Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Η εκλογική εξίσωση του 2023, με τους τουλάχιστον τρεις αγνώστους βάζει φωτιά στα «κομπιουτεράκια» των κομματικών επιτελείων. Εκτός από τη «βόμβα» της αστάθειας, όπως χαρακτηρίζεται το σύστημα της απλής αναλογικής, υπάρχουν και οι μεταβολές που θα επιφέρει στον εκλογικό χάρτη λόγω της απογραφής του 2021.

Όμως στην αναμέτρηση, όπως όλα δείχνουν, της ερχόμενης άνοιξης, θα κάνουν το εκλογικό ντεμπούτο τους και οι Έλληνες του εξωτερικού με τις προσδοκίες να είναι μειωμένες, λόγω των εμποδίων που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την άλλη τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας «καίει» ο προεκλογικός «πυρετός» της εκλογής από την πρώτη κάλπη. Με δεδομένο ότι η διαδικασία της επόμενης Κυριακής προβλέπεται ότι διεξαχθεί με λίστα, βασική επιδίωξη των βουλευτών είναι να επιτύχουν το υψηλότερο δυνατό πλασάρισμα.

Περαιτέρω μια από τις πρωτιές των επικείμενων εκλογών είναι και η μεγέθυνση της εκλογικής δεξαμενής των νέων που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου.

 

Πρωτιά με νέες έδρες 

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πληθυσμιακές αλλαγές που προκύπτουν από την απογραφή θα προκαλέσουν ανακατατάξεις στον αριθμό των εδρών της κάθε εκλογικής περιφέρειας. Στα στρατηγεία των κομμάτων εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια και αναλόγως θα προχωρήσουν στην τελική διαμόρφωση των ψηφοδελτίων.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να παραδοθούν από την ΕΛΣΤΑΤ εντός του επόμενου 24ωρου και εν συνεχεία αναλαμβάνει δράση το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το Liberal.gr θα οριστικοποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα, με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών.

Παρότι από τη Βασιλίσσης Σοφίας συνιστούν υπομονή, υπάρχουν εκτιμήσεις αναφορικά με τις μονοεδρικές στις οποίες η Νέα Δημοκρατία είχε κυριαρχήσει πλήρως στις εκλογές του 2019. Αυτές οι εκτιμήσεις τις παρουσιάζουν μετά την απογραφή αυξημένες κατά τρεις, δηλαδή από τις επτά θα ανέλθουν σε δέκα, καθώς προστίθενται η Καστοριά, η Θεσπρωτία και η Χίος που μέχρι τώρα ήταν διεδρικές.

Αυξομειώσεις αναμένεται να υπάρξουν και σε άλλες περιφέρειες όπως στην Α’ Αθήνας που ο αριθμός των εδρών πιθανότατα θα μειωθεί από 13 σε 12 ενώ σημαντική αύξηση του πληθυσμού καταγράφεται στην Ανατολική Αττική. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις έδρες οι οποίες πιθανότατα θα ανέβουν στις 12 από 10 που είναι σήμερα. Από μία έδρα φαίνεται κερδίζουν ο βόρειος, ο νότιος και ο δυτικός τομέας της Β’ Αθήνας ενώ ίδια εικόνα υπάρχει και για την Α’ και Β’  Θεσσαλονίκης.

 

Το ντεμπούτο των απόδημων

Μία ακόμη δέσμευση που έγινε πράξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατάφερε να πετύχει διακομματική συναίνεση ωστόσο στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας μια σειρά από εμπόδια, καθώς δεν έχει μεγάλη επιρροή στους ομογενείς κάτι που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές, ζήτησε να μην προσμετράτε η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να ξεπεράσει τα προσχώματα που έθετε η Κουμουνδούρου, αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνταν.

Το βέβαιο είναι πως οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνονται κατά τρεις, προκειμένου να εκπροσωπείται η ομογένεια στο ελληνικό κοινοβούλιο Ωστόσο οι περιορισμοί που υπάρχουν βάζουν εμπόδια σε χιλιάδες ομογενείς να εγγραφούν στην πλατφόρμα με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες. Αναμένεται δε, όπως έγραφε το Liberal.gr να διερευνηθούν οι προθέσεις συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ, στις αλλαγές που μπορεί άμεσα η κυβέρνηση να φέρει στη νομοθεσία ώστε να αποτραπεί το παράδοξο από μόλις μερικές χιλιάδες ψηφοφόρων να αναδειχθούν τρεις αιρετοί της ομογένειας.

 

Οι νέοι της πανδημίας 

Στις εκλογές του 2019 οι 17άρηδες είχαν δικαίωμα για πρώτη φορά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο αριθμός δεν ήταν μικρός καθώς στους καταλόγους ήταν εγγεγραμμένοι 106.760, η συγκεκριμένη γενιά το 2023 που θα στηθούν οι κάλπες θα οδεύει προς το 21ο έτος, ενώ θα ακολουθούν περίπου από 300 χιλιάδες νέοι από 17 έως 20 ετών οι οποίοι θα πάρουν το «βάπτισμα του πυρός». Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν εκείνοι που διάβαζαν για τις πανελλήνιες χωρίς να μπορούν να πάνε στο φροντιστήριο ή το σχολείο λόγω της καραντίνας που υπήρχε από την πανδημία και για τους οποίους είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων και το Freedom Pass.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της κεντροδεξιάς παράταξης και στη συνέχεια της χώρας πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να προσελκύσει νέους σε ηλικία ψηφοφόρους. Μία προσπάθεια που σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στο Μαξίμου έχει φέρει αποτελέσματα αν και η ΝΔ παραδοσιακά δεν είχε σημαντικά ερείσματα στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία ψηφοφόρων.

 

Η ιστορική “πρωτιά”

Για τους λάτρεις της στατιστικής πάντως ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της κάλπης του 2023, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, δυο αρχηγοί κομμάτων με πρωθυπουργική θητεία στη σταδιοδρομία τους στην πολιτική θα διεκδικούν την πρώτη, λαϊκή εντολή.

Πηγή: liberal.gr