Η  αποδέσμευση οικοπέδου στη Δάφνη, το οποίο είχε δεσμευτεί από τον δήμο για απαλλοτρίωση (Η ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ) και το οικόπεδο στη Νεράιδα, στον Βύρωνα, το οποίο βρίσκεται «μετέωρο» εδώ και πολλά χρόνια, δημιουργεί συνειρμούς καθόλου ευοίωνους για τους πολίτες της περιοχής…   


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Υπάρχει «ηθική» στις υποθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης; ΟΧΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Υπάρχει «νομιμότητα» στις υποθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης; ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ..! Από τους ενδιαφερόμενους, τα συμφέροντα που βρίσκονται από πίσω, την «καπατσοσύνη» των εμπλεκόμενων αιρετών και την ΤΟΛΜΗ των ελεγκτικών οργάνων..! ΑΝ, ΑΝ λέω, αυτά συμπέσουν κάποια στιγμή, υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστεί η νομιμότητα… ΑΝ δεν συμπέσουν (όπερ είναι και το συνηθέστερο…) η νομιμότητα «πάει περίπατο»… Επικρατεί ο «νόμος του ισχυροτέρου». Δηλαδή του πιο «καπάτσου», του πιο ασυνείδητου, του πιο «δικτυωμένου» κλπ. κλπ.

Τρανταχτό παράδειγμα στην «ηρωική» Καισαριανή είναι η υπόθεση της διαχείρισης του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ σταδίου.  Από την οποία διαχείριση «εξανεμίστηκαν» μερικά ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ, ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (!!!).

Όλοι οι παράγοντες που ανέφερα παραπάνω συμμετείχαν στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος. ΟΛΟΙ… Οι ΑΙΡΕΤΟΙ συμμετείχαν ενεργητικά, δια των αποφάσεων τους. Ο ωφελημένος «καπιταλιστής» εκπροσωπούσε τα «μεγάλα συμφέροντα»… Τα ελεγκτικά όργανα, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εν προκειμένω, το οποίο προσέφυγα τον Φεβρουάριο του 2009, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ (!!!) έντεκα (11) χρόνια μετά την προσφυγή μου…

 

Το οικόπεδο της οδού Ακροπόλεως στη Δάφνη

Το 2002-2003 απέκτησα σχέση με το επίμαχο οικόπεδο στη Δάφνη, στην οδό Ακροπόλεως. Ιδιοκτήτης του ένας Έλληνας εγκατεστημένος στην Αμερική. Μέσω ενός κοινού γνωστού μου ζήτησε τηλεφωνικά, από την Αμερική, να βρω αν το οικόπεδό του έχει κάποια βάρη προς τον δήμο Δάφνης, γιατί σκόπευε να το πουλήσει ή να το δώσει αντιπαροχή.

Επισκέφθηκα τον δήμο Δάφνης, όπου ο αρμόδιος υπάλληλος με πληροφόρησε ότι το οικόπεδο έχει απαλλοτριωθεί… Στην ερώτησή μου αν έχει καταβληθεί το αντίτιμο της απαλλοτρίωσης, όπως ο νόμος ορίζει, με πληροφόρησε ότι ΔΕΝ έχει καταβληθεί και ούτε πρόκειται να καταβληθεί, μέχρι ότου αποφασίσει ο δήμος Δάφνης. Στις ενστάσεις μου ότι ο νόμος ορίζει ότι ΑΝ υπάρχει πράξη απαλλοτρίωσης το αντίτιμο πρέπει να καταβληθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο αρμόδιος υπάλληλος μου απάντησε ότι, αν θέλει ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταφύγει στα δικαστήρια, από τα οποία θα βγει απόφαση «σε 15-20 χρόνια»..! Όπως και έγινε.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε το ηθικό ούτε το νόμιμο. Υπάρχει ο κοτζαμπασισμός κάποιων αιρετών. Μόνο.       

 

Η Δάφνη και ο Βύρωνας…

Ας έρθουμε στο σήμερα. Τα στοιχεία τη υπόθεσης που θα αναφέρω παρακάτω τα πήρα από το vironastrigiro.blogspot.com. Ο τίτλος του θέματος είναι: Το ίδιο θα γίνει και στην Νεράιδα στον Βύρωνα; – Αποδέσμευση οικοπέδου στην Δάφνη.

 

 

Αναφέρει το ρεπορτάζ:

Πριν δύο εβδομάδες με οριακή πλειοψηφία αποδεσμεύτηκε οικόπεδο στην Δάφνη που προοριζόταν για χώρος πρασίνου.

