Του Θανάση Μαυρίδη

«Ζητώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση – σταθερή οικονομία – σταθερή Δημοκρατία». Τάδε έφη Νίκος Ανδρουλάκης, ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμη και το ΚΚΕ στα καλύτερά του μιλούσε για την Δεύτερη κατανομή (οι παλαιότεροι θα θυμούνται) και όχι για ισχυρή εντολή. Δεν είναι κακό να έχει κάποιος φιλοδοξίες σε αυτή τη ζωή. Και ποιοι είμαστε εμείς για να του το απαγορεύσουμε!

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μια πορεία που είναι απόλυτα ταυτισμένη με τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας θα το καταπιεί. Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο πειστικός σε αυτό το κοινό απ’ ότι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το δίλημμα που έχει τεθεί δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα πάει με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αν παραμένει ή όχι στο μέτωπο του «ναι». Κι απ’ ότι φαίνεται η απάντηση είναι αρνητική. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται ήδη στον αστερισμό του «όχι». Έχει απορρίψει την ιστορική του πορεία από το 2012 ως το 2019. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θέλει να αποδεχτεί την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για τη λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Το ερώτημα είναι τι θα κάνει το «άλλο ΠΑΣΟΚ», αυτό που δέχτηκε τις ύβρεις το 2012, αυτό που μάτωσε για να σταθεί όρθια η χώρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης «βλέπει» στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Πούτιν και τον Ερντογάν. Αυτό δεν θα το έλεγε ούτε ο συντοπίτης του Παύλος Πολάκης. Αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης το υποστήριξε. Και την επομένη ζήτησε από τον ελληνικό λαό «ισχυρή εντολή».

Το πιο επικίνδυνο σημείο για έναν άνθρωπο είναι εκείνο που πιστεύει ότι είναι άτρωτος και την ίδια ώρα έχει πειστεί ότι έχει ξεπεράσει τα γήινα και συνομιλεί με τους Θεούς. Το ξύπνημα μπορεί να είναι απότομο. Αυτό συνέβη και με το ΚΚΕ που ζητούσε να ξεπεράσει το 17% και να μπει στην δεύτερη κατανομή. Ξύπνησαν απότομα. Η φαντασίωση αυτή, όμως, βοήθησε τότε το κόμμα να αποκτήσει ένα αφήγημα. Είχαν κάτι να πουν στον κόσμο τους για όσο καιρό κράτησε. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ.

Θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους μας να πιστεύει ο αρχηγός του σημερινού ΠΑΣΟΚ ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να πάρει ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να κυβερνήσει. Από την άλλη, κάτι ανάλογο υποστήριξε πρόσφατα και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Είτε κάτι βλέπουν που δεν το βλέπουμε οι υπόλοιποι, είτε όλοι τους αποφάσισαν με τον τρόπο τους να γίνουν μεγάλοι χορηγοί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διότι ο ελληνικός λαός θα σκεφτεί: ισχυρή εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη, στον Κυριάκο Βελόπουλο ή στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Πηγή: liberal.gr