ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ρητορικό το ερώτημα… Είναι πραγματικό!


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Και είναι πραγματικό γιατί υπάρχει απόφαση της Αστυνομίας για κλείσιμο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, η οποία απόφαση εκκρεμεί από την περασμένη εβδομάδα και ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ..! Το ΓΙΑΤΙ δεν εκτελείται είναι το ζητούμενο. “Φυσικά”, δεν μιλάμε για όποιο κι όποιο κατάστημα… Όχι… Μιλάμε για “προνομιούχο”, διατηρητέο και ανθεκτικό στη “φθορά” των μηνύσεων, των “σφραγίσεων” και της εφαρμογής των νόμων… Και για να καταλάβετε κι εσείς, όπως κι εγώ, οι οποίοι, προφανώς, θεωρούμαστε ανάξιοι του οφειλόμενου σεβασμού από ΟΛΟΥΣ τους αρμόδιους, σας παραθέτω το ιστορικό.


Σύμφωνα με τον νόμο 4249/2014, άρθρο 57, επήλθε αλλαγή στο όργανο που εκδίδει την απόφαση επιβολής σφράγισης του καταστήματος, μετά την συμπλήρωση τουλάχιστον τριών παραβάσεων εντός έτους (δηλ. 365 ημερών). 

Συγκεκριμένα, την απόφαση προσωρινής (10 ημερών) σφράγισης λόγω  συμπλήρωσης τουλάχιστον τριών παραβάσεων του Π.Δ.180/1979 εντός έτους, την εκδίδει πλέον και την επιβάλει ο Διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.

Αν δεν εκτελεστεί η σφράγιση του καταστήματος, δεν μπορεί ο Δήμος να εκδώσει απόφαση προσωρινής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Ο οικείος δήμος, θα μπορεί να αυξήσει ή όχι τις ημέρες αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας από τις 10 ημέρες μέχρι 60 ημέρες.

Η αλλαγή στην πράξη είναι ότι οι αποφάσεις σφράγισης θα εκδίδονται από την Αστυνομία και όχι από τον Δήμο. Συνεπώς, το χρονικό διάστημα επιβολής αυτών θα είναι πολύ σύντομο σε σχέση με παλαιότερα.

Πάμε τώρα στα δικά μας. Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε απόφαση από το αστυνομικό τμήμα Καισαριανής για τη σφράγιση επί 10 ημέρες καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το Σάββατο που μας πέρασε πληροφορούμαι από την αστυνομία ότι Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ όρισε ως ημέρα σφράγισης του καταστήματος ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. Αλλά την Κυριακή, όπως με πληροφόρησαν, δεν γίνονται διοικητικές πράξεις. Άρα, μου είπαν, θα πάμε για τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη. Περίμεναν ή περιμένουν ειδοποίηση ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Καισαριανής για τη σφράγιση.

Σήμερα είναι ΤΕΤΑΡΤΗ. Η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί. Επανερχόμαστε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: Αυτός ο νόμος ισχύει στην Καισαριανή;

ΑΝ ισχύει, στη συγκεκριμένη περίπτωση ποιος ευθύνεται για τη μη εφαρμογή του; Ο Δήμος Καισαριανής ή η αστυνομία; Πάντως, επαναλαμβάνω, η αστυνομία ΜΟΥ ΕΙΠΕ ότι περιμένει τον δήμο Καισαριανής, ΑΛΛΑ τα χαρτιά που διαβάζετε από πάνω λένε ότι την ευθύνη την έχει η αστυνομία..! ΠΑΛΙ, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΤΗΝ ΕΚΑΤΟΣΤΗ ή ΤΗΝ ΧΙΛΙΟΣΤΗ, υπάρχουν οι «έξυπνοι» και οι «μα@ακες» μεταξύ των καταστηματαρχών; Και είμαστε τρεις μέρες πριν τις εκλογές; Μπορούμε να μάθουμε τι συμβαίνει; Ακούει κανείς;