Μήπως λόγω χαρακτηριστικής αδιαφορίας εκεί πηγαίνει και η υπόθεση με το οικόπεδο της Νεράιδας στην Εμπεδοκλέους; 

Ως κινήσεις πολιτών έχουμε αναφερθεί στους λόγους που άμεσα θα πρέπει να γίνει άμεσα πλέον η απευθείας αγορά του οικοπέδου.

Ο δήμος πάει απο αναβολή σε αναβολή.

Μήπως στο τέλος αποδεσμευτεί το οικόπεδο και γίνει στην θέση του πολυκατοικία 6 ορόφων;

Ας μας βγάλει ο δήμος ψεύτες αλλά η δουλειά από ότι φαίνεται εκεί πάει.

Θέτουμε την δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους.
 

ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ: 21790/09-09-2019 ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ

Με την παρούσα αίτηση, ακολούθημα της προαναφερομένης, παρακαλούμε όπως, την ημέρα της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαντηθούν τα ερωτήματα (1), (3), (5) και (6) που παρακάτω θέτουμε, και όπως προσκομιστούν τα έγγραφα που αναφέρονται στις παραγράφους (2), (3) και (4) αυτής.

1. Ποια ημερομηνία και ποια χρονολογία έγινε η κατάθεση του ποσού των 368.594,17 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων;

2. Να προσκομιστεί απόδειξη –με σημερινή ημερομηνία- της ύπαρξης του ποσού που είναι κατατεθειμένο στο ΤΠ&Δ.

3. Τι διαβεβαίωση υπάρχει ότι, η μακρόχρονη παραμονή του κατατεθειμένου ποσού στο ΤΠ&Δ, πέραν από το καθεστώς αδράνειας του λογαριασμού, δεν ενέχει τον κίνδυνο απώλειας του; Παρακαλούμε όπως το συγκεκριμένο ερώτημα απαντηθεί εγγράφως από το Νομικό Τμήμα του Δήμου.

4. Να προσκομιστεί η επίσημη προσφορά του Δήμου προς τον πληρεξούσιο, της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου, κ. Λιανόπουλο, για την απευθείας αγορά του εν λόγω οικοπέδου.

5. Ποιο είναι το ακριβές εμβαδόν του οικοπέδου και ποια η αντικειμενική του αξία με τα σημερινά δεδομένα;

6. Ποιες ενέργειες μπορούν και πρέπει να γίνουν, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, και ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, για την ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑ του οικοπέδου;

Κίνηση πολιτών «Βύρωνας και Τριγύρω»
Συλλογικότητα «Ενάργεια»

21 Οκτωβρίου 2019

 

Το ιστορικό μιας καραμπινάτης παρανομίας

 

Από το notosvoice.gr μεταφέρω:

Αποδέσμευση οικοπέδου στην Δάφνη, γεννά ερωτηματικά, στην αντιπολίτευση

Τέλος Φεβρουαρίου, λίγο πριν ξεκινήσει το κύμα των περιοριστικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του COVID-19 και ενώ υπήρχε μεγάλη αγωνία και κινητικότητα στον κρατικό μηχανισμό για τη προετοιμασία αντιμετώπισης της επιδημίας, η διοίκηση του δήμου Δάφνης Υμηττού, υπό το νέο της Δήμαρχο, θεώρησε πολύ σημαντικό μεταξύ άλλων θεμάτων της επικαιρότητας να φέρει στις 27 Φεβρουαρίου στη πρώτη σειρά των θεμάτων της τελευταίας, πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, δια ζώσης δημοτικής ολομέλειας, την άρση ή μη της τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου σε οικόπεδο της δημοτικής περιφέρειας της Δάφνης το οποίο από το 1993 είχε δεσμευτεί για χώρο πρασίνου!

Τα χρόνια περνούσαν οι γραφειοκρατικές και οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτού του τύπου τις διαδικασίες πολλές.

Μεσολαβούν, 8 εκλογικές δημοτικές αναμετρήσεις, σε καμία δεν αναφέρθηκε υπόσχεση αποδέσμευσης του χώρου από καμία δημοτική ομάδα που διεκδίκησε έως και στις τελευταίες εκλογές τη διοίκηση του Δήμου.

