ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ;


Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, που έγινε την Πέμπτη 19/10/2017, επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία του Συλλόγου μας.

Δεν είναι δυνατόν να μη νιώθει την ανάγκη, η πλειοψηφία των μελών του, και κυρίως οι μόνιμοι και οι ΙΔΑΧ εργαζόμενοι, για να συμμετέχουν σε μια συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Δεν είναι δυνατόν να μην κάνουν ούτε τον κόπο να κατέβουν από το δεύτερο και τρίτο όροφο στον πρώτο, ούτε από το διπλανό κτήριο ή το δρόμο, για να συμμετάσχουν σε μια συνέλευση, που μάλιστα γίνεται εν ώρα εργασίας!

Εμείς δεν δικαιολογούμε κανέναν, ούτε παραγνωρίζουμε την προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς. Θα ήταν λάθος όμως να μείνουμε μόνο σ’ αυτό. Οι ευθύνες βρίσκονται στη λειτουργία της πλειοψηφίας του σωματείου.

Έχουμε μια διοίκηση του σωματείου πλήρως ταυτισμένη με την εργοδοσία και τη Δημοτική Αρχή. Η μία συμπληρώνει την άλλη! Για την πλειοψηφία του Σωματείου όλα τα προβλήματα στο δήμο είναι λυμένα.

Η Δημοτική Αρχή εκβιάζει, τρομοκρατεί και διαχωρίζει τους εργαζόμενους, ανάλογα με τις πολιτικές τους απόψεις, και το Σωματείο ανέχεται και σιωπά!

Η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί κατά κόρον προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, υλοποιεί όλα τα προγράμματα της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι που έχουν νεοφιλελεύθερες και φιλοκυβερνητικές διοικήσεις, και το Σωματείο σφυρίζει αδιάφορα, τάζοντας μόνο ότι θα αγωνιστεί για τη μονιμοποίησή τους, και το «δούλεμα» καλά κρατεί.

Η Δημοτική Αρχή είχε ευκαιρία, στα τρία χρόνια που διοικεί το Δήμο, μετά το μαζικό αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των συμβασιούχων, να προκηρύξει θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και από 35 θέσεις κενές που είχε ο ΟΕΥ και πάνω από 50 που ήταν οι πραγματικές ανάγκες, προκήρυξε μόνο 14! Αντί το Σωματείο να αντιταχθεί σ’ αυτήν την απόφαση, ο πρόεδρός του στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το μόνο που είπε ήταν να υμνήσει την αγωνιστική στάση της Δημοτικής Αρχής και να καταγγείλει την ΠΟΕ-ΟΤΑ, λες και τα προβλήματα μεταξύ των εργαζομένων πρέπει να τίθενται στη διαιτησία των εργοδοτών!

Γιατί να έρθουν λοιπόν οι εργαζόμενοι στη ΓΣ; Στις εισηγήσεις, ο πρόεδρός μας διαβάζει τα αποσπάσματα από το Ριζοσπάστη και απ’ τις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ ή μας ενημερώνει για το τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή! Έτσι μάθαμε και οι κοινοί θνητοί ότι ο νέος ΟΕΥ φτιάχτηκε (πού άραγε και από ποιους;) και κάποια στιγμή θα μας τον σερβίρουν. Το κακό είναι ότι γνώστες του περιεχομένου του ΟΕΥ είναι μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, που ανήκουν στο ΠΑΜΕ, αλλά δεν το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο!

Κατά τα άλλα, μας μάλωσε ο πρόεδρος ότι δεν βρισκόμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις. Μπερδεύεται φαίνεται και θεωρεί κινητοποιήσεις τις κομματικές παρελάσεις του ΠΑΜΕ, γιατί το Σωματείο μας δυστυχώς δεν εκπροσωπείται σε καμιά κινητοποίηση των συνδικάτων, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ. Εκεί δηλ. που βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι με τις ιδιαίτερες απόψεις και τις διαφορές τους και εκεί εμείς είμαστε πάντα παρόντες, ενώ αυτοί έμειναν προ πολλού από τις απουσίες.

Η δύναμη όμως των εργαζομένων βρίσκεται στην ενότητά τους και στην κοινή δράση όλων. Ίδιο μισθό παίρνουν και ίδια προβλήματα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, είτε είναι δεξιοί, είτε είναι αριστεροί, και όσο μετατρέπουν το Σύλλογο σε κομματική οργάνωση, τόσο θα βλέπουν τους εργαζόμενους να τον απαξιώνουν.

Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα έχουν ξεζουμίσει τους εργαζόμενους. Τα μνημόνια διέλυσαν τις ζωές μας και τη χώρα. Τα παιδιά μας είναι άνεργα ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό και ενώ η κυβέρνηση, ενόψει και της 3ης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ετοιμάζει νέα μέτρα σε βάρος μας, έχουμε μια διοίκηση στο σωματείο που διαιρεί και απογοητεύει τους εργαζόμενους, αντί να τους ενώνει, να τους εμπνέει και να τους κινητοποιεί στον αγώνα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την κατάργηση των μνημονίων.

Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στους άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς της εργοδοσίας, να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή και τη δράση του Συλλόγου και των συνδικάτων και να απομονώσουν τις διασπαστικές και εργοδοτικές πρακτικές της πλειοψηφίας του ΔΣ. Θέλουμε Σωματείο που θα είναι αρωγός στα προβλήματα των εργαζομένων και όχι δεκανίκι και εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής.

Οκτώβρης 2017