Απορρίπτεται από όλα τα αριστερά κόμματα το χαράτσωμα
των πολιτών που θέλουν να αθληθούν και απαιτείται η δημόσια
και ΔΩΡΕΑΝ χρήση όλων των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων…


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός πριν λίγες μέρες, το οποίο μάλιστα, παρά τις αντιδράσεις, έφερε και σε … δημόσια διαβούλευση..! Ωχ ωχ… Σας θυμίζει τίποτα η δημόσια διαβούλευση; Σας θυμίζει το «κόλπο γκρόσο» του ποκοπίκο της πολιτικής, το 2011, με το οποίο θεώρησε ότι πήρε το «ελεύθερο» και παραχώρησε χωρίς άδεια του δημοτικού συμβουλίου, το ΔΗΜΟΤΙΚΟ στάδιο σε μια ανώνυμη εταιρία, προφανώς κάνοντας κάποια «εξυπηρέτηση»;

Αυτό το «κόλπο γκρόσο», προφανώς, ζήλεψε και ο αντιδήμαρχος της βραχύβιας διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και με διαδικασίες fast track  εκχώρησε και αυτός ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ του δημοτικού συμβουλίου το ΔΗΜΟΤΙΚΟ στάδιο σε άλλη ανώνυμη εταιρία…! Προφανώς, ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ, έκανε κάποια «εξυπηρέτηση»… Με ή χωρίς άνωθεν εντολή…

Αφού λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά στην Καισαριανή, ο υφυπουργός Αθλητισμού που δεν έχει «μυρωδιά» από αθλητισμό, ανέλαβε να φέρει σε πέρας τις εντολές της τρόικας και να καταργήσει την οποιαδήποτε αρωγή της πολιτείας προς τον ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ αθλητισμό, προς τους απλούς πολίτες.

Και κατάφερε το… ακατόρθωτο: να στρέψει εναντίον του το… ΠΑΣΟΚ!!! Το ΠΑΣΟΚ των επαγγελματιών προέδρων ομοσπονδιών, το ΠΑΣΟΚ του Βασιλακόπουλου, του Διαθεσόπουλου, του Σεβαστή, του Κατσιμπάρδη, του Μολυβά..! Όλων αυτών των αστέρων της πασοκικής αθλητικής διανόησης… Άλλοι έχουν αποσυρθεί, «ευδοκίμως τερματίσαντες» την επί δεκαετίες θητεία τους προς το κόμμα, άλλοι φυτοζωούν μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να διαλύσουν ό,τι έχει μείνει αδιάλυτο…

Η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: 

“Μετά από προσεκτική μελέτη του προσχέδιου του νόμου, ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει τη διαφωνία του τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη διαδικασία κατάρτισής του. Κατά συνέπεια, ζητάμε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προτού εισαχθεί το προσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις μας, αφού πρώτα προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, όπως τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών και φορέων του αθλητισμού, προπονητών, αθλητών κ.λπ. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι απόψεις των ανθρώπων του αθλητισμού, οι οποίοι διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στον χώρο και έχουν άμεση αντίληψη των προβλημάτων”.

Σιγά μην άφηνε το ΠΑΣΟΚ απέξω την «εμπειρία των ανθρώπων του αθλητισμού»!!! Δηλαδή των δικών του «ανθρώπων»…

 

Αντίθετη και η ΕΟΕ…

Δεύτερη στις αντιδράσεις η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Άλλο «άντρο» πολιτικής αριστοκρατίας:

“Μετά από μακρά και αναλυτική συζήτηση επί του συνόλου των άρθρων, με εξαίρεση τα κεφάλαια που αφορούν το επαγγελματικό μέρος του αθλητισμού, η ΕΟΕ με λύπη της διαπίστωσε ότι οι προτάσεις της πολιτείας δεν επιδέχονται απλώς τροποποιήσεις ή βελτιώσεις, αλλά επιβάλλεται η πλήρης ανασύνταξη του σχεδίου νόμου, δεδομένου ότι ως έχει θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού και, κυρίως, δεν προσφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον βοήθεια και κίνητρα στην αθλούμενη νεολαία της χώρας!”.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος (φωτό κορυφής), μιλώντας στα μέλη της Ολομέλειας, στη συνεδρίαση που έγινε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό, είπε χαρακτηριστικά: 

“Να σας θυμίσω ότι, πριν λίγους μήνες, η ΕΟΕ είχε υποβάλει προτάσεις στον υπουργό με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αθλητισμού και την αντιμετώπιση προβλημάτων καίριων για τις εποχές που ζούμε, όπως η στέγαση των ομοσπονδιών, η δωρεάν διάθεση των κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων για τις Εθνικές Ομάδες και την προπόνηση των αθλητών της προ – ολυμπιακής ομάδας καθώς και της τέλεσης των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, ή θέματα που αφορούν το προσωπικό των ομοσπονδιών. Ε, λοιπόν, καμία από τις προτάσεις μας αυτές δεν περιλαμβάνεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο!”

