Αποχώρησε και η ΡΕΚ Βύρωνα από τη συνεδρίαση

Παρακάτω η δήλωσή μας για τις δημαιρεσίες που έγιναν στη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα στις 9/1/2022.

Στη σημερινή διαδικασία των δημαιρεσιών του δήμου Βύρωνα για εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου και την «εκλογή» των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, από πλευράς της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα θέλουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ο Καποδίστριας, ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης καθορίζουν ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Με αυτούς τους νόμους προϊόντος του χρόνου επιτάθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των δήμων και ιδιαίτερα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, το νόμο Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες αναμορφώσεις του από τη ΝΔ με τους νόμους Θεοδωρικάκου.  Ενδεικτικό του βαθέματος της αντιδημοκρατικής στροφής και της απόστασης δήμων και λαϊκής θέλησης είναι και ο νόμος Βορίδη που καθιερώνει το πλαφόν 3% από τις επόμενες τοπικές εκλογές.

Οι δήμοι υποχρεώνονται χωρίς καμιά δυνατότητα παρέκκλισης να αποφασίζουν και να υλοποιούν μια αντιλαϊκή πολιτική, αποτελώντας μακρύ χέρι του κράτους.

Τα δημοτικά συμβούλια έχουν μετατραπεί σε όργανα επικύρωσης αυτών των πολιτικών, διακοσμητικά όργανα με το πλαίσιο αντιδημοκρατικής λειτουργίας τους, όπως ενδεικτικά αποτυπώνεται με:

· Την αφαίρεση αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων που έχουν περάσει στις ελεγχόμενες από τη δημοτική αρχή επιτροπές, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που αποφασίζουν για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα. Επιτροπές μάλιστα στις οποίες δεν αποτυπώνεται καν ο πραγματικός συσχετισμός που προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές.

· Την απαξίωση της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων με τη ρύθμιση του Κλεισθένη που δεν  υπολογίζονται στις ψηφοφορίες όχι μόνο τα λευκά, αλλά ακόμα και τα κατά για κρίσιμα θέματα όπως ο προϋπολογισμός.

· Το 3μελές προεδρείο δεν ορίζει τα θέματα ημερήσιας διάταξης, αλλά αυτά ορίζονται μόνο από τον πρόεδρο, δηλαδή από τη δημοτική αρχή κατά το δοκούν και το πως εξυπηρετείται η πολιτική της.

Ειδικά για τον Βύρωνα

Από όταν βγάλαμε έδρα το 2006  και είχε μετά τη δημαρχία Ρογκάκου, αναλάβει από το 2002 δήμαρχος ο Χαρδαλιάς, θυμάμαι ότι έκανε μεγάλη εντύπωση που ζητάγαμε αντίγραφα των αποφάσεων του δημοτικού συμβούλιου και μας παρέπεμπαν να τα διαβάζουμε από τον πίνακα ανακοινώσεων, γιατί μόνο εκεί λέει ήταν  υποχρεωμένοι να τα βάζουν. Δεν γνωστοποιούσαν καν δημόσια τις προσκλήσεις και τα θέματα των δημοτικών συμβουλίων, γιατί λέει έτσι θα το μάθαιναν κάτοικοι και θα έρχονταν να άκουγαν τι συζητιέται. Με αυτές τις συνθήκες είχαν μάθει να συνεδριάζουν. Εμείς, ωστόσο αναρτούσαμε στο blog μας τις προσκλήσεις για τα δημοτικά συμβούλια και σχετικές ενημερώσεις. Έφτασε ο καιρός που το αυτονόητο αυτό έγινε υποχρεωτικό για το δήμο, όπως και η δημοσίευση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Όμως, ο τρόπος διοίκησης και η αντιδημοκρατική νοοτροπία για τη λειτουργία του δημοτικού συμβούλιου δεν άλλαξε.

Και όσα προεδρεία και να πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο ακολουθούσαν αυτή την τακτική  και εφάρμοζαν το αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των συμβουλίων και το πήγαιναν ακόμα πιο πέρα.

Παραδείγματα από τη θητεία του προηγούμενου προεδρείου:

· Δεν εφαρμόζεται η πρόβλεψη της μοναδικής δημοκρατικής διάταξης που υπάρχει στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και ορίζει ότι με 25 υπογραφές οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα να θέτουν θέματα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.

