Του Θανάση Μαυρίδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πέτυχε τον στόχο που ο ίδιος είχε θέσει, αυτόν του 33%. Αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν πέτυχαν τους αντικειμενικούς τους στόχους. Όλοι μπορούν να ισχυριστούν ότι κέρδισαν και όλοι ότι οι αντίπαλοί τους κάτι ή κάπου έχασαν. Δύο πράγματα δεν αμφισβητούνται. Το ένα ότι η ΝΔ εξακολουθεί να είναι πρώτη και με διαφορά. Το δεύτερο ότι ο πραγματικός νικητής είναι η ακροδεξιά. Στο διά ταύτα: Το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει μετά από χρόνια να πέσει στον λάκκο με τα φίδια. Ναι, είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά αυτή δεν είναι επαρκής απάντηση στο ερώτημα «γιατί και στην Ελλάδα».

Ο κόσμος είχε πολλούς λόγους να απέχει από τις εκλογές. Κάτι η ακρίβεια, κάτι ο σχετικά αδιάφορος χαρακτήρας των εκλογών. Να σημειώσουμε ακόμη ότι δεν υπήρχε κάποιο αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση ή κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν δήθεν απαντήσεις. Μια απολιτική κατάσταση πάντα ευνοεί τα άκρα…

Δεν μπορούμε, πάντως, να πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχασε. Ούτε ότι κέρδισε! Ομοίως και για τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά θα δει τους φύλαρχους της ΝΔ να προσπαθούν να τον «συμβουλεύσουν». Τα έχει αυτά η πολιτική. Ο ίδιος έχει την πολιτική ευφυΐα να αποκρούσει τις όποιες πιέσεις, οι οποίες και δεν έχουν αντικειμενική βάση. Ο κ Μητσοτάκης τους έκανε κυβέρνηση! Αν έχει κάποιος μία διαφορετική άποψη, μπορεί να την περιφέρει.

Πάμε στην αντιπολίτευση! Όσο θα αναζητά τα βήματά της χρησιμοποιώντας εργαλεία και μεθόδους του περασμένου αιώνα, δεν έχει ελπίδες αναδιάταξης. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όχι τώρα, πότε άλλοτε; Και ο κ. Κασσελάκης είναι ο μοιραίος εκείνος άνθρωπος που οδήγησε την παλιά αριστερά στο 2%! Δημιούργησε ένα μόρφωμα που θυμίζει τον παλιό λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχουν πλέον καλύτεροι εκφραστές αυτού του ρεύματος και βρίσκονται δεξιότερα, αρκετά πιο δεξιά.

Η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της. Και εδώ είναι το μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη. Θα αναγκαστεί να γύρει προς τα δεξιά ή θα επιμείνει στο Κέντρο;

Στο μεταξύ, Κέντρο δεν μπορεί να εννοηθούν τα πέντε – έξι μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια. Κέντρο είναι η επιχειρηματικότητα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, η μεσαία τάξη, οι επιστήμονες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά είναι να επιμείνει η κυβέρνηση στην οικοδόμηση μιας νέας και σύγχρονης Ελλάδας, που θα στηρίζεται στις δυνάμεις της εργασίας. Γι αυτό επέλεξαν οι πολίτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι αυτό και οι πολίτες εξακολουθούν να ψηφίζουν για πρώτο κόμμα την ΝΔ. Αλλά! Υπάρχει ένα αλλά! Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνάει τους φυσικούς της συμμάχους και να πέσει έτσι στον λάκκο με τα φίδια. Δεν πρέπει να μείνει μόνη σε αυτή την μάχη με τα άκρα.

ΥΓ: Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας προσώπου της οικογένειας μου με άφησε εκτός μάχης τις τελευταίες ημέρες. Η ζωή φροντίζει πάντοτε να μας εκπλήσσει. Άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα. Το τρενάκι του τρόμου με αυτή την συνεχή εναλλαγή κρύου και ζεστού μας θυμίζει ότι είμαστε θνητοί, ότι δεν είμαστε αιώνιοι. Όπως άλλωστε συμβαίνει με τα πάντα γύρω μας. Και στην ζωή και στην πολιτική.

Πηγή: liberal.gr