Του Σάκη Μουμτζή

Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας ποτέ δεν τέθηκε σε αμφισβήτηση. Συνεπώς, γνωρίζαμε εