Του Σάκη Μουμτζή

Η πορεία του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί τον φάρο για τον καθένα που πιστεύει πως μπορεί να γίνει αρχηγός κόμματος. Για τον καθένα που εκτιμά ότι μπορεί να γράψει Ιστορία. «Aφού αυτός, γιατί όχι κι εγώ;» διερωτώνται και ετοιμάζονται. Και δεν είναι λίγοι αυτοί, απλώς είναι λίγα τα κόμματα που αναζητούν αρχηγούς. Και αυτή τη στιγμή μόνον στο ΠΑΣΟΚ -άγνωστο για ποιο λόγο- έχει ανακύψει τέτοιο πρόβλημα. Φαίνεται πως εκεί μέσα ξεχνούν ότι, όπως από το 8% σκαρφάλωσαν με τον Ν. Ανδρουλάκη κοντά στο 13%, έτσι μπορεί να επιστρέψουν στο 8%. Μπορεί το τραγούδι να ζητά «μια ζαριά καλή», αλλά υπάρχουν και τα ντόρτια. Γιατί, απ’ ό,τι κατάλαβα, στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν μια ζαριά καλή για να ξανακυβερνήσουν. Αλλά, άλλο η πολιτική και άλλο το τάβλι.

Διάβασα πως και ο δήμαρχος Αθηναίων θέλει να ανοίξει το παιχνίδι ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξεκαθάρισε αν θα συμμετάσχει -δεν το νομίζω- αλλά σίγουρα οι φιλοδοξίες του δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όσο ηγείται του Κινήματος ο Ν. Ανδρουλάκης. Υποθέτω πως τον κ. Χάρη Δούκα δεν τον ενδιαφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά η ηγεσία του συνεργατικού φορέα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλα πράγματα. Αλλά για να συγκροτηθεί αυτό το σχήμα -για το οποίο πιέζουν συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες και υπάρχουν και πολλοί προξενητές- θα πρέπει ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ να το επιθυμεί. Και μέχρι στιγμής ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έδειξε ότι διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που θέλουν να εκδιώξουν τον νυν ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις.

Τώρα να σας πω ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο; Επειδή δεν υπάρχει κανένας αξιοπρόσεκτος δελφίνος -εκτός αν θελήσει να βάλει υποψηφιότητα ξανά ο… Γιώργος (γιατί γελάτε;)- ο Ν. Ανδρουλάκης γνωρίζοντας άριστα πώς παίζονται τέτοια παιχνίδια, θα επικρατήσει πανηγυρικά. Διότι πέραν όλων των άλλων τη δύναμή του την αντλεί από τις περιοχές όπου το ΠΑΣΟΚ πήγε πολύ καλά στις ευρωεκλογές, αισθητά επάνω από το εθνικό ποσοστό του. Ποιες είναι αυτές οι περιοχές; Η Ελλάδα της επαρχίας.

Υπάρχει βέβαια το ερώτημα: το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρουλάκη τι τύχη θα έχει; Εννοείται πως είναι δύσκολο να προβλέψω τι θα γίνει σε τρία χρόνια. Εικάζω όμως ότι η αυτοδυναμία θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση στις επόμενες εκλογές και ένα ΠΑΣΟΚ περί το 15% θα είναι ένας καλός κυβερνητικός εταίρος. Πολύ καλύτερο σενάριο από αυτό που θα στείλει το μισό ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι το άλλο μισό δε θα ακολουθήσει.

Φυσικά, εμείς οι απέξω, οι παρατηρητές, μπορεί να λέμε ό,τι θέλουμε. Οι απομέσα αποφασίζουν. Όμως συνήθως οι απέξω βλέπουν πιο καθαρά την πραγματικότητα από τους απομέσα.

Πηγή: liberal.gr