ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ


Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της λειτουργούσε για το Δημόσιο συμφέρον και προς όφελος των πολιτών της πόλης μας.

Ήμασταν και θα είμαστε υπερασπιστές του δημόσιου χώρου και της δημόσιας διαχείρισης αυτού από τον Δήμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι δίκαιοι αγώνες τόσων χρόνων των κατοίκων της πόλης μας, έφερε και την ιστορική στιγμή της παραχώρησης από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου.

Για όλα αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε! Για όλα αυτά θα συγκρουόμαστε με τις λογικές της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και χώρων, για να ζούμε σε μια πόλη που εμείς θα συναποφασίζουμε!

Επομένως, προτείνουμε στον Δήμαρχο να αφήσει τις σκοπιμότητες, τα μικροπολιτικά επικοινωνιακά τερτίπια και τις τακτικές τρομοκράτησης των πολιτών της πόλης μας με βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας του Δήμου Καισαριανής με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε μέσα Σεπτέμβρη (ΦΕΚ Β’ 2317/19-09-18).

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια, την οποία, εντέχνως, αποσιωπά η Δημοτική Αρχή κρύβοντας την πραγματικότητα:

 Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018 ), σε εφαρμογή του Ν. 4389/2016, με την οποία μεταβιβάζονται ακίνητα του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Επισημαίνεται ότι η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως την μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποιά από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανται απαραίτητοι λόγω και του ότι η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων είναι πολύ συχνά ελλιπείς, καθώς οι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους.

Για αυτό το λόγο ζητήθηκε απ’ όλα τα Υπουργεία με έγγραφο προς τους εποπτευόμενους φορείς τους, να καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία που τους ανήκουν, βάση λίστας που δόθηκε με αριθμούς ΚΑΕΚ.

 Με διευκρινίσεις το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.

Αυτές οι εξαιρέσεις είναι:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β. περιοχές Ramsar,

γ. περιοχές Natura,

δ. αρχαιολογικοί χώροι,

ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, αιγιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δηλαδή όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών).

Επίσης, είναι σαφές πως δεν συμπεριλαμβάνονται ακίνητα τα οποία τελούν νομίμως στην κυριότητα των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ κλπ.

Επιπρόσθετα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ότι Υπουργεία και δημόσιοι φορείς ετοιμάζουν τις λίστες των ακινήτων που θα εξαιρεθούν της μεταβίβασης, αφού προβλέπεται η μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ και νέων ακινήτων, αλλά και η επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο μη αξιοποιήσιμων ακινήτων ή και ακινήτων που ανήκουν σε ειδικές εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Κάτι τελευταίο, αλλά σπουδαίο: η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το γνωστό «Υπερταμείο»), της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο, έχει αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση και εξυγίανσή της. Το δημόσιο συμφέρον όμως, δε σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως, προφανώς, σήμαινε για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που δημιούργησαν το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής πάλευε και παλεύει ενάντια σε οποιονδήποτε έρχεται ενάντια στα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων της, χωρίς όμως να κυνηγάει «φαντάσματα».

5/10/2018