Του Σάκη Μουμτζή

Όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν λίγο μυαλό γνωρίζουν πως δημοσκοπικές διαφορές των 8 μονάδων δεν ανατρέπονται μέσα σε λίγους μήνες. Θα πρέπει να έρθουν τα πάνω-κάτω, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει πως διαθέτει την τεχνογνωσία στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και ισχυρά αντανακλαστικά.

Συνεπώς έχουν εναποθέσει αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις ελπίδες τους στον Πανάγαθο, μήπως μέσα στο καταχείμωνο πλακώσει κανένα πολικό ψύχος, όπως στις ΗΠΑ. Ευελπιστούν, αυτό που δεν τους έδωσαν τα καλοκαίρια να τους το δώσει ο χειμώνας και μάλιστα λίγο πριν τη λήξη του αγώνα.

Προφανώς πολιτική με την προσμονή του θαύματος είναι παραδοχή της ήττας.

Κάποια άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν την προσμονή του θαύματος δηλώνοντας πως δεν πιστεύουν στις δημοσκοπήσεις, γιατί είτε είναι «πετσωμένες» είτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπούνται στο δείγμα. Παρηγοριά στον άρρωστο. Τα ίδια έλεγαν και το 2019.

Σήμερα όποιος αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις ως ένα εργαλείο ανάλυσης της πραγματικότητας, μου θυμίζει αυτόν που ισχυρίζεται πως η Γη είναι επίπεδη.

Συνεπώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ήττα, αποβλέποντας πρωτίστως στον περιορισμό της έκτασής της. Πάση θυσία θέλει τη Νέα Δημοκρατία κάτω από το 34% και επίσης η τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να είναι μικρότερη από αυτή των εκλογών του 2019. Αν μάλιστα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κινείται γύρω από την περιοχή του 30%, ακόμα καλύτερα. Σε αυτή την οριακή περίπτωση μπορεί να ισχυριστούν, όχι αβάσιμα, πως το παιχνίδι στις δεύτερες εκλογές παίζεται.

Από τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα ουδείς εκ των παραπάνω στόχων φαίνεται πως είναι εφικτός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αισθητά κάτω από την περιοχή του 30%, η Νέα Δημοκρατία αγγίζει το 35% και πιθανόν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, το βράδυ των εκλογών, να κινηθεί στο επίπεδο του 2019.

Ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα προφανώς είναι μη διαχειρίσιμο, υπό την έννοια πως ο Α. Τσίπρας θα προσέλθει στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική σαν πρόβατο επί σφαγή. Δε θα έχει αφήγημα, τη στιγμή που ο Μητσοτάκης θα έχει ως ξεκάθαρο στόχο την αυτοδυναμία.

Η λογική λέει πως λάθη 45 περίπου μηνών, δεν διορθώνονται μέσα σε τρείς μήνες. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και ακόμα δεν το έχει καταλάβει η ηγετική του ομάδα. Με μπαλώματα της τελευταίας στιγμής δεν καλλωπίζεται το «μαγαζί». Έχει γίνει κοινός τόπος πως η Νέα Δημοκρατία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία με αντίπαλο μόνο τον εαυτό της, ένας αντίπαλος που πολλές φορές αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολος στην αντιμετώπισή του.

Πηγή: liberal.gr