Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

«Φοβάσαι, ε;», ακούω κάθε που θα εμφανιστώ σε κλειστό χώρο με μάσκα.

Με εντυπωσιάζει η ερώτηση: Ναι, φοβάμαι και θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποφύγω να κολλήσω κορονοϊό πριν αποκτήσουμε ακόμα περισσότερα όπλα για τη θεραπεία από την ασθένεια αλλά κυρίως από το long covid.

Στα ψώνια, στο θέατρο, στις παρουσιάσεις βιβλίων, στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους τώρα τις γιορτές, τη μάσκα δεν την αποχωρίζομαι. Ευτυχώς ο καιρός είναι καλός και μπορούμε ακόμα να καθόμαστε στους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και των εστιατορίων αν και έχω μπει μέσα σε κλειστούς χώρους εστίασης και βέβαια στα σπίτια με κόσμο. Η χρήση της μάσκας με βοηθάει να περιορίσω τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό.

Γιατί να ρισκάρουμε να κολλήσουμε κάποιον από τους ιούς που κυκλοφορούν, αν μπορούμε να το αποφύγουμε με το πιο απλό διαθέσιμο μέσο;

Ποιος μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων πόσο βαριά θα νοσήσει ακόμα και αν είναι ενημερωμένος ως προς τα εμβόλια; Το κυριότερο όμως είναι πώς μπορεί να ξέρει ότι δεν θα προσβληθεί από το εξαιρετικά οδυνηρό long covid;

Διαβάζοντας τον Διεθνή Τύπο εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η χρήση μάσκας τείνει να εξελιχθεί στο νέο «ταμπού». Όσοι τη φορούν δέχονται ερωτήσεις για την επιλογή τους αυτή, ενώ δεν θα έπρεπε. Χώρια τα «αστειάκια» στα σόσιαλ μήντια: «Όσοι δεν έχουν ακόμα κολλήσει δεν έχουν ζωή».

Από την άλλη δεν ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Βέβαια, πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα θα μπορούσαν να τις φοράνε δίνοντας το καλό παράδειγμα, ειδικά αυτή την εποχή που όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού καταγράφουν μεγάλη έξαρση. Το έκανε ο πρόεδρος Μακρόν.

Την ίδια στιγμή όμως απορούμε γιατί και στη χώρα μας δεν συζητείται ευρέως το θέμα της ποιότητας του αέρα και η ανάγκη εξοπλισμού όλων των εσωτερικών χώρων και ειδικά των σχολείων με τα ειδικά φίλτρα. Είναι μια επένδυση που θεωρείται ότι θα αποδώσει τα μέγιστα.

Η Πολιτεία, που έτσι κι αλλιώς έχει ξοδέψει μεγάλο όγκο κονδυλίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα πρέπει να ενθαρρύνει και ίσως και να επιδοτήσει την προμήθεια αυτών των ειδικών φίλτρων. Οι Σύλλογοι Γονέων στα σχολεία έχουν λόγο και σε αυτό.

Θα συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα και αυτό το χειμώνα με την ελπίδα η κατάσταση να ομαλοποιηθεί οριστικά.

Εμβόλια, μάσκες, φίλτρα αέρα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητας όλων μας. Είναι και μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους.

Φοράμε μάσκα και δεν δίνουμε και λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό θα έλειπε, άλλωστε.

Πηγή: liberal.gr