Του Σάκη Μουμτζή

Προχθές ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλα, απείλησε ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία πως αν δεν σταματήσει να παρέχει τα λιμάνια της κυρίως στις ΗΠΑ, τότε θα αποτελέσει μέρος του πολεμικού τοπίου. Η Κύπρος σχεδόν αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου έχει θέσει τα λιμάνια της στη διάθεση των ΗΠΑ και όχι μόνο. Εκεί ναυλοχούν και γαλλικά πολεμικά πλοία. Γιατί η Χεζμπολάχ ενοχλήθηκε τώρα; Γιατί απείλησε ευθέως την Κύπρο μετά από εννιά μήνες;

Διότι μόλις πριν από τρεις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προχώρησαν στη θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Τουρκία και τη Ρωσία που η κάθε μια, για τους δικούς της λόγους, εξοργίζεται με την αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου. Η Τουρκία βλέπει πως τα κατεχόμενα βρίσκονται έξω από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και η Chevron θα προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η Ρωσία βλέπει έναν παραδοσιακό σύμμαχο, από τη δεκαετία του 1960, να αλλάζει τον γεωπολιτικό προσανατολισμό του. Και τι έκαναν και οι δύο χώρες; Έβαλαν το ενεργούμενό τους, τη Χεζμπολάχ να απειλήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ρωσία ειδικά διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με όλο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, ανεξάρτητα ποιος ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να υπενθυμίσω την τραγωδία στο Μαρί –επί προεδρίας Χριστόφια– με τα κατασχεμένα όπλα που προοριζόταν για τις δυνάμεις του Άσαντ και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 και τη διαχείριση της από τον Νίκο Αναστασιάδη.*Δε θέλω να αναφερθώ στις σχέσεις της ΕΣΣΔ με την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι η βαλίτσα θα πάει πολύ μακριά.

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστοδουλίδης, έκανε και κάτι ακόμα που ενόχλησε τη Ρωσία. Υπέγραψε συμφωνία με το FBI για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου μέσω του οποίου διακινούνταν δεκάδες δισεκατομμύρια Ρώσων ολιγαρχών. Συνεπώς, Ρωσία και Τουρκία είδαν την Κυπριακή Δημοκρατία να αναβαθμίζεται στρατηγικά σε πολλούς τομείς, κάτι που ανατρέπει ένα status quo πολλών δεκαετιών.

Οι απειλές της Χεζμπολάχ έχουν πραγματική βάση; Μπορεί να προκαλέσουν προβληματισμούς και υπαναχωρήσεις στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου ώστε, πέραν όλων των προαναφερθέντων, να αναθεωρήσει και τη στενή συνεργασία της με το Ισραήλ; Αυτή τη στιγμή η Κύπρος βρίσκεται υπό την προστασία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, δεν βρίσκεται σε θέση αδυναμίας απέναντι στις απειλές όχι ενός κράτους αλλά μιας οργάνωσης.

Συμπέρασμα: η Χεζμπολάχ δεν απειλεί την Κύπρο μόνο λόγω της ενδεχόμενης επίθεσης του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, αλλά ξεπληρώνει και ένα από τα πολλά γραμμάτια που χρωστά σε Τουρκία και Ρωσία.

*Προτείνω στον αναγνώστη να διαβάσει τα τρία σχετικά βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη για δύο χρόνια (2013-2014) και απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από απαίτηση της ρωσικής πρεσβείας. Τα βιβλία είναι: «Η συμμορία», «Το έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία». 

Πηγή: liberal.gr