· Η μη τήρηση της εξαγγελίας της δημοτικής αρχής σε απάντησή της στις 1/12 σε αίτημα συλλογικότητας ότι στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο   θα έφερνε το θέμα της βράβευσης των εθελοντικών ομάδων-συλλογικοτήτων του δήμου.

· Η μη τήρηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ότι θα γίνει ανοικτό δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή κατοίκων πριν το τέλος του 2021 για το θέμα του Λόφου Κοπανά.

 Βλέπω ότι σας χαλάω το κλίμα και δυσανασχετείτε, αλλά χρειάζεται να ειπωθούν τώρα αυτά για τη λειτουργία του δημοτικού συμβούλιου.

Κορυφαίο είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο για δεύτερη θητεία με δημαρχία της Στάσης Βύρωνα, λειτουργεί με τον ίδιο κανονισμό λειτουργίας που είχε ψηφιστεί το 2011 επί Χαρδαλιά και τότε είχε κάνει αποχή από την έγκρισή του. Εμείς από τότε τον είχαμε καταψηφίσει αυτόn τον κανονισμό, αλλά και η νέα δημοτική αρχή 6 χρόνια με αυτόν λειτουργεί. Και θεωρούμε ότι σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο αυτός ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει για να πάψει το δημοτικό συμβούλιο να είναι ένα γραφειοκρατικό, διακοσμητικό όργανο που λειτουργεί αντιδημοκρατικά.

Απέχουμε από τη διαδικασία εκλογής, λοιπόν, του προεδρείου του δημοτικού συμβούλιου για όλους αυτούς τους λόγους.  

Απέχουμε και από τη διαδικασία εκλογής και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής γιατί αυτές οι Επιτροπές έχουν αφαιρέσει αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο, ενισχύοντας το συγκεντρωτικό μοντέλο και η σύνθεσή τους που καθορίζεται από το νόμο δεν αποτυπώνει την πραγματική σύνθεση της εκλογικής δύναμης των παρατάξεων, αλλά τις καθιστά όργανα της δημοτικής αρχής δίνοντας της την πλειοψηφία των εδρών σε κάθε περίπτωση.

Διεκδικούμε ένα άλλο τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας των συμβουλίων και ένα άλλο ρόλο των δήμων στη κατεύθυνση της πραγματικής αυτοδιοίκησης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.

 

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου για τις δημαιρεσίες
η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί  09/01/22, ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα για την εκλογή των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (δημαιρεσίες).

Η διαδικασία της εκλογής γίνεται με βάση τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του Θεοδωρικάκου με τις οποίες οι δημοτικές αρχές που είναι μειοψηφίες γίνονται πλειοψηφίες, αφού αποφασιστικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου έχουν εκχωρηθεί στις επιτροπές στις οποίες η μειοψηφούσα δημοτική αρχή Βύρωνα γίνεται πλειοψηφία και παίρνει αποφάσεις παρακάμπτοντας και απαξιώνοντας το δημοτικό συμβούλιο και τη βούληση της πλειοψηφίας. Επιπλέον στην διαδικασία των δημαιρεσιών αποκλείονται από την εκλογή και εκπροσώπηση στο προεδρείο και στις επιτροπές οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφούντων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για μια  αντιδημοκρατική διαδικασία που επιβάλει ένα βαθιά αντιδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης στους δήμους, που ακυρώνει τη λαϊκή βούληση και το εκλογικό αποτέλεσμα της αναλογικής εκπροσώπησης, απαξιώνει το δημοτικό συμβούλιο εκχωρώντας αποφασιστικές αρμοδιότητες σε επιτροπές, ανακηρύσσει τις μειοψηφίες σε πλειοψηφίες, απαγορεύει τη συνεργασία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αποκλείει τους δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών της αντιπολίτευσης από την εκπροσώπηση.

Σε αυτή τη στημένη διαδικασία, διαδικασία-καρικατούρα, δεν συμμετέχουμε και αποχωρούμε. Δεν θα επικυρώσουμε με τη συμμετοχή μας το αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό πλαίσιο διοίκησης των δήμων που σε ρόλο διεκπεραιωτή υλοποιεί τις πολιτικές λιτότητας, φτώχειας, εκχώρησης ζωτικών λειτουργιών των δήμων στους επιχειρηματίες, μετατροπής των δήμων σε επιχειρήσεις και τους δημότες σε πελάτες, παραβλέποντας τις ανάγκες των πολιτών και της πόλης μας.

Βύρωνας 09/01/22