Από τις ομοσπονδίες, αυτή που ασχολήθηκε ενδελεχώς με το θέμα ήταν ο ΣΕΓΑΣ, που στις προτάσεις που καταθέτει διαφωνεί σχεδόν με όλα τα άρθρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου! Στο εισηγητικό του σημείωμα το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, εκφράζοντας τη διαφωνία του, αναφέρει ότι “οι διατάξεις του σχεδίου θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της χώρας μας”.

 

“Μνημονιακές επιταγές…”, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

“Το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου που παρουσιάστηκε προς διαβούλευση αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην υλοποίηση των μνημονιακών επιταγών και των κατευθύνσεων της task force και οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του αθλητισμού και την οριστική διάλυσή του. Πρόκειται για ένα χαώδες σχέδιο που προωθεί την αποχώρηση της πολιτείας από τον ελληνικό αθλητισμό”, επισημαίνει, από την πλευρά του, το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

“Το προσχέδιο αποτελεί αποθέωση της λογικής των ιδιωτών επενδυτών, που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει στον ελληνικό αθλητισμό, και τεχνοκρατικών συμβουλίων που στερούνται κοινωνικής νομιμοποίησης. Προωθεί τη διάλυση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ως επιτελικού φορέα ανάπτυξης της αθλητικής πολιτικής, μετατρέποντάς την σε υπηρεσία διεκπεραίωσης εγγράφων. Διαλύει τις αθλητικές ομοσπονδίες με μια επιδίωξη άσχετων μεταξύ τους συγχωνεύσεων και τον οικονομικό τους στραγγαλισμό. Θεσμοθετεί το χαράτσωμα των αθλητικών σωματείων και των αθλητών.

Δεν περιλαμβάνει λέξη για τη φιλοσοφία και τους στόχους της πολιτείας στον αθλητισμό και τη συνταγματική του κατοχύρωση. Απουσιάζει ο αθλητισμός στην εκπαίδευση. Είναι σαν να μην υπάρχουν οι εργαζόμενοι στον αθλητισμό, οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά τους. Το προσχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν βάση για συζήτηση, πόσο δε μάλλον για να λύσει τα προβλήματα του αθλητισμού”.


Η Καισαριανή, ο αθλητισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Τώρα, εμείς τι πρέπει να πούμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στήριξε την ήδη αποτυχούσα και απελθούσα διοίκηση Κοντόσταυλου, εξορκίζει τους ιδιώτες «επενδυτές» στον αθλητισμό και το «χαράτσωμα των αθλητών»… Διακηρύσσει τη «συνταγματική κατοχύρωση» του αθλητισμού και δη του ερασιτεχνικού, του κοινωνικού, του μαθητικού, του σχολικού, του εργοστασιακού, του αθλητισμού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ…

Προφανώς όλα αυτά δεν τα είχε υπόψη του ο απελθών σε χρόνο ρεκόρ δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν βάζω μέσα (ή τον βάζω σε δεύτερη μοίρα) και τον αντιδήμαρχό του, ο οποίος υπέγραψε ΠΡΩΤΟΣ και με πλήρως αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες την εκχώρηση σ’ αυτά τα «ιδιωτικά συμφέροντα» τα οποία εξορκίζει ο ΣΥΡΙΖΑ… Τον βάζω σε δεύτερη μοίρα γιατί είχε κάποια άνωθεν κάλυψη. Αν δεν είχε κάλυψη, θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί την άλλη μέρα από το δημοτικό συμβούλιο.

Τώρα, λοιπόν, το ζήτημα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των δημόσιων αθλητικών χώρων της Καισαριανής πέρασε στα χέρια της διοίκησης Σταμέλου. Η οποία, ως παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», είχε κρατήσει σταθερή θέση ενάντια στην εκχώρηση και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αθλητικών χώρων της Καισαριανής. Θα δούμε τι θα πράξει ως δημοτική αρχή.

Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ. Για όλους όσοι έχουν εμπλακεί στις εκχωρήσεις ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ υπάρχουν «χαρτιά». Επίσημα. Και καταγραφές. Επίσημες. Και θα ανασυρθούν από το αρχείο όταν κριθεί σκόπιμο και επωφελές για τους πολίτες.