Γράφει ο Χρήστος Γώγος

Εθελοντισμός, πολυσύλλαβη λέξη, πολυδιάστατη έννοια που σημαίνει προσφέρω ό,τι μπορώ, όποτε και όπου μπορώ, χωρίς αμοιβή, επειδή το θέλω. Γιατί; Γιατί είμαι άνθρωπος και το οφείλω στην ιδιότητά μου αυτή.

Μέσω της προσφοράς, που γίνεται με αγάπη και ανιδιοτέλεια, ο άνθρωπος νιώθει πληρότητα, ολοκληρώνεται και κατά κοινή ομολογία βιώνει ουσιαστική ευχαρίστηση.

Η ανάγκη του εθελοντισμού υπήρχε πάντα, γιατί πάντα υπήρχε ο πόνος, η έλλειψη, η ανάγκη δημιουργίας, η ανάγκη αποκατάστασης. Η εδώ και πολλές δεκαετίες υπερκαταναλωτική κοινωνία, η απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής τον οδήγησαν στο μανιώδες κυνήγι του λαμβάνειν. Στη σημερινή εποχή περισσότερο από ποτέ νιώθουμε ελλιπή την υποστήριξη της πολιτείας προς τον πολίτη, νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι πνευματικά και ψυχικά. Κατανόηση, αγάπη, αλληλεγγύη, προσφορά χωρίς αντάλλαγμα είναι έννοιες λησμονημένες .

Καθαρίζουμε το σπίτι μας αλλά όχι τα πεζοδρόμιά μας. Γυαλίζουμε την κουζίνα μας, το γραφείο μας αλλά ρυπαίνουμε και δεν καθαρίζουμε τις ακτές μας. Βάφουμε τους τοίχους των σπιτιών μας και μουτζουρώνουμε τους κοινόχρηστους χώρους. Έχουμε γνώσεις εξειδικευμένες ιατρικές, νομικές, πληροφορικής αλλά τις παρέχουμε μόνο επ’ ανταλλάγματι.

Ας φανταστούμε, ο καθένας ξεχωριστά τον εαυτό του, να παρέχει ό,τι μπορεί προς χάρη του κοινωνικού συνόλου, προς χάρη του ίδιου του ανθρώπου. Ο κάθε νοικοκύρης να σκουπίζει, να βάφει το πεζοδρόμιό του. Ας φανταστούμε πολλά παιδιά μαζί να φυτεύουν λουλούδια, δέντρα στις άκρες των δρόμων, να καθαρίζουν παραλίες. Ας φανταστούμε έναν δικηγόρο να υποστηρίζει με τις νομικές του πράξεις ένα ίδρυμα, έναν άπορο. Ας φανταστούμε έναν γνώστη της πληροφορικής να “στήνει” χώρο πληροφορικής σ’ ένα σχολείο. Ας φανταστούμε έναν ελαιοχρωματιστή να βάφει το σπίτι μιας οικογένειας με δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Κι όλα αυτά χωρίς αντάλλαγμα. Ανάμεσα σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους ας φανταστούμε και τον εαυτό μας.

Οι αμφιβολίες και οι ενστάσεις με θέμα την καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων και την εκμετάλλευση του εθελοντή δεν έχουν έρεισμα. Ο εθελοντής που επιλέγει συνειδητά την ιδιότητά του αυτή, δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ο εθελοντής προσφέρει, εκεί που οι θεσμοί δεν μπορούν για τον οποιονδήποτε λόγο, με αγάπη αλλά και ορθολογισμό, για τον συνάνθρωπο.

Ευχής έργον βέβαια, η προσφορά του αυτή να υποβοηθείται από την πολιτεία με πράξεις που εξυπηρετούν και προωθούν την ίδια την προσφορά.

Αυτές οι δύσκολες μέρες σε οικονομικό αλλά κυρίως σε πνευματικό επίπεδο, ας μας προβληματίσουν δημιουργικά και μας οδηγήσουν σε ενδοσκόπηση αλλά και επαναπροσδιορισμό της αξίας της ανθρώπινης ιδιότητάς μας.

Ο Χ. Γώγος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ”

Πηγή: dimoskaipoliteia.gr