Μικρογραφία του ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ τα χρέη της..!


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν… Διαχρονικά… Τον Ιανουάριο του 2011 η διοίκηση Καμπάκα παρέλαβε από την προκάτοχό της χρέη της ΚΕΔΗΚ 758.000 ευρώ. Χτες η διοίκηση – εξπρές Κοντόσταυλου παρέδωσε χρέη της ΚΕΔΗΚ 793.000 ευρώ και ενώ, εν τω μεταξύ, η διοίκηση Καμπάκα είχε κάνει αφαίμαξη από το ταμείο του δήμου 300.000 ευρώ!!! Κι ύστερα μιλάνε για «κοινωνική πολιτική»…

Η κατάσταση της ΚΕΔΗΚ είναι για κλάματα. Κλάματα των πολιτών που καλούνται αενάως και αδιαλείπτως να βάζουν το χέρι στην τσέπη και από τα ψίχουλα που βρίσκουν μέσα, πρέπει να δώσουν λίγα ή πολλά και στην «Κοινωφελή». Η οποία μόνο ως «κοινωφελής» δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή… Κοινοβλαβής ναι, κοινωφελής όχι…

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι, όπως ανακοινώθηκε χτες, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚ θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς καμία αμοιβή, από την οποία παραιτούνται. Τα χρήματα (περίπου ΕΝΝΕΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ) θα μένουν στο ταμείο της επιχείρησης.

Η παράδοση – παραλαβή

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες, να πούμε ότι η καθορισθείσα από πενθημέρου ώρα έναρξης του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΚ Καθυστέρησε ν’ αρχίσει κατά σαράντα πέντε λεπτά..! Γιατί; Απουσίαζε ο κ. Δίζης, ο οποίος έπρεπε να παραδώσει στη νέα διοίκηση..! Μετά από επανειλημμένες άκαρπες απόπειρες τηλεφωνικής επικοινωνίας βρέθηκε στις 18.30’ και κλήθηκε εσπευσμένα να έρθει… Μ’ αυτή τη νοοτροπία περιμένει κανείς να πάει μπροστά η Καισαριανή;

Τι παρέδωσε ο κ. Δίζης;

Αυτά, μαζί με άλλα τρία φύλα χαρτί με λογιστικές καταστάσεις «Ζ».

Αναφέρεται ο κ. Δίζης σε αυτά που παρέλαβε από τη διοίκηση Καμπάκα και δείχνει ένα φύλλο χαρτί από… μπλοκ χειρός..! Ένα κομμάτι χαρτί 5χ10 εκατοστά, το οποίο υποτίθεται ότι αποτελούσε… πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής..! «Δεν παραλάβαμε κάτι ιδιαίτερο», λέει ο κ. Δίζης και αναφέρει ότι παρέλαβε 6.000 (έξι χιλιάδες) ευρώ σε μετρητά στις 6 Οκτωβρίου 2014.

Το ποσό από το αρχικό κεφάλαιο της συμμετοχής του δήμου είχε απορροφηθεί ολοκληρωτικά από τη διοίκηση Καμπάκα, λέει ο κ. Δίζης. Επειδή ο κ. Χατζησάββας δεν είχε έρθει ακόμη, λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης, στέλνει ένα email με τις παρατηρήσεις του ως πρόεδρος του τετραμήνου. Διαβάζεται το email και σηκώνεται η τρίχα…

Αυτό που εγώ, ως άσχετος με τα λογιστικά, συγκράτησα, ήταν η ακροτελεύτια συμβουλή: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ…

Γιατί, όπως λέει ο κ. Χατζησάββας, «αν η ΚΕΔΗΚ προβεί σε πρόβλεψη των επισφαλών απαιτήσεων και των χρεωστικών υπολοίπων, κάτι που είναι παραπάνω από βέβαιο», θα προέκυπτε «πρόσθετη ζημιά, πέραν των ανωτέρω αναφερθεισών ζημιών, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ύψους ΟΚΤΑΚΟΣΙΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ευρώ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, με κίνδυνο τα ίδια κεφάλαια της ΚΕΔΗΚ να απομειωθούν τόσο, ώστε να καταστεί αμφίβολη η ικανότητά της να συνεχίσει περαιτέρω την ύπαρξή της με αυτή τη μορφή εκμετάλλευσης».

