Οι δημοτικές επιχειρήσεις αποσκοπούν ΜΟΝΟ στην εκτός νόμιμων
διαδικασιών αφαίμαξη δημόσιου χρήματος. Κοροϊδεύουν τους πολί-
τες οι «καταγγέλλοντες» τους «προηγούμενους», αφού
έχουν ανεχθεί και συμμετάσχει στη διασπάθιση…


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Μόνο οι δημοτικές παρατάξεις του ΚΚΕ και σε μερικές περιπτώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το «πλιάτσικο» που κάνουν στα ταμεία των δήμων οι ΕΚΑΣΤΟΤΕ κυβερνώντες μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων με όποια μορφή κι αν έχουν. Και επειδή «είναι πολλά τα λεφτά» και δεν τρώγονται εύκολα, ΠΑΝΤΑ υπάρχουν οι «καλεσμένοι» συνδαιτυμόνες, για να βοηθήσουν στο «φάγωμα». Οι οποίοι «καλεσμένοι», όταν έρθουν στην εξουσία, καταγγέλλουν τους πρώην «οικοδεσπότες» τους..! Το έργο το έχουμε ξαναδεί και στην Καισαριανή και στον Βύρωνα.

Το 2010, λίγο πριν τη μετατροπή της δημοτικής επιχείρησης σε ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (!!!), ο τότε δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς είχε πει από του βήματος του δημοτικού συμβουλίου, με κλειστά μικρόφωνα, πως ΑΝ ΗΘΕΛΕ, «κάποιοι» από τους προηγούμενους θα είχαν πάει φυλακή… Δεν ήθελε και δεν πήγαν…

Το 2008, στην Καισαριανή, στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο για την ίδρυση της αποκαλούμενης «Κοινωφελούς», ύστερα από μετατροπή της ΔΕΑΚ και της ΔΕΚΑ, αποκαλύφθηκε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ άλλαζαν χέρια μεταξύ της ΔΕΑΚ και της ΔΕΚΑ, χωρίς κανένα νόμιμο παραστατικό και με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες.

Το 2011, η τότε νέα διοίκηση του δήμου, η οποία είχε στηρίξει με καταγεγραμμένες δηλώσεις και εμπράκτως την «Κοινωφελή» (αφού συμμετείχε στο Δ.Σ. από τη θέση του αντιπροέδρου της), ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΔΗΜΟΣΙΑ «σημεία και τέρατα» δια του νέου προέδρου της..! Ύστερα από λίγους μήνες, η δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών που έκαναν έλεγχο, μας «ενημέρωσε» ότι «ουδέν μεμπτό και επιλήψιμο υπάρχει» και ότι «όλα ήταν σε πλήρη τάξη»..!   Οι καταγγελίες εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, αφού οι επικεφαλής της «Κοινωφελούς», οι οποίοι είχαν κάνει τις καταγγελίες, υπερψήφισαν και με τα δύο χέρια τη… λογιστική τάξη της διαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής!!! Το άξιο απορίας ήταν και είναι ΓΙΑΤΙ η συκοφαντηθείσα (όπως αποδείχθηκε από το πόρισμα) δημοτική αρχή δεν τους έστειλε πακέτο στον εισαγγελέα…

Αυτά τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ αποδεικνύουν στους πολίτες ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν πυορροούσα πληγή για τους δήμους, δηλαδή τους πολίτες. Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν αναζητούνται ποινικές και αστικές ευθύνες από αυτούς που δημιουργούν τα χρέη με την κακοδιαχείριση που επιβάλλουν. Έρχονται και φεύγουν «σαν κύριοι», έχοντας δημιουργήσει χρέη στις πλάτες των πολιτών, εκατοντάδων ή εκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς, το κράτος, αυτούς τους ανάξιους να διοικήσουν, αλλά και αυτούς που τους συγκαλύπτουν, τους θέλει και τους χρειάζεται. Γι’ αυτό και τους διατηρεί. Μην ξεχνάμε την περίπτωση του μνημείου των εκτελεσθέντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τη δημιουργία του οποίου ανέλαβε να πληρώσει η κυβέρνηση Καραμανλή, δια του κ. Παυλόπουλου, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΚΑ..! Τα λεφτά ουδέποτε δόθηκαν από την κυβέρνηση και η ΔΕΚΑ βρέθηκε χρεωμένη με μεγάλα ποσά τα οποία πληρώνει μέχρι σήμερα… Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε κάνει τη τζάμπα «μόστρα» της και μάλιστα στην «κόκκινη» Καισαριανή…

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα…

Και επειδή ο καιρός έχει γυρίσματα, οι εκάστοτε κομματικοί εντολοδόχοι στους δήμους, αλλάζουν ρόλους και προσωπεία, φορώντας «τα μέσα-έξω»… Και από συμμέτοχοι στις παρανομίες ή στην κακοδιαχείριση, μετατρέπονται σε «κατήγορους» των πράξεων που μέχρι πριν από λίγο καιρό κάλυπταν ή συγκάλυπταν…

Τα τελευταία έξι χρόνια έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα δημοτικά συμβούλια του Βύρωνα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Ποτέ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, η τότε αντιπολίτευση και σημερινή δημοτική αρχή δεν έφερε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα διαχείρισης της δημοτικής επιχείρησης.

Μία φορά μόνο, η «Στάση Βύρωνα», δια του κ. Σταθόπουλου, έφερε ένα θέμα που αφορούσε την ενοικίαση του γκαράζ του νεκροταφείου το 2006. Ο κ. Σταθόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά γι’ αυτό το θέμα το 2010.
 


 

Ξέρετε το αποτέλεσμα της μηνυτήριας αναφοράς; Διαβάστε εδώ πως αθωώθηκε πανηγυρικά ο Χαρδαλιάς…

Μέχρι στιγμής λοιπόν η σημερινή δημοτική αρχή, η οποία έχει πολυετή παρουσία στα δημοτικά συμβούλια και στα νομικά πρόσωπα του δήμου, ουδέν έχει πράξει για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, αν πίστευε ή νόμιζε ότι αυτό βλάπτεται από τη διοίκηση Χαρδαλιά.

Στις 28/3/13 έγινε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα με θέμα την πορεία της Δ.Ε.Α.Δ.Β., μετά και την μετατροπή της σε Α.Ε., την σύσταση νέου Δ.Σ., αλλά και την αποχώρηση του Προέδρου της κ. Πάνου Τρυφιάτη.

Εκείνη την ημέρα παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο τέως δήμαρχος κ. Νίκος Ρογκάκος, ο οποίος, είπε ότι θα φροντίσει από την πλευρά του να διενεργηθούν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι που θα αποσαφηνίσουν ποιά χρέη παρέδωσε στον Νίκο Χαρδαλιά. Μέχρι σήμερα δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου να δόθηκε στη δημοσιότητα κάποια επίσημη κατάσταση χρεών που παραδόθηκαν από τη διοίκηση Ρογκάκου στη διοίκηση Χαρδαλιά.

Στην πρόσφατη αναφορά που φέρει την υπογραφή του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της δημοτικής Επιχείρησης, αναφέρεται σχετικά με το θέμα:

 

Δάνεια Ταμείου Παρακαταθηκών&Δανείων

 

(Δημιουργήθηκε επί δημαρχίας κου  Χαρδαλιά)

8.064.227,63 €

 Ι.Κ.Α (ρυθμισμένες υποχρεώσεις 31/12/2009)

 

(Δημιουργήθηκε επί δημαρχίας κου  Ρογκάκου)

3.595.319,78 €

Υποχρεώσεις προς Δήμο Βύρωνα

 

(παρατ,μνημ.φύλλαξη)

3.320.656,65 €

ΣΥΝΟΛΟ

14.980.204,06 €

 

Βλέπουμε ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν ή μεγάλωσαν ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Όμως, στην ίδια αναφορά αναφέρεται:

[…] «Η οικονομική διαχείριση και γενικά η κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Έχει όνομα. Διαπιστώσαμε ότι ένα ολόκληρο σύστημα ήταν στηριγμένο στην αδιαφάνεια, την κακοδιαχείριση, την ασυλία, τις προνομιακές σχέσεις. 

Απεδείχθη ότι η προηγούμενη Διοίκηση του κ. Χαρδαλιά ήταν αδιαφανής, καταστροφική και μακριά από τις ανάγκες της Δημοτικής Επιχείρησης. Χρησιμοποιήθηκε η ΔΕΑΔΒ Α.Ε για παραταξιακά παιχνίδια και πειράματα.» […]
 

ΌνοΜΑ. Όχι ονόμαΤΑ. Προφανώς, άλλη βαρύτητα έχουν τα χρέη ενός «δεξιού» και άλλη ενός «αριστερού». Ιδιαίτερα αν αυτός ο «αριστερός» είχε στρατευθεί κατά του «δεξιού» δημάρχου στις τελευταίες εκλογές.
 

Βέβαια, περισσότερα συγκεκριμένα στοιχεία για την «αδιαφάνεια», την «κακοδιαχείριση», την «ασυλία», τις «προνομιακές σχέσεις», δεν μάθαμε. Όσα παρατίθενται επάνω από την παράγραφο της «οικονομικής διαχείρισης» και έχουν επισημανθεί με μαύρες βούλες δεν συνιστούν, κατά τον κοινό νου, τίποτα από αυτά που καταλογίζονται.

Η διαδικασία αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου που αναφέρεται, δεν εμπίπτει, ασφαλώς, σε καμία κατηγορία από αυτές. Οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η νέα διοίκηση και ήταν περισσότερες από τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλώς και δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες της αδιαφάνειας, της κακοδιαχείρισης, της ασυλίας κλπ. κλπ. Εκτός αν η νέα δημοτική αρχή, η οποία διόρισε τον καταγγέλλοντα όλα τα παραπάνω, έχει βρει τον τρόπο να πληρώνει τοις μετρητοίς τις υποχρεώσεις της και δεν αφήνει υπόλοιπα στους επόμενους. Θα το διαπιστώσουμε όταν αποχωρήσουν.

Στην ίδια αναφορά αναφέρεται ότι «Έχουμε ήδη πάρει μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους, τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2014, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της Επιχείρησης και τα δικαιώματα των εργαζόμενων». 

Ποια είναι αυτά τα «θαυματουργά» μέτρα; Δεν αναφέρεται. Ίσως για να μη διαρρεύσουν τα μαγικά συστατικά τους, εν όψει της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Δεν αναφέρεται επίσης ΓΙΑΤΙ θα επιδιωχθεί η «ΒΕΛΤΙΩΣΗ» (!!!) της διαφάνειας και όχι η απαρέγκλιτη καθιέρωσή της σε όλες τις πράξεις της δημοτικής επιχείρησης. Το να επιδιώκει μια διοίκηση να… «βελτιώσει» τις ρεμούλες, τις κλεψιές, την κακοδιαχείριση και όλα τα συμπαρομαρτούντα είναι εκ προοιμίου ομολογία μη χρηστής διαχείρισης. Και μάλιστα εκ προθέσεως. ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ. Ή, αν το δούμε αλλιώς, πλήρης ομολογία αδυναμίας ελέγχου. Και στις δύο περιπτώσεις οι εξαγγελίες ισοδυναμούν με «λαϊκισμό», τον οποίο η αναφορά λέει ότι απεύχεται.

 

Βεβαρημένο παρελθόν…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή, ως αντιπολίτευση, έπαιξε σε «διπλό ταμπλό» στο ζήτημα του Πνευματικού Κέντρου. Πρώτα υπερψήφισε όλες τις επίμαχες αποφάσεις για τη λειτουργία του Φεστιβάλ, και εκ των υστέρων αποσύρθηκε στο παρασκήνιο, αμέτοχη στα τεκταινόμενα.

Την ίδια περίπου τακτική εφάρμοσε και στη δημοτική επιχείρηση. Παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν όλα τα χρόνια και τώρα έρχεται να «καταγγείλει» τα χίλια μύρια. Μέχρις ενός βαθμού όλα αυτά είναι γνωρίσματα των κομματικών και των πολιτικών. Μόνο που οι συγκυριακές αναρριχήσεις στα ύπατα αξιώματα απαιτούν σοβαρότητα και ορθολογική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, από το σήμερα, το 2014, θα αναδίδεται τόση βρώμα, όση ανέδιδε και το 1981, λίγο πριν και πολύ μετά την αναρρίχηση των «πρασινοφρουρών» στα κάστρα της κυβερνητικής εξουσίας.