’ υπόθεση «αρμόδιοι» των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου «δεν έβλεπαν» την επέκταση των αυθαίρετων κατασκευών!!! Γι’ αυτό και δεν επενέβησαν να τις σταματήσουν… Ή μήπως έχουν κάνει καταγγελία στην Αστυνομία και την Πολεοδομία και έχουν ζητήσει την παύση εργασιών των ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ και δεν το έχουμε μάθει; Χρήσιμο θα είναι να το μάθουμε. Για να μην αδικούμε τους ευσυνείδητους υπαλλήλους.


Βέβαια, υπάρχει και κάποιο άλλο «μικρό» θέμα: αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ που έχει καταληφθεί παράνομα, ΣΗΜΕΡΑ που μιλάμε λειτουργούν ως επιχείρηση με τραπεζοκαθίσματα. ‘Αραγε, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μπορεί να μας πληροφορήσει ΑΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ κάποιο αντίτιμο ως τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων; Ή μήπως η ΠΑΡΑΝΟΜΗ κατάληψη είναι ΚΑΙ δωρεάν;  

Ο κ. Περρής έχει αναλάβει καθήκοντα ανεπίσημα από τον Δεκέμβριο του 2014 και επίσημα από τον Ιανουάριο του 2015. Γνώριζε τίποτα για τα συμβαίνοντα στο «Ο.Τ. 9»; Αν ναι, τι έκανε; Αν όχι, πότε ενημερώθηκε για πρώτη φορά; Σίγουρα ενημερώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015. Είναι έτσι, κ. αντιδήμαρχε;


Επιδιώκεται η νομιμοποίηση των ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ και της καταστροφής του διατηρητέου;

Όλο το σκηνικό των τελευταίων ημερών οδηγεί αβίαστα σε συνειρμούς καθόλου κολακευτικούς για τη δημοτική αρχή του ΚΚΕ. Η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, παρ’ ότι παραπέμπει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με το σκεπτικό της προϊδεάζει για την πιθανότητα, αν όχι βεβαιότητα, της απόπειρας νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών και της καταστροφής του διατηρητέου κτιρίου.

Η δημοτική πλειοψηφία αποδέχτηκε και υπερψήφισε την πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας ότι «προτείνεται ο δήμος να επιτρέψει ανά περίπτωση την ύπαρξη αυτών των κατασκευών, προκειμένου να μην διαταράξει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των καταστημάτων» […] (!!!) Αει στο καλό..! Ότι θα δούμε και το ΚΚΕ να αγωνίζεται υπέρ των καπιταλιστών, υπέρ της καταπάτησης δημόσιων χώρων, υπέρ της δωρεάν εκμετάλλευσης αυτών των καταπατημένων δημόσιων χώρων προς όφελος του κεφαλαίου, ε, αυτό ασφαλώς είναι από τα ανήκουστα… Μάλλον πρέπει να ρωτήσουμε τον κ. Κουτσούμπα προσωπικά για να μάθουμε πως συντελέστηκε αυτή η αλλαγή της ιδεολογικής πλεύσης του ΚΚΕ… Γιατί δεν φαντάζομαι οι επιλογές αυτές να είναι προσωπικές… Δεν φαντάζομαι αυτά τα τερτίπια να είναι πρακτικές ερήμην του ΚΚΕ…

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η δημοτική αρχή του ΚΚΕ αποδέχεται (προφανώς ύστερα από προσυνεννόηση με τους συντάκτες της πρότασης…) το ούτως ή άλλως παγιωμένο καθεστώς αυθαιρεσίας και παρανομίας σε όλη την πόλη. Και, κυρίως, όχι προς όφελος κάποιας ανήμπορης και δυστυχούσας οικογένειας, αλλά προς όφελος οικονομικών συμφερόντων, τα οποία οφείλουν στο ταμείο του δήμου ΜΕΓΑΛΑ ποσά… Δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε τέτοια πολλαπλά παράνομη και κοινωνικά ανήθικη πρόταση νομιμοποίησης των αυθαίρετων καταλήψεων δημόσιων χώρων ερήμην της δημοτικής πλειοψηφίας. Δεν υπάρχει περίπτωση.

Τι να πει κανείς μετά από αυτό; Όταν το ΚΚΕ σύρεται σε ομοφωνίες με τους καταστροφείς της πόλης, «τα όσια τοις κυσί»… Επί πλέον, όταν η δημοτική αρχή του ΚΚΕ δεν δίνει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των μεγαλο-οφειλετών του δήμου, τότε «άστα να πάνε»… Μονολεκτικά: ΘΛΙΨΗ…

Α, να μην ξεχάσω να σας ξαναπώ αν δεν το προσέξατε: ο εκπρόσωπος της παράταξης Κοντόσταυλου, η οποία είχε πάρει τις αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, ΤΩΡΑ ψήφισε ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΟΥ, στην ουσία,  ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ!!!

Φυσικά, αυτή η απόπειρα δεν θα είναι καθόλου εύκολο να μετατραπεί σε πράξη, έστω και αν υπερψηφιστεί και στο δημοτικό συμβούλιο, αφού υπάρχουν ήδη καταγγελίες στην Πολεοδομία και για τις αυθαίρετες κατασκευές και για την καταστροφή του διατηρητέου. Όμως οι πολιτικοί κάθε απόχρωσης μας έχουν συνηθίσει στη διαπαραταξιακή και διακομματική «συναίνεση», προκειμένου να μη θιγούν τα θεωρούμενα από τους ίδιους ως «κεκτημένα» τους: της αδιαφάνειας και του «κουκουλώματος» των παρανομιών. Κλασικό παράδειγμα το «πλιάτσικο» του δημοτικού σταδίου, με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των παρατάξεων, μηδέ του ΚΚΕ εξαιρουμένου (επί εποχής του κ. Αγκαβανάκη) στα εξωθεσμικά παρασυμβούλια για τις μεθοδεύσεις εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας. Τα πρακτικά είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Η «καραμέλα» που δεν λιώνει ποτέ είναι γνωστή: «να μην ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή της πόλης»… Αυτά έλεγε και ο Παπαγεωργόπουλος και σήμερα σαπίζει στη φυλακή.