Του Άρη Πορτοσάλτε

Αν είναι να αλληλοεξοντωθούν για να φτιάξουν σχήμα αντιπολίτευσης, τότε χαλάλι τους! Βρίσκουν μπροστά τους μια κυβέρνηση σαστισμένη, σε μια στιγμή αδυναμίας, κι αντί άλλων πλακώνονται μεταξύ τους. Η αρχή έγινε στο ΠΑΣΟΚ, ο ιός θα μεταδοθεί με βεβαιότητα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσα ινστιτούτα καταπολέμησης της Ακροδεξιάς και να ανοίξει ο Κασσελάκης, σαν κέντρα αδυνατίσματος. Μια υπέροχη Αντιπολίτευση, εγγύηση και σιγουριά! Αν τους ρωτήσεις, ούτε γράμμα δεν θα έδιναν στον εαυτό τους να το πάει απέναντι…

Άκου γκαντέμης; Δεν υπάρχει πιο τυχερός άνθρωπος από τον Μητσοτάκη. Πάνω που προσπαθεί να συγκροτήσει τα… κομμάτια του, μετά το εκλογικό στραπάτσο, κι εκεί που θα περίμενες να πέσουν καταπάνω του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί του γυρίζουν πλάτη και αρχίζουν τις ψιλές μεταξύ τους. Σκοτωμός στη Β΄ Εθνική. Αυτό και μόνο καταδεικνύει, την επικίνδυνη και για τον ίδιο, ηγεμονία του στην πολιτική σκηνή. Κι από μια άποψη, σωστά οι πολίτες με τη σοφία τους προσπάθησαν με την αποχή τους να διορθώσουν την ηγετική αλαζονική συμπεριφορά, μαζί και υπουργών και παρατρεχάμενων.

Η Αντιπολίτευση εκπέμπει έλλειψη ψυχραιμίας, ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική συστήματα με εμφανή προβλήματα συγκρότησης. Στο ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός χρόνος του Νίκου Ανδρουλάκη εξαντλήθηκε. Μνηστήρες από το υπάρχων διαθέσιμο πολιτικό προσωπικό θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους. Άφθονοι.  Όσο δεν προβάλλει κάποιο νέο πρόσωπο. Αλλά κι αυτό, το υποτιθέμενο «νέο πρόσωπο» πως θα παρουσιαστεί; Ποιο άνοιγμα θα βρει για να φτάσει στη σκηνή, εάν μάλιστα ξεκινά εκτός του κομματικού μηχανισμού; Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, κρυμμένες επιθυμίες και φιλοδοξίες αποκαλύπτονται πλέον στην αρένα του… Κολοσσαίου.

Ο Κασσελάκης προσπαθεί να επιδείξει αρχηγική πυγμή, από τις Σπέτσες. Η μάχη της διαδοχής δεν θα αργήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η φιγούρα του Τσίπρα προβάλλει ήδη. Η εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματος του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προϊδεάζει την επιστροφή του. Η συζήτηση περί της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς στριμώχνει εκ των πραγμάτων τον Κασσελάκη. Ότι οι πιθανοί εταίροι δεν τον φαντάζονται για αρχηγό δεν κρύβεται. Όσο κι αν πέφτει σκιά στην αυτοπεποίθηση του, εκείνος δεν δείχνει χαρακτήρας που θα παραδοθεί…

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται την τύχη του. Βρίσκει χώρο, κερδίζει χρόνο. Πως θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, δεν το ξέρουμε, θα το δείξει. Η κοινωνία περιμένει. Σημείωνα ένα χρόνο πριν, στον θρίαμβο του 41%, ότι η έλλειψη αντιπολίτευσης θα δυσκολέψει περισσότερο την Κυβέρνηση. Διότι θα είναι διαρκώς εκτεθειμένη ενώπιον της κοινής γνώμης και τα λάθη της θα αναδεικνύονται αμέσως. Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν. Η καθημερινότητα αποδείχθηκε, ως συνήθως, αδυσώπητη. Η κρατική μηχανή υστέρησε, η αποτελεσματικότητα αποδείχθηκε χαμηλή, οι κυβερνητικές επιλογές συγκρούστηκαν με τις αρχές και τις διαθέσεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας και στο τέλος σήμαναν… οι καμπάνες! Η κρισιμότερη φάση για τον Μητσοτάκη μόλις άρχισε. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει.

Προχωρεί καλά, κερδίζει. Δεν καταφέρνει να γυρίσει το κλίμα, χάνει!

Τόσο απλά…

Πηγή: liberal.gr