Του Άρη Πορτοσάλτε

Γράφω έχοντας τα δεδομένα του Exit poll, το οποίο με αυτό το εύρος του συν και πλην δεν ξέρω εάν χρειαζόταν να γίνει, θα αρκούσε ο μέσος όρος των τελευταίων πολλών δημοσκοπήσεων. Αυτό, όμως είναι άλλο θέμα, θα το δούμε αυτοτελώς.

Στο προκείμενο, ο Πρωθυπουργός εκ του αναμενόμενου αποτελέσματος λαμβάνει μήνυμα και προφανώς θα το επικαλεστεί. Πέραν της γενικής αποχής, πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα μια πραγματικότητα. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν προσήλθαν στις κάλπες και δεν ψήφισαν κάποιον αντίπαλο. Προτίμησαν την απόσταση για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, σε ο, τι έχουν επιλέξει πως τους δυσαρεστεί.

Προφανώς, δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με εκείνο των Εθνικών. Εκ των πραγμάτων, δεν αποφεύγεται ο πειρασμός! Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό άνω του 30% και με διαφορά άνω των δέκα μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλείται κάποιες… αμυχές. Είναι μία ανάγνωση. Υπάρχουν προφανώς κι άλλες ερμηνείες κι η λογική επιτάσσει πως πρέπει να μελετηθούν τα πάντα. Από τον βαθμό ενεργοποίησης στην προεκλογική περίοδο ή και απόμακρης στάσης κομματικών στελεχών, βουλευτών, ακόμα και υπουργών έως και των δύο πρώην Πρωθυπουργών, που αποσύρθηκαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στέλνοντας εκείνοι πρώτοι το μεγάλο μήνυμα!

Εάν από την άλλη, το αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα κολλήσει κάτω από το 30%, τότε θα μιλούμε για ήττα. Πάντως, οφείλω να σημειώσω πως οι πολίτες, οι οποίοι πέρυσι έδωσαν το 41% στον Κυριάκο είχαν προειδοποιήσει από καιρό. Δεν πρέπει να τους αδικήσουμε. Είπαν, στη διάρκεια του χειμώνα, ότι θα στείλουν το μήνυμα τους στις Ευρωεκλογές. Το είπαν και το έκαναν. Επαναλαμβάνω, δεν σχολιάζω τη γενική αποχή, αλλά την εκλογική συμπεριφορά μόνο των ψηφοφόρων εκείνων που το 2023 ανέβασαν στα… ουράνια τον Μητσοτάκη.

Είναι οι ίδιοι, αυτοί που χθες αποστασιοποιήθηκαν. Άλλος γιατί πιστεύει ότι το κόμμα έχασε τον Δεξιό χαρακτήρα του, άλλος γιατί δεν εμπεδώθηκε το αίσθημα της Δημόσιας Ασφάλειας, όπως το είχε στο νου του, άλλη γιατί δεν προχώρησαν οι Μεταρρυθμίσεις, κυρίως σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση και κάποιοι διότι πικράθηκαν από το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πρέπει να συμπεριλάβουμε τους συνταξιούχους που απαιτούν βελτίωση και την εκμηδένιση της προσωπικής διαφοράς, όπως και τον γενικό πληθυσμό με την ακρίβεια.

Εκτιμώ, ότι εάν απευθύνονταν στον Πρωθυπουργό θα του έλεγαν να μη σταματήσει. Να δει το αποτέλεσμα σαν ένα καμπανάκι αφύπνισης. Άλλωστε, οι ίδιοι δεν απέφευγαν τις προηγούμενες εβδομάδες να υπογραμμίζουν δεικτικά πως η ενέργεια τους, είτε της αποχής, είτε της υπερψήφισης μικρότερου κόμματος της Ακροδεξιάς, μπορεί να γίνει σε περιβάλλον Ευρωεκλογών, χωρίς να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά.

Ελπίζω, το εκλογικό αποτέλεσμα, να μην προκαλέσει… ευνουχισμό στην Κυβέρνηση. Αλλά εύχομαι, αντιθέτως, να την ταρακουνήσει.

Η πλειοψηφία του 41%, δεν έχει απομακρυνθεί από την Κυβέρνηση, ούτε από τον Μητσοτάκη. Παραμένει πιστή και σοβαρή. Το έδειξε με την εκλογική της συμπεριφορά. Υπενθύμισε φυσικά τις απαιτήσεις της.

Σκληρή δουλειά, δύσκολες πολιτικές πρωτοβουλίες και Μεταρρυθμίσεις, που πιθανώς κάποιους ξεβολεύουν.

Και τον Πρωθυπουργό πάνω στις επάλξεις!

Να δούμε, ποιοι θα τολμούσαν, να τον ρίξουν;…

Πηγή: liberal.gr