Με έγγραφό του ο ΣΠΑΥ έκανε γνωστό ότι ο κ. Χρ. Γώγος είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του δήμου Βύρωνα στον Σύνδεσμο. Το έγγραφο του ΣΠΑΥ είναι το ακόλουθο:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α

Αθήνα, 13-5-2022 Αριθ. πρωτ.: 62263

ΠΡΟΣ: Δήμο Βύρωνα Γραφείο Δημάρχου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ (ME ΑΠΟΔΕΙΞΗ):

1. κ. Χρήστο Γώγο

2. κ. Μιλτιάδη Μπαντή

3. Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.)

ΘΕΜΑ: Θητεία αντιπροσώπων Δήμου Βύρωνα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

ΣΧΕΤΙΚΑ:

1. Το υπ’ αρ. 2973/14-3-2022 έγγραφό σας.

2. Το υπ’ αρ. 19505/1502-2022 έγγραφό μας.

Σε συνέχεια του ανωτέρω υπ αρ. 1 σχετικού σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του αρ. 246 του ν. 3463/2006 όπως ισχύει, αναφορικά με τη Διοίκηση των Συνδέσμων: […] Οι διατάξεις του άρθρου 104 εφαρμόζονται ανάλογα […].

Σύμφωνα με τι διατάξεις της παρ. 2 του αρ. 104 του ν. 3463/2006 όπως ισχύει αναφορικά με την Εκλογή Δημαρχιακής Επιτροπής (νυν Οικονομικής Επιτροπής) όπως ισχύει: […] Αν σε οποιαδήποτε ψηφοφορία υπάρχει ισοψηφία, ο πρόεδρος του συμβουλίου ενεργεί κλήρωση στην ίδια συνεδρίαση […].

Εξάλλου, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρ. 74 του ν. 3852 /2010 ως ισχύει αναφορικά με τη συγκρότηση και εκλογή της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής: «[…] Ως μέλη των επιτροπών εκλέγονται οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών υποψήφιοι κάθε παράταξης και σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των μελών που δικαιούται αυτή στην επιτροπή. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κάθε παράταξης θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη αυτής. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου».

Επίσης, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο του σημείου 4α της υπ’ αριθμ. 932/96599/29-12-2021 εγκυκλίου οδηγίας (σελίδα 24): «Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου». Επιπροσθέτως σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο του σημείου 4β Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 627cf2ee5848d59c453c72e6 στις 13/05/22 15:51 της ανωτέρω εγκυκλίου οδηγίας (σελίδα 24): «Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου».

Κατά συνέπεια, από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει με σαφήνεια ότι κατά τη διαδικασία εκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Συνδέσμων, σε περίπτωση ισοψηφίας προβλέπεται κλήρωση μεταξύ των μελών τα οποία ισοψήφισαν.

Από την υπ’ αριθ. 248/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί ορισμού αντιπροσώπων Δήμου Βύρωνα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), προκύπτει ότι διενεργήθηκε, όπως ορίζουν οι ανωτέρω διατάξεις, η κλήρωση μεταξύ των μελών που ισοψήφισαν, του κ. Γώγου και του κ. Μπαντή.

Παρά την εσφαλμένη συνεννόηση, επικοινωνία, πεποίθηση ή ερμηνεία η οποία ενδεχομένως να έγινε ως προς την (κατά άλλα μη σύννομη) λεγόμενη εναλλαγή της θητείας, η κλήρωση διενεργήθηκε ορθώς και δεν αναιρείται ως γεγονός. Το αποτέλεσμα της κλήρωσης ήταν υπέρ του κ. Γώγου και αυτός είναι ο δημοτικός σύμβουλος ο οποίος θα πρέπει να κατέχει τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου με όλες τις έννομες συνέπειες και για όλη τη διάρκεια της θητείας.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω παρακαλούμε για την τήρηση της νομιμότητας.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΑΜΑΤΡΑΣ