Ελάχιστοι παραγωγοί συμμετέχουν, με περιορισμένη ποικιλία προϊόντων

ΕΡΩΤΗΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΝΟΜΙΜΑ Η “ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ” ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ;


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Άλλο ένα “έργο” που άφησαν φεύγοντας οι τοποτηρητές του Περισσού είναι η “αγορά παραγωγών” της Καισαριανής. Η οποία “αγορά παραγωγών” είχε ξεκινήσει με καθόλου ευοίωνες προοπτικές την πορεία της στα άδυτα του συστήματος αδιαφάνειας που εφαρμόζει ο Περισσός σε όλες τις φάσεις του δημόσιου βίου. Ήταν Φεβρουάριος του 2015 όταν ήρθε για “συζήτηση” στο δημοτικό συμβούλιο Καισαριανής το θέμα της λειτουργίας “αγοράς παραγωγών” στην πόλη.  Η απόφαση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στον πίνακα αποφάσεων του δήμου Καισαριανής!!! Τα θαυμαστικά δεν τα βάζω γιατί εκπλήσσομαι που ΔΕΝ υπάρχει η απόφαση, αλλά γιατί είναι η ΠΟΛΛΟΣΤΗ που ΔΕΝ υπάρχει!!! Στη θέση της στον πίνακα αποφάσεων του 2015, στον αριθμό 64, υπάρχει μια απόφαση του… 2016 (!!!) με τίτλο «έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 δήμου Καισαριανής»!!!  Ίσως υπάρχει στοιχειοθετημένη αιτία για την εξαφάνιση της επίμαχης απόφασης από την κοινή θέα.

Διαβάστε στο τέλος ποια ήταν τα δεδομένα τότε, όπως τα είχα παραθέσει στη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

Φυσικά, απαντήσεις δεν δόθηκαν ποτέ από τους «υπεύθυνους». Παλιά και δοκιμασμένη τακτική…

Παρακολουθήστε τη διαδρομή της… χαμένης απόφασης:

 

 

Εντελώς απαξιωμένη σήμερα

Σήμερα, η «αγορά παραγωγών» της Καισαριανής πιθανότατα λειτουργεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ, αφού οι υπαίθριες αγορές πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο που ορίζει το άρθρο 37 του νόμου 4497/2017. Σ’ αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το «Χωριό παραγωγών» του Βύρωνα. Η ουσιώδης διαφορά μεταξύ των δύο πλαισίων λειτουργίας είναι η σύσταση συλλόγου καταναλωτών, που ορίζει ο νόμος 4497/2017, με εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο καθορίζει τους όρους λειτουργίας ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ στον δήμο, ο οποίος παραχωρεί τον χώρο στον οποίο λειτουργεί η αγορά.

Στον Βύρωνα έχει συσταθεί, με απόφαση του Πρωτοδικείου, ο  Σύλλογος Καταναλωτών Βύρωνα – «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ». Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου έχουν υποδειχθεί από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Όπως είναι φανερό, αυτές οι διαδικασίες δεν ταιριάζουν στις «δημοκρατικές ευαισθησίες» που πρέπει να διαθέτουν οι όποιοι εκλεκτοί του Περισσού, οι οποίοι ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, προσπαθούν να το καταστρέψουν. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει απολογισμός των ωφελημάτων που έχουν αποκομίσει οι δομές του δήμου Καισαριανής από τη λειτουργία των δύο υπαίθριων αγορών στην πλατεία της «Αιολίας».

Φυσικό επακόλουθο είναι η φθορά της όποιας αξιοπιστίας διέθετε η «αγορά παραγωγών». Έτσι, σήμερα, ελάχιστοι παραγωγοί (ή έμποροι) συμμετέχουν και η ποικιλία των προϊόντων είναι περιορισμένη. Όπως περιορισμένη είναι και η συμμετοχή των πολιτών.

Αν η νέα δημοτική αρχή θελήσει να αναπτύξει τη δομή, μέσα στα πλαίσια που διακήρυξε χτες και ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης για την ανάπτυξη των αγορών «χωρίς μεσάζοντες», είναι ευκαιρία να κάνει και έναν ΕΠΙΣΗΜΟ απολογισμό των οικονομικών στοιχείων της «αγοράς παραγωγών» από το 2015 μέχρι σήμερα. Έτσι, για να ξέρουμε και «τι μας γίνεται»…

Τα δεδομένα τότε, όπως τα είχα παραθέσει στη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»