Αντίθετα πολλές οι υποσχέσεις για ολοκλήρωση των διαδικασιών καθαρισμό του οικοπέδου και αξιοποίηση του προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Και ενώ οι 4ετίες περνούσαν αλλάζοντας οι διοικήσεις και οι δήμαρχοι, με τον τελευταίο να μένει στο τιμόνι της διοίκησης της Δάφνης επί 17 χρόνια, δίνοντας τη σκυτάλη της δημοτικής του ομάδας στον σημερινό, ο οποίος στις εκλογές του 2014 είχε καταφέρει μόλις να εκλεγεί στο νήμα, τελευταίος σε σταυρούς μετά από μια θητεία δημοτικού συμβούλου που ελάχιστοι πολίτες γνώριζαν για αυτόν κατάφερε με την αμέριστη στήριξη του πρώην δημάρχου και σημερινού Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών, στις εκλογές του 2ου γύρου του Ιουνίου του 2019 να κερδίσει έστω και με μικρή διαφορά τη καρέκλα του δημάρχου. Για την ιστορία να αναφερθεί ότι είναι η 1η φορά που εκλεγμένος δήμαρχος έρχεται δεύτερος στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια του ενοποιημένου δήμου, αυτή της Δάφνης.

Σ’ αυτή τη περιφέρεια λίγους μήνες μετά την ανάληψη της δημαρχίας του ο νέος σε ενασχόληση με τα κοινά δήμαρχος θέτει ως προτεραιότητα της διοίκηση του την αποδέσμευση οικοπέδου χαρακτηρισμένου για χρήση πρασίνου. Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για το επί χρόνια δεσμευμένο οικόπεδο υπήρξε μέσο δικηγόρων μόλις τα τελευταία χρόνια ως εκπρόσωποι κληρονόμων οι οποίοι και διαμένουν στην Αμερική.

Η χωρίς καμία προηγούμενη αναφορά η έλευση του θέματος στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου προκάλεσε όπως ήταν φυσικό τη σφοδρή αντίδραση των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων στο νέο δήμαρχο τέθηκε και το ερώτημα γιατί αντί του ενδιαφέροντος του να εξασφαλίσει πόρους και να κλείσει το θέμα δίνοντας αναπνοή σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοι αναμένουν 23 χρόνια την αξιοποίηση του οικοπέδου επιλέγει χωρίς ουσιαστικό διάλογο ενημέρωσης των συμβούλους και κυρίως των κατοίκων της περιοχής να προχωρά σε ψήφιση αποδέσμευσής του! Έντονη υπήρξε η αναφορά των συμβούλων που αντιτάχθηκαν ότι  τρεις  προηγούμενοι δήμαρχοι μεταξύ αυτών και ο πολιτικός του μέντορας με 17 χρόνια θητείας, δεν έφεραν ποτέ θέμα αποδέσμευσης, αντίθετα όπως φαίνεται και στο ιστορικό που ακολουθεί υπερασπίστηκαν την απόφαση της διοίκησης που πρώτη δέσμευσε το εν λόγο οικόπεδο.

Μαθαίνουμε επίσης ότι πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει εκτός αυτών των σημερινών συμβούλων της αντιπολίτευσης και σε συμβούλους που υπήρξαν σε προηγούμενες θητείες για το πόσο όψιμα υπήρξε το ενδιαφέρον του νέου δημάρχου να φέρει θέμα αποδέσμευσης οικοπέδου.

Είναι έκδηλο το ενδιαφέρον σε όλους που διαφωνούν ότι ενώ δεν υπήρχε  καμία προγραμματική θέση ή αναφορά στις εκλογές, χωρίς καμία ενημέρωση στους κατοίκους της περιοχής, χωρίς ουσιαστικό διάλογο μόνο με τη δύναμη που εξασφαλίζει στη διοίκηση η οριακή πλειοψηφία της στο δημοτικό συμβούλιο με τις “μοιρασμένες” θέσεις αντιδημάρχων στις δημοτικές ομάδες του 3ου και 4ου εκλεγμένου συνδυασμού των εκλογών του 2019 αυτών που ως επικεφαλής υπήρξαν οι κ. Αναστασόπουλος και Γιαννακούρας προχώρησαν χωρίς άλλη διαδικασία διαλόγου στην αποδέσμευση ενός οικοπέδου χαρακτηρισμένου για χρήση πρασίνου.

