Όταν τα ‘’όργανα’’ υποκαθιστούν την προσωπική αξιοπρέπεια και την κοινωνική διαδρομή…

Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Υπό πλήρη διάλυση βρίσκονται οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Με αφορμή την προχτεσινή δήλωση των κ.κ. Κατσαρέλη – Γαβρίλη και τη διαφοροποίησή τους στην ψηφοφορία για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων α’ εξαμήνου του δήμου Καισαριανής, μπορούμε να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις οι οποίες δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Για να μην πάμε μακριά, ας δούμε τις γειτονιές μας. Στον Βύρωνα έχει ήδη αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσος Μαυρόπουλος, ενώ η δημοτική σύμβουλος κυρία Μαρία Βλαδιμήροβιτς έχει υπογράψει τη διακήρυξη των 109 μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατά του μνημονίου Τσίπρα.

Άλλη μία συμπαγής ομάδα δέκα περίπου συμβούλων της πλειοψηφίας έχουν ουσιαστικά φτιάξει την ‘’αντιπολίτευση’’ μέσα στην παράταξη Κατωπόδη, ο οποίος απέδειξε ότι εκπροσωπεί τον μνημονιακό ‘’ΣΥΡΙΖΑ’’ της ομάδας Τσίπρα.

Στην Καισαριανή οι κ.κ. Κατσαρέλης και Γαβρίλης, προανήγγειλαν, εμμέσως πλην σαφέστατα, τη δημιουργία αντιμνημονιακής παράταξης.

Είναι πλέον γεγονός τετελεσμένο η ‘’διάβρωση’’ της κομματικής πειθαρχίας και του επιδεικνυόμενου, πάμπολλες φορές, αυταρχισμού των ‘’οργάνων’’.

Η μνημονιακή στροφή του ‘’ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα’’ ήταν το κομβικό σημείο του ‘’θανάτου’’ των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες φυσικά, δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την αποδοχή και συγκατάθεση των πολιτών, τις οποίες πλέον δεν διαθέτουν. Το παράδειγμα των ανύπαρκτων σήμερα δημοτικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ τα λέει όλα.

Η εκπεφρασμένη και εφαρμοσμένη από τον Α. Τσίπρα αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά λήψης της απόφασης για την υποταγή της χώρας στο ‘’Μνημόνιο Τσίπρα’’, παρά την αντίθετη άποψη του 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε σθεναρά ‘’ΟΧΙ’’, αντανακλάται πλέον και στη νοοτροπία και συμπεριφορά των ‘’οργάνων’’ των δημοτικών παρατάξεων.

Και αν στον Βύρωνα η αποχώρηση του κ. Μαυρόπουλου πέρασε ‘’στα μουγγά’’, στην Καισαριανή ο επικεφαλής της παράταξης των τεσσάρων, που ήδη έγιναν δύο ή ίσως και ένας (δεν είναι γνωστή η θέση του κ. Σοφιανόπουλου), επέλεξε να προκαλέσει. Μίλησε για ‘’μια ανοιχτή δημοκρατική πολυφωνική παράταξη, στην οποία έχουν λόγο τα μέλη της και οι δημοτικοί σύμβουλοι». Από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι προφανώς έχουν λόγο μόνο οι ‘’εκλεκτοί’’ του υπογείου και προφανέστατα ο κ. Κατσαρέλης δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς (πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε…). Γι’ αυτό και ούτε καν ζητήθηκε η γνώμη του για τη θέση της παράταξης στην οποία ανήκει και με την οποία εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος για άλλη μια τετραετία, απέναντι στο μνημόνιο Τσίπρα..!

Έχουμε λοιπόν από τη μια μεριά έναν κομματικό υποψήφιο ‘’δήμαρχο – αλεξιπτωτιστή’’, χωρίς καμία προϋπηρεσία στα κοινά της πόλης, ο οποίος ‘’εκτοξεύθηκε’’ μέσω των μηχανισμών που δρούσαν στην Καισαριανή και τώρα δρουν και κεντρικά μέσω της Κουμουνδούρου, και από την άλλη έναν κατ’ εξακολούθηση εκλεγμένο πολίτη, κοινωνικά καταξιωμένο, με αμέριστη προσφορά βοήθειας στους συνανθρώπους του, Καισαριανιώτες και μη ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ. Σε όσες θέσεις έχει υπηρετήσει ο κ. Κατσαρέλης, υπηρέτησε χωρίς καμία αμοιβή.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚ επί δημαρχίας Κοντόσταυλου είχε κατοχυρώσει την αμοιβή του (ενσωματώνοντας και την αμοιβή του προέδρου κ. Χατζησάββα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από αυτήν) και με απόφαση δημοτικού συμβουλίου… Χτες, ο ίδιος άνθρωπος έκανε ‘’επίθεση’’ στον κ. Κατσαρέλη, γιατί, λέει, ‘’δεν το περίμεναν’’ να αντιδράσει… Σημεία των καιρών και των ‘’οργάνων’’ που κατευθύνουν λογικές και συνειδήσεις…

Άραγε, τα ‘’όργανα’’ θα επιληφθούν και της διαφοροποίησης της ψήφου των δύο μελών της ‘’Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής’’ που διαφοροποιήθηκαν κατά την ψήφιση του θέματος της έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων α’ εξαμήνου του δήμου Καισαριανής;

 



Αντί, λοιπόν, κάποιας άλλης λογικής ή έστω λογικοφανούς δικαιολογίας ακόμα και του τύπου
‘’σε έπαιρνα τηλέφωνο και δεν σε βρήκα..’’, για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, προτάσσεται δημόσια η υποχρέωση υποταγής του δημοτικού συμβούλου στη λειτουργία του ξεχαρβαλωμένου κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ της Καισαριανής.

Ο οποίος κομματικός μηχανισμός επιχειρείται να υπερκαλύψει την προσωπική αξιοπρέπεια του κ. Κατσαρέλη και την κοινωνική διαδρομή του. Διαδρομή την οποία ούτε στον ύπνο τους δεν μπορούν να φανταστούν οι πολιτικοί-γλάστρες οι οποίοι αποτελούν τα εξαρτήματα του ετοιμόρροπου ‘’οχήματος’’ που κάνει το δρομολόγιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ… Λες και ο κάθε ΕΝΤΙΜΟΣ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ πολίτης, που δεν έχει δεσμεύσεις και ‘’μεροκάματο’’ από τα κομματικά κέντρα, είναι υποχρεωμένος να στιγματίζεται ως στυλοβάτης και θιασώτης των μνημονιακών επιλογών του κάθε καιροσκόπου πολιτικού – υποτακτικού και του συρφετού που τον περιβάλλει με πλήρη ιδιοτέλεια και τα ανάλογα ‘’αντισταθμιστικά’’…

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι δύο πρώην δήμαρχοι, από το 2003 μέχρι το 2010, οι κ.κ. Τζόκας και Μπαρτσώκας, εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Τσίπρα, πριν από λίγες ημέρες.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι στην Καισαριανή δεν υπάρχει ουσιαστικά δημοτική παράταξη ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει το κονκλάβιο των παπάδων και η ακολουθία τους. Ενώ στον Βύρωνα υπάρχει ένας κύκλος παλιών αριστερών του ΚΚΕσ., ο οποίος διευρύνθηκε περιστασιακά πέρυσι λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η αποχώρηση Χαρδαλιά και ο κατακερματισμός της ισχυρής μέχρι τότε παράταξής του.