Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Προφανώς, για τους «κλειδοκράτορες» του δήμου Βύρωνα, ο γιαλός είναι στραβός και γι’ αυτό οδηγείται το καράβι στα βράχια. Προφανώς επίσης, οι ίδιοι θέλουν να κατοχυρώσουν το «αλάθητο» και δεν διανοούνται καν ότι «στραβά αρμενίζουν»… Ούτε κατά διάνοια… Τι έγινε χτες στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός από αυτά που σας είπαμε το πρωί;

Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, όπως το περιβόητο θέμα του δικαστηρίου για το απλήρωτο γάλα του 2011, το θέμα της πρόθεσης εκχώρησης της ανακύκλωσης σε ιδιωτική εταιρία και διάφορα άλλα. Κατάπληξη προκάλεσε η παρέμβαση του αντιδημάρχου κ. Κόκκαλη, ο οποίος είπε ότι, κατά την άποψή του, η διοίκηση του σωματείου των εργαζόμενων δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργαζόμενων του δήμου..!

Μάλλον έχουν γίνει νέες εκλογές στο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων και οι υπόλοιποι δεν το έχουν μάθει… Γι’ αυτό και αντέδρασε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ.

 

Υπάρχει απόφαση;

Δημοτικός σύμβουλος ζήτησε να μάθει με ποια απόφαση και με ποιες οδηγίες από τη δημοτική αρχή παραστάθηκε η δικηγόρος του δήμου στο δικαστήριο και κατέθεσε κατά των εργαζόμενων. Και ενώ η απάντηση δεν περιελάμβανε τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από τη δημοτική αρχή στην δικηγόρο του δήμου, η απάντηση για το ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ της Οικονομικής Επιτροπής περιπλέκει το ζήτημα και προκαλεί σοβαρότατα ερωτηματικά.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Κόκκαλης είπε ότι «υπάρχει απόφαση συλλογικού οργάνου». Επειδή αρμόδιο συλλογικό όργανο είναι η Οικονομική Επιτροπή και επειδή ο κ. Κόκκαλης είναι πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αν υπήρχε απόφαση έπρεπε να το γνωρίζει. Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα ποια είναι η απόφαση της επιτροπής ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΑΤΑΙ, ο κ. αντιδήμαρχος απάντησε ότι έγινε χρήση μιας απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της διοίκησης Χαρδαλιά!!!

ΑΝ έχει γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι το άκρον άωτον της ασυνέπειας της δημοτικής αρχής. Για σκεφτείτε: από τη μια κατηγορούν σε καθημερινή βάση και επί παντός επιστητού τον Χαρδαλιά και από την άλλη κάνουν χρήση των αποφάσεών του!!!

Η δική μου πληροφόρηση, πάντως, είναι ότι ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Επειδή, όμως, πάντα υπάρχει πιθανότητα να έχουμε λάθος πληροφόρηση, θα περιμένουμε να καταθέσει ο αντιδήμαρχος κ. Κόκκαλης τα στοιχεία της απόφασης που επικαλέστηκε: αριθμό απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής και ημερομηνία. Αν δοθούν αυτά, το θέμα της τυπικής νομιμότητας της παράστασης της δικηγόρου του δήμου θα έχει απαντηθεί και θα παραμένει σε εκκρεμότητα το ηθικό μέρος της κατάθεσης δικογράφων κατά ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ δικαιωμάτων των εργαζόμενων, για τα οποία, σημειωτέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει πάρει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση δημοτικού συμβουλίου ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα χρήματα..! Αν δεν δοθούν στοιχεία από τον κ. Κόκκαλη, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και όχι μόνο τυπικό, αλλά και ουσιαστικό.

Ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης δεν έδωσε καμία απάντηση στο θέμα του δικαστηρίου. Ή δεν καταδέχεται να απαντήσει, ή έκρινε ότι δεν τον αφορά το θέμα επειδή κάποιοι άλλοι χαράζουν τις «γραμμές»… Πάντως, στο κείμενο των τοποθετήσεων του κ. Κατωπόδη, στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Βύρωνα, δεν περιλαμβάνεται ούτε μια λέξη για το επίμαχο θέμα του δικαστηρίου και την κατάθεση δικογράφων που στρέφονται ευθέως κατά των εργαζόμενων..!


