Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

«Οι πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, ανέπτυξαν διάφορους μηχανισμούς που αναπλήρωσαν την οποιαδήποτε οικονομική και εκσυγχρονιστική καθυστέρησή τους, ενώ ταυτόχρονα περιχαράκωσαν όχι μόνο τις δικές τους ζωές, αλλά και τις ζωές των ‘’άλλων’’. Αυτοί οι ‘’άλλοι’’ ήταν στοιχεία που ‘’φιλοξενούνταν’’ στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Άνθρωποι που κατέφθαναν σ’ αυτούς από διάφορα μέρη του εσωτερικού της χώρας, που εντάσσονταν στο πλαίσιο μιας ομάδας με ισχυρούς μηχανισμούς αλληλεγγύης και αδελφοσύνης, από τους οποίους έσπευδαν να επωφεληθούν, ώστε στη συνέχεια να ενταχθούν με λιγότερη δυσκολία στην εκσυγχρονιστική διαδικασία των αστικών κέντρων, από τα οποία έως τότε ήταν αποκλεισμένοι».

«Αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες όχι μόνο στη Δραπετσώνα. Με τις ίδιες και χειρότερες είχαν ξεκινήσει όλες σχεδόν οι συνοικίες και οι γειτονιές των προσφύγων.

Τρομερό είναι το πρόβλημα του νερού στην Καισαριανή, που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το λύσει με την Ούλεν. Αλλά το νερό πότε φτάνει για όλους και πότε όχι, και η πίεσή του είναι αδύνατη. Οι κάτοικοι για χρόνια θα συνεχίσουν να υδρεύονται από τα ξεχαρβαλωμένα βυτιοφόρα του δήμου.

Θ’ αργήσουν να καλυτερέψουν τα πράγματα. Ούτε καν στις αρχές της δεκαετίας του 1930. ‘’Όταν κάμη κανείς ένα περίπατο εις την Καισαριανή’’, γράφει στον Ελεύθερο Άνθρωπο ο Σπ. Δενδρινός, ‘’ξεχνά απολύτως ό,τι έγινεν υπέρ των προσφύγων. Είναι τόση η αθλιότης, τόση η τραγωδία και το μαρτύριον που υφίστανται οι πρόσφυγες της Καισαριανής, ώστε δεν θα έπρεπε να γίνεται λόγος περί αποκαταστάσεως’’».

Από το βιβλίο «Στο όνομα της προσφυγιάς», του Βασίλη Τζανακάρη, εκδόσεις «Μεταίχμιο».

 

Δεσμοί αλληλεγγύης και αδελφοσύνης στη μαύρη περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής και για πολλά χρόνια μετά. Στην Καισαριανή, τη Δραπετσώνα, το Δουργούτι, το Νέο Κόσμο, τη Νέα Ιωνία και αλλαχού… Αυτοί οι δεσμοί αλληλεγγύης και αδελφοσύνης διαλύθηκαν, όπως φαίνεται, διαβρώθηκαν, εξαφανίστηκαν μέσα στα εφταόροφα θηρία που κρύβουν τον ήλιο και μέσα στην ψεύτικη «χλιδή» του εκσυγχρονισμού.

Ναι, αλλά… στην Καισαριανή; Ναι. Και στην Καισαριανή. Και φτάσαμε «σήμερα», εδώ και δύο δεκαετίες δηλαδή, να απομυζούμε τον ιδρώτα του μεροκαματιάρη, που θέλει να στείλει το παιδί του να παίξει… Έγκλημα..! Ακούς εκεί να παίξει..! Που πας, άνθρωπέ μου; Εδώ, στην Καισαριανή των προσφύγων και των δεσμών της αλληλεγγύης, για να παίξει το παιδί σου ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ..! Με το αίμα της καρδιάς σου να πληρώσεις… Έχεις–δεν έχεις, πρέπει να πληρώσεις… Για να οικονομήσει ο «ατσίδας» που έχει την «ακαδημία»… Και να βολευτεί ο ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ κομπλεξικός «πολιτικός παράγων» που θα «γίνει κάποιος»… Το αίμα της καρδιάς σου, καημένε μεροκαματιάρη, γίνεται «λίπασμα» στο λιβάδι της ψηφοθηρίας κάθε ρεμπεσκέ… Όσο περισσότερα πληρώνεις εσύ, τόσο περισσότερες ψήφους θα εισπράξει αυτός…

Καισαριανή, 2014. «Της αριστεράς και της προόδου»…

Συγνώμη για την λοξοδρόμηση, αλλά είναι κάποια πράγματα που δεν καταπίνονται ούτε εύκολα ούτε δύσκολα.


Σήμερα…

Κατ’ αρχήν, για να ξέρουμε για τι ακριβώς συζητάμε, ας δούμε τα δικαιώματα ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ επάνω στους δημοτικούς χώρους άθλησης. Οι πολίτες έχουν ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ δικαίωμα να κάνουν χρήση ΟΛΩΝ των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. ΟΛΩΝ. Κανένας κοτζαμπάσης δεν έχει δικαίωμα να τους απαγορεύσει τη χρήση με προσχηματικούς λόγους. Επίσης κανένας δεν έχει δικαίωμα να μην προβλέπει τη διάθεση ωρών για τη χρήση κάθε εγκατάστασης από τους πολίτες, από «μεμονωμένα άτομα», όπως αναφέρει ο κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών χώρων άθλησης. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραχωρεί τους δημόσιους χώρους ΜΟΝΟ σε «ακαδημίες», σε «σπόνσορες», σε «επιχειρηματίες», σε τραμπούκους και σε κάθε άλλο στέλεχος του υποκόσμου. ΚΑΝΕΝΑΣ.  