Αλλά… το σήκωμα της τρίχας δεν τελειώνει εδώ… Ακούω στη συνέχεια:

«8. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το χρεωστικό υπόλοιπο ύψους 74.180,56 (εβδομήντα τέσσερις χιλιάδες εκατόν ογδόντα και πενήντα έξι λεπτά) του λογαριασμού της επιχείρησης ‘’Γευσοπαράδοση’’, ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ‘’ΣΙΤΙΖΩ’’, που φαίνεται να έχει λάβει αυτό το ποσό ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ και άρα πρέπει να το επιστρέψει, ή να το έλαβε για υπηρεσίες που παρέδωσε πραγματικά, αλλά ουδέποτε τιμολόγησε, οπότε πρέπει να τις τιμολογήσει, ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣ ΝΟΜΙΜΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ»

Συγκράτησα επίσης ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό ΜΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, το οποίο, όταν τιμολογηθεί, θα εκτοξεύσει τη ΖΗΜΙΑ της ΚΕΔΗΚ στα ύψη… Μόλις το πάρω στα χέρια μου, θα το δημοσιεύσω.

Συγκράτησα επίσης ότι η διαφημισμένη το 2011 ως «συμφέρουσα» και «οικονομική» σύμβαση με τους λογιστές της ΚΕΔΗΚ, η οποία τότε, το 2011, ήταν 17.000 ευρώ, σήμερα έχει εκτοξευθεί στις 24.500 ευρώ με τον ΦΠΑ…

Συγκράτησα επίσης ότι το ποσό των ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ευρώ, το οποίο, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2014, βγήκε από το ταμείο του δήμου και μπήκε στο ταμείο της ΚΕΔΗΚ ως μέρος του αρχικού κεφαλαίου, ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΔΗΚ, αλλά ΜΠΗΚΕ ΣΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ. Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω πολλά από λογιστικά κι έτσι αποφεύγω να κάνω κάποια κρίση. Άλλωστε από χτες υπάρχει απόφαση για ορισμό ορκωτών λογιστών για τα έτη 2012-2013, αφού πρώτα έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο οι ισολογισμοί αυτών των ετών, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ..! 2012-2013..! Και δεν έχουν έρθει..!

Τι άλλο μάθαμε χτες; Μάθαμε ότι στο διάστημα 2.9.2011 μέχρι 12.12. η ΚΕΔΗΚ έκανε σύμβαση με δύο εταιρίες ΜΚΟ με αντίτιμο για την κάθε μία 60.000 ευρώ για ένα εξάμηνο, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο αριθμός των εργαζόμενων που θα δουλέψουν και θα εισπράξουν αυτά τα λεφτά!!!

Μάθαμε επίσης ότι γι’ αυτές τις δύο συμβάσεις με τις άγνωστες ΜΚΟ, ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ, εμείς οι πολίτες, 50.000 ευρώ ΦΠΑ για έναν χρόνο!!! Μετά από αυτές τις ΜΚΟ, δούλεψαν στην ΚΕΔΗΚ εργαζόμενοι με… ΜΠΛΟΚΑΚΙ!!! «Φυσικά», ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. !!!


Δεν ακούσαμε τίποτα για κανέναν «ποντικό» που ροκάνιζε τις εισπράξεις της ΚΕΔΗΚ…Αντίθετα, ακούσαμε για πολλή βρώμα στις εγκαταστάσεις, ακούσαμε για εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων και για ανάγκη αναβάθμισής τους, αλλά, όπως είπε ο κ. Σταμέλος, το μεγάλο πρόβλημα είναι το οικονομικό.

Επίσης ο κ. δήμαρχος ανέλυσε τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του χώρου των “Ξύλινων” προκειμένου ο χώρος να διαμορφωθεί για τις ανάγκες της νεολαία και να γίνει ένας χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.

Επειδή η υπερβολική δόση γνώσης μπορεί να αποβεί λίαν επικίνδυνη για την υγεία μας, σταματάω εδώ και θα επανέλθω μέσα στην ημέρα με τη συνέχεια.