Επιβεβαίωσε τις επαφές με ιδιώτες..!

Για το θέμα της εκχώρησης της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ανακύκλωσης του Βύρωνα σε ιδιώτες, ο κ. Κατωπόδης παραδέχτηκε πως έκανε συζητήσεις με την ΙΔΙΩΤΙΚΗ Ε.Ε.Α.Α.:

«Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε επίσης στη διερευνητική επαφή που πραγματοποιήθηκε με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), και την πρόταση που του έγινε δίχως όμως να υπάρχει μια τελεσίδικη απόφαση συνεργασίας ή μη».

Σωστά, λοιπόν, ήταν όσα είπαν οι εργαζόμενοι. Η επαφή και οι συζητήσεις έγιναν, αλλά δεν υπάρχει ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου Βύρωνα. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι το γιατί ο δήμαρχος Βύρωνα κάνει «διερευνητικές συζητήσεις» με ιδιώτες για την παραχώρηση της ανακύκλωσης.


Τα "λογικά"…

Αντιγράφω από το κείμενο της ιστοσελίδας του δήμου. Ο χρωματισμός είναι δικός μου:

«Ο Δήμαρχος Βύρωνα, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, εξέφρασε για άλλη μια φορά την πρόθεση της δημοτικής αρχής να σταθεί αρωγός στα λογικά αιτήματα των εργαζομένων, να διαβουλευτεί μαζί τους -με το γραφείο του Δημάρχου να είναι ανοικτό για κάθε προσωπικό ή συλλογικό θέμα- αναγνωρίζοντας το δικαίωμα -και για τα δύο μέρη- να έχουν μέσα από εποικοδομητικές επαφές και διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα». 

Αν το κείμενο δεν περιέχει κάποια «εκ παραδρομής» κακή διατύπωση, τότε φανερώνει σαφέστατες διαθέσεις και τάσεις εμπόλεμης κατάστασης με τους εργαζόμενους του δήμου. Αν συνδυαστεί και με την τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη ότι η διοίκηση του σωματείου δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των εργαζόμενων, τότε είμαστε προ των πυλών μιας έμπρακτης έκφρασης πολεμικής κατά των εργαζόμενων ή κατά ενός μέρους της διοίκησης του σωματείου.


Είναι μυστικό;

Ένα άλλο «περίεργο» αλλά ευκόλως κατανοητό, είναι το γεγονός της απόκρυψης από το δημοτικό συμβούλιο της παραίτησης του προέδρου του ΟΠΑΔΒ κ. Σώζου.

Ο κ. Σώζος έχει υποβάλει παραίτηση εδώ και δεκαπέντε περίπου μέρες. Έπρεπε ήδη να έχει έρθει για συζήτηση το θέμα του ορισμού αντικαταστάτη του. Προφανώς η δημοτική αρχή δεν θέλει να γίνει ευρύτερα γνωστή η παραίτηση του «πρωτοκλασάτου» στελέχους της, γι’ αυτό και δεν φέρνει θέμα αντικαταστάτη. Εκτός ΑΝ ελπίζουν να τον μεταπείσουν…

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα το βράδυ, ώρα 21.00’, δεν έχει αναρτηθεί κανένα βίντεο με τις τοποθετήσεις μελών της μειοψηφίας, για όλα τα θέματα, παρά μόνο ένα ηχητικό με την τοποθέτηση του κ. Κατωπόδη.

Ας ελπίσουμε ότι είναι θέμα χρόνου να αναρτηθούν και οι άλλες τοποθετήσεις σε βίντεο, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, και της τοποθέτησης του κ. Παπαμιχαήλ.

Κλείνοντας να σημειώσω κάτι που πληροφορήθηκα το απόγευμα: δεν ήταν μόνο ο κ. Γώγος που ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση για το κολυμβητήριο, αλλά ήταν και πρόταση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Σάρολα, για να δοθεί χρόνος για την επεξεργασία του θέματος από τους επικεφαλής των παρατάξεων.