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:



Αυτές είναι «οι ελάχιστες προϋποθέσεις», λέει ο κανονισμός. Ποιος είναι ο σκοπός των δημόσιων χώρων άθλησης;



Όλα αυτά τα οποία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ!!!
Στην Καισαριανή ΟΛΟΙ οι «αγάδες» σκοτώνονταν ποιος να γίνει πιο ενδοτικός από τον άλλο στην εξυπηρέτηση του κάθε τριφλικά..!


Δεν χωράει καμιά αμφιβολία: «είτε μεμονωμένων ατόμων». Τελεία και παύλα. Είτε σας αρέσει, «κύριοι» κοτζαμπάσηδες, είτε δεν σας αρέσει. Οι δημόσιοι χώροι ΜΑΣ ανήκουν, σε μας, τους πολίτες, δεν ΣΑΣ ανήκουν. Κοντύνετε λοιπόν τα χέρια σας με τα οποία βάζετε ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ, γιατί θα έχετε κακά ξεμπερδέματα.



Η άλλη μεγάλη πληγή: ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ είχαν παραχωρηθεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΤΖΑΜΠΑ επί δέκα και πλέον χρόνια!!! ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ!!!
Και δεν ντράπηκε κανένας από αυτούς που δεν εισέπρατταν όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένα ευρώ!!! Και όχι μόνον αυτό: βρέθηκε ένας βρωμιάρης ο οποίος προέβαλε ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ επάνω στους χώρους του σταδίου!!! Και τον έχουν ακόμα και σήμερα εκεί μέσα!!! ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ!!! Άντε να χαθείτε…



Για τα κυλικεία τι να πούμε βέβαια… Θα δείτε στα αμέσως επόμενα επίσημα στοιχεία πως τα έδιναν «προίκα» στους τσιφλικάδες…

Θα συνεχίσω. Αλλά πρώτα πρέπει να τονίσω ότι ο μεγαλύτερος «προαγωγός» των κλεφτών, των ασυνείδητων και των απατεώνων είναι το ελληνικό κράτος. Το οποίο δεν είναι ικανό από το 2009 να βγάλει μια απόφαση για όλα αυτά τα αίσχη. Από το 2009… Και έρχονται σήμερα κάποιοι νέοι κοτζαμπάσηδες, που παριστάνουν τους «αριστερούς», να βυσσοδομούν επί της δημόσιας περιουσίας και αντίθετα με τα συμφέροντα των φτωχών και ανήμπορων πολιτών…

 

Τι έκανε μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή…

Ο σημερινός δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κοντόσταυλος αρκείται στις πολιτιστικές παραστάσεις τύπου «Κεσκέκι», «Αρθούρος Ρεμπώ» και «Παραδοσιακοί χοροί από τη Βενεζουέλα»… Αυτά τα θέματα γεμίζουν την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου. Η ενημέρωση των πολιτών για τα δικά τους καθημερινά θέματα βρίσκεται σε τρίτη και τέταρτη μοίρα, αν όχι και παρακάτω. Όχι ότι οι της αντιπολίτευσης πάνε πίσω… Αλλά άλλο να είσαι δήμαρχος και να ανακαλύπτεις καθημερινά νέες τρύπες κάτω από τους σωρούς των ερειπίων που παρέλαβες και άλλο να είσαι θεατής αφ’ υψηλού και χωρίς ευθύνες.

Αν αυτή η παντελής απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης συνδυαστεί με αναδυόμενες κραυγαλέες παρανομίες του τύπου «δημοπρασία ΑΚΙΝΗΤΟΥ», όταν αυτό το «ακίνητο» είναι η περιουσία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και όταν ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι αυτό το «ακίνητο» θα βρισκόταν στη διάθεση των πολιτών και της νεολαίας της Καισαριανής, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ο σημερινός δήμαρχος, τότε ο γιαλός είναι μια χαρά κι ‘’εμείς’’ αρμενίζουμε στο πέλαγος της διαπλοκής…


Μέχρι σήμερα, ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ σχεδόν από την ημέρα που εκλέχτηκε από τον λαό της Καισαριανής, δεν έχει μπει μπροστά σχεδόν κανένα από τα προεκλογικά σχέδια της δημοτικής αρχής για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ούτε καν έχει ενημερώσει τους πολίτες σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτά τα σχέδια…

  • Είχε εξαγγείλει κάποια «θαυμαστά» σχέδια για τους δημόσιους αθλητικούς χώρους. ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ. Κανένας πολίτης δεν μπορεί να μπει και να κάνει χρήση των δημόσιων αθλητικών χώρων..! Μπορεί ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ μια ανώνυμη εταιρία με όρους αδιαφανείς και παράνομους..!

Συνεχίζεται αύριο, με την εισαγωγή σε όλα έχουν συμβεί από το 2001 μέχρι σήμερα.