 

Για την ακρίβεια της ιστορίας καταγράφουμε τα γεγονότα της εξέλιξης του οικοπέδου όπως ακριβώς αναφέρονται και στο εισηγητικό της αποδέσμευσης:

α)  Με την υπ΄ αριθ. 48/24.5.1993*  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του Ο.Τ. 31 επί των οδών Ακροπόλεως και Τροίας για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής με την κατασκευή ισογείου δημοτικού κτιρίου.
*Δήμαρχος σε αυτή τη περίοδο είναι η κα Καρρά Ειρήνη η οποία είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΚΚΕ, τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς και της Προόδου.

β) Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1313/Δ/19.12.1994, η υπ΄ αριθμ. 21532/365/1994 απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών*  για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δάφνης στο Ο.Τ. 31 για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής με την κατασκευή ισογείου δημοτικού κτιρίου, όπως φαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 1:500 που τη συνοδεύει, με εμβαδό οικοπέδου 249,00 τ.μ. , που αφορά το ανωτέρω ακίνητο.

γ) Με τις υπ΄ αρ. 72/5.7.2001 * και 117/29.7.2008** αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις εξώδικες οχλήσεις των ιδιοκτητών, παρέμεινε στη δέσμευση του συγκεκριμένου ακινήτου και αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες της απαλλοτρίωσης και της σύστασης πράξης αναλογισμού σύμφωνα με την τροποποίηση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η απαλλοτρίωση δεν έχει συντελεστεί.

*2001 Δήμαρχος ο κος Χαράλαμπος Σαραντόπουλος (1994-2002). Εκλέχθηκε με τη στήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, τη συνεργασία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς και της Προόδου και του επί 35 χρόνια δημάρχου Δάφνης του αείμνηστου Χρήστου Μιχαλόπουλου.
** 2001 Δήμαρχος Δάφνης ο κος Σταυριανουδάκης Μιχάλης (2003-2010) Εκλέχθηκε με τη στήριξη της Ν.Δ.

δ)  Με την υπ΄ αρ. 10151/2014* απόφαση του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας, στο οποίο είχαν προσφύγει οι ιδιοκτήτες για άρσης της τροποποίησης, απέρριψε την προσφυγή διότι δεν υπήρχε σαφές και ορισμένο αίτημα περί άρσεως αυτής, ούτε επαρκείς πληροφορίες προς τη διοίκηση προκειμένου να επιληφθεί του θέματος της άρσης.

* 2ο14 Δήμαρχος Δάφνης -Υμηττού ο κος Σταυριανουδάκης Μιχάλης (2011 έως της παραιτήσεώς του αρχές του Ιουνίου του 2019 για να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου) με τη στήριξη της Ν.Δ.

Μετά την σφοδρή αντίδραση που υπήρξε από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της άρνησης να δώσουν θετική ψήφο για την άρση δέσμευσης του οικοπέδου, τελικά αυτή ψηφίστηκε όπως αναφέραμε και παραπάνω  από την οριακή πλειοψηφία του νέου Δημάρχου των 17 Δημοτικούς Συμβούλους που συγκροτούν τη δημοτική διοίκηση:

Δέκα (10) συμβούλους του Δημάρχου κου Μπινίσκου (ΝΔ),

Πέντε (5) συμβούλους του κου Αναστασόπουλου (ανεξάρτητου ΝΔ),

Δύο (2) του κου Γιαννακούρα (ΚΙΝ.ΑΛ;) και όχι τρεις αφού μετά τη διαφωνία για τη συνεργασία και την ανάληψη της θέσης του αντιδημάρχου τεχνικών έργων από τον επικεφαλής, ο επί 16 χρόνια δήμαρχος Υμηττού κος Δημήτρης Αργιανάς ο οποίος και εκλέχθηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος του συγκεκριμένου συνδυασμού, με την έναρξη της θητείας του νέου δημοτικού συμβουλίου προχώρησε σε δήλωση ανεξαρτητοποίησής του και παραμένει ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στην αντιπολίτευση.

 

Έρχεται η σειρά της Νεράιδας;

Τα στοιχεία είναι πάρα πολλά από τα δύο εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο. Ας ευχηθούμε μόνο να μην έχει έρθει η σειρά του Βύρωνα να χάσει έναν διεκδικούμενο ελεύθερο χώρο. Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή του Βύρωνα θα "φρεσκάρει" στη μνήμη μας το ιστορικό του οικοπέδου της Νεράιδας, για το οποίο ακούμε πολλά στα δημοτικά συμβούλια τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν βλέπουμε χειροπιαστο αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών. Και, κυρίως, να μάθουμε ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ.