Του Άρη Πορτοσάλτε

Εμείς μπορεί να βλέπουμε την Κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την απογοητευτική «εικόνα» του Δημόσιου Πανεπιστημίου και ειδικότερα των κεντρικών και, σωστά, ασκούμε κριτική για την αδυναμία ή και ανικανότητα της να βελτιώσει την κατάπτωση, εκείνη ωστόσο μας προσγειώνει στην πραγματικότητα με τη… νόμιμη διάχυση των ευθυνών!

Δεν ευθύνεται, σου λέει, μόνο η μία Αρχή, η κυβερνητική. Μοιράζονται τις ευθύνες: Το υπ. Παιδείας έχει τη γενική εποπτεία, το υπ. Προστασίας του Πολίτη την ασφάλεια και την τάξη, ο Πρύτανης και το πρυτανικό συμβούλιο, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, την ακαδημαϊκή λειτουργία. Και τότε, ευλόγως αναρωτιέστε, «Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το μπάχαλο; Ποιος απολογείται στην κοινωνία για την ανομία, τις καταδρομικές εφόδους, για τους βανδαλισμούς των καταστροφέων;»

Για να μην χανόμαστε: Προφανώς η Κυβέρνηση, που ψηφίζεται για να ασκήσει την εξουσία της και να βελτιώσει εκείνα που (αντικειμενικά) «πρέπει». Θα ήταν ισοπεδωτικό να αρνηθούμε τα όποια επιτεύγματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, όμως αντιστοίχως αντίκειται στην κοινή λογική, κάθε προσπάθεια «ωραιοποίησης» της κατάστασης που περιβάλλει τα κρατικά ΑΕΙ, τις φοιτητικές Εστίες και τον δημόσιο χώρο τους, τον οποίο δυστυχώς νέμονται παραβατικά στοιχεία.

Τουλάχιστον η Ελληνική Αστυνομία επεμβαίνει πλέον. Είναι πράγματι μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, προ του 2019. Υπήρξε πράγματι κυβερνητική αστοχία με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αυτό που χρειάζονται τα ΑΕΙ, τα οποία μετατρέπονται σε χώρο «επαναστατικής καταστροφής» είναι η πραγματική Αστυνομία, κι αυτό άλλωστε συμβαίνει με την ανάληψη δράσης όποτε απαιτηθεί.

«Δεν έπιαναν χώρο, έμεναν στο υπόγειο οι συλληφθέντες»! Η εξήγηση που έδωσε η πρυτανική ηγεσία του Παν. Αθηνών για τη σύλληψη αλλοδαπών που διέμεναν στη Φοιτητική Εστία, στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου. Οι δικαιολογίες δείχνουν το πραγματικό πρόβλημα, ή μάλλον από που αρχίζει. Χειροβομβίδες κρότου λάμψης, στειλιάρια με τις μαυροκόκκινες σημαίες, κράνη, ρόπαλα, μπουκάλια στους χώρους της πανεπιστημιακής Εστίας. Συνελήφθησαν τρεις διαμένοντες χωρίς καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο. Ένας Αργεντινός ζογκλέρ, μια Σουηδή και ένας άστεγος αγνώστου εθνικότητας. Οι συγκεκριμένοι ήταν αυτοί που διαβιούσαν στο υπόγειο και δεν έπιαναν χώρο κατά την πρυτανική διοίκηση.

Όλοι οι «καλοί» χωράνε ή αλλιώς «μπάτε σκύλοι αλέστε». Για να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι στην απάντηση της Πρυτανείας καθρεφτίζεται η υποτελής στάση της εκάστοτε Πανεπιστημιακής διοίκησης στην ανταπόδοση της υποχρέωσης που έχει έναντι όλων όσοι την αναδεικνύουν με την ψήφο τους. Όσο ο διοικητικός μηχανισμός του Πανεπιστημίου θα εξαρτάται από πρόσωπα του ιδίου περιβάλλοντος κι όχι από την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα, ας μην περιμένουμε καμία ουσιαστική αλλαγή.

Στα βόρεια, έγινε απόπειρα εισβολής με αλυσοπρίονο στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκεί όπου βρίσκεται ο εκπαιδευτικός πυρηνικός αντιδραστήρας του Τμήματος Φυσικής. Τι ήθελαν οι κουκουλοφόροι; Ποιος ήταν ο στόχος τους; Ήθελαν, λέει, να χρησιμοποιήσουν τα υπόγεια σαν τούνελ και να περάσουν στη γειτονική Βιολογική Σχολή, της οποίας τμήμα τελούσε υπό κατάληψη, η οποία εκκενώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση. Ένα «πόλεμος» διαρκώς στο μυαλό τους, με πρόθεση να καταστρέψουν, να κάψουν, να τιμωρήσουν τελικά τους φοιτητές. Και να τους στερήσουν από ένα σύγχρονο, ασφαλές, ναι ασφαλές πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από ακυρωμένα «στοιχεία» που ευτελίζουν και μετατρέπουν τα εμβληματικά ΑΕΙ σε πεδία εξτρίμ τουρισμού…

Από τους καταστροφείς της δημόσιας εκπαίδευσης (που είσαι Γιωσαφάτ) και της παραφροσύνης τους «θέλετε και ιδιωτικά πανεπιστήμια, να τι θα σας κάνουμε», δεν γλίτωσαν τα έξι σχολικά λεωφορεία, ενός μικρού σχολείου στου Ζωγράφου, που γειτνιάζει με την Πανεπιστημιούπολη. Παραδόθηκαν στις φλόγες από τους εμπρηστές, οι οποίοι φαίνεται να είχαν σαν ορμητήριο και κρησφύγετο την πανεπιστημιούπολη, αν κι η ΕΛΑΣ δεν το έχει ακόμη αποδείξει με στοιχεία. Πάντως, από την αστυνομική επέμβαση στο Αριστοτέλειο συνελήφθησαν 49 άτομα, μεταξύ τους και φοιτητές, χωρίς να κινηθεί διαδικασία αποβολής από το ΑΕΙ, παρότι έχει ψηφιστεί αντίστοιχη διάταξη από την τέως υπουργό Ν. Κεραμέως.

Πάμε πάλι από την αρχή. Οι πρυτανικές αρχές των μεγάλων ελληνικών πανεπιστημίων σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας θα βάλουν κάτω τα σχέδια ασφαλείας που έχουν καταθέσει, προκειμένου να αξιολογηθούν. Από τα 25 πανεπιστήμια, μόνο 4 έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένα σχέδια που προβλέπουν μέτρα φύλαξης και επιτήρησης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών (το σχέδιο του οποίου θεωρείται το αρτιότερο), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αλλά ακόμη και στα ΑΕΙ όπου έχουν καταρτιστεί ολοκληρωμένα σχέδια ασφάλειας δεν έχουν τοποθετηθεί περιστρεφόμενες πόρτες εισόδου, δεν υπάρχουν φύλακες, δεν γίνεται έλεγχος ταυτοτήτων στην είσοδο. Η λειτουργία είναι ημιτελής…

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία, «θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν, στους φοιτητές, τους καθηγητές, έτσι ώστε τα πανεπιστήμια να είναι, να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μην βρίσκουν εκεί καταφύγιο κάποιοι εντός και εκτός Πανεπιστημίου, που επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε χώρο βίας και σε χώρο στείρων συγκρούσεων. Και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί».

Μεταξύ μας, τι καινούργιο να πει; Τα ίδια λόγια επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία από το 2019. Τα ίδια έλεγε όταν εγκαινίαζε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που εξελίχθηκε σε κυβερνητικό φιάσκο. Κηρύσσει το τέλος της ανομίας, αλλά αυτή τελειωμό δεν έχει. Είναι ένα «καθεστώς», το οποίο υποστηρίζεται από τις ιδεολογικές συγγένειες του καθηγητικού κατεστημένου. Η περίφημη Αριστερά παραμένει ακόμη στον αναχρονισμό του συγχρωτισμού με τους χώρους της ανομίας. Εκλεκτικές συγγένειες και μαζί η εξάρτηση των μελών του πρυτανικού συμβουλίου από τους ίδιους κύκλους.

Κατά τ’ άλλα ο Κ. Μητσοτάκης καλεί τις -απούσες στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατάχρησης του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου- Πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, οι οποίες κι αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν κι αυτές τις ευθύνες τους», είπε ο Πρωθυπουργός και μάλλον το άκουσε μόνο ο ίδιος…

Το πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό είναι ότι η κοινωνία βλέπει μπροστά της μόνο την Κυβέρνηση. Δεν θα καθίσει να αναλύσει το πολύπλοκο της διάχυσης των αρμοδιοτήτων. Μητσοτάκη, σου λέει, ψήφισα κι αυτός πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη στα ΑΕΙ. Σε κανένα κράτος του κόσμου, τα παραβατικά στοιχεία, δεν προσμετρώνται στην ακαδημαϊκή «οικογένεια», ούτε μπορούν να εισβάλλουν στο Πανεπιστήμιο.

Στην Ελλάδα το καταφέρνουν δυστυχώς ακόμη. Πρώτα εισβάλλουν μετά τρέχει να τους βγάλει η Αστυνομία. Οι Πρυτάνεις θεατές. Τι πρέπει να κάνει ο Πρωθυπουργός; Τη δουλειά του θα πείτε. Κι αν την κάνει, τι θα πει η κοινωνία; Θα δώσει τη συγκατάθεση της; Είναι βέβαιο;

Τόσα και τόσα μετρούν οι δημοσκοπήσεις. Ας το μετρήσουμε κι αυτό, με σωστά διατυπωμένη ερώτηση. Για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάρουμε τη σωστή απάντηση.

Έως τότε η ΕΛΑΣ θα τρέχει πίσω από τους παραβατικούς. Κι αυτοί δεν έχουν καμία διάθεση να αποχωρήσουν…

Πηγή: liberal.gr