Του Δημήτρη Καμπουράκη

Τελικά ως φαίνεται, το άσχημο για όλους εκλογικό αποτέλεσμα, θα το πληρώσουν καμιά δεκαριά υπουργοί και το κακόμοιρο το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μέσα από την κυβέρνηση θα εκπαραθυρωθούν ως ανίκανοι ή υπαίτιοι της μεγάλης πτώσης της ΝΔ, στον Κασσελακικό Σύριζα δεν κουνιέται φύλλο, ενώ στον χώρο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα την πληρώσουν όλοι συλλογικά. Έτσι είναι αυτά. Όπου υπάρχει έστω και ελάχιστη ενσυναίσθηση, το άσχημο αποτέλεσμα φέρνει μουρμούρα και αναταράξεις, όπου υπάρχει μονοκρατορία ουδείς ασχολείται.

Ο Κασσελάκης έχει αποσυρθεί στις Σπέτσες και το μελετά το πράγμα. Κι ώσπου να απομελετήσει, το πάλαι ποτέ κόμμα των ατέλειωτων συζητήσεων και ζυμώσεων θα περιμένει απλανές και μακάριο να δει τι συμπεράσματα θα βγάλει (με την ησυχία του) ο αρχηγός. Αντιθέτως, στη ΝΔ υπάρχει τεράστια κατήφεια σε κορυφή, σε στελέχη και βάση, δείγμα μιας κάποια υγείας αλλά και εκ των υστέρων σοβαρότητας.

Έπαθαν ένα στραπάτσο και τώρα το βασανίζουν το πράγμα, προσπαθώντας να αντιληφθούν τι συνέβη. Δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη για τα αίτια και τα δέον γενέσθαι, ενδέχεται μάλιστα κάποιες από τις λύσεις που θα επιβάλλει ο Μητσοτάκης να μην γίνουν εύκολα αποδεκτές, αλλά τέλος πάντων κάτι προσπαθούν να κάνουν βρε αδερφέ. Ακόμα κι αυτό το δίλημμα «να στρίψουμε πιο δεξιά ή να συνεχίσουμε μεταρρυθμιστικά και κεντρώα» δείχνει ότι κάτι προσπαθούν.

Στο ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να μην βγήκε δεύτερο αλλά τέλος πάντων ανέβηκε, οι αναταράξεις είναι πολύ χειρότερες. Εκεί τίθεται ευθέως θέμα ηγεσίας από πλήθος στελεχών και οι εξελίξεις αναμένονται δραματικές, είτε συμφωνήσει ο Ανδρουλάκης να πάει σε εκλογή ηγεσίας, είτε διαφωνήσει. Κι εκεί, στο μικρό και ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική διαδικασία δείχνει να λειτουργεί πολύ καλύτερα απ’ όσο στον «αριστερό» και «συμμετοχικό» Σύριζα. Ο οποίος εύκολα κατηγορεί όλους τους άλλους για ακροδεξιούς και αδιαφανείς και μονόχνοτους και διαπλεκόμενους, αλλά το δικό τους κόμμα τελικά είναι το μόνο που υπακούει απολύτως στην ενός ανδρός αρχή.

Δεν ξέρω αν θα του βγουν του Μητσοτάκη οι κινήσεις που σχεδιάζει. Δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ θα συνέλθει από την εσωτερική του κρίση που μόλις ξεκίνησε και εξελίσσεται. Ξέρω όμως ότι προτιμώ πολιτικούς σχηματισμούς που με όλες τις αδυναμίες τους, έχουν μια διασύνδεση με την κοινωνία και τις εντολές της, παρά σχηματισμούς που διασυνδέονται μόνο με τον ναρκισσισμό και την αυταρχικότητα του αρχηγού τους. Πώς έγινε έτσι, βρε παιδί μου, η αριστερά; Εκτός κι αν δεν είναι καν αριστερά…

Πηγή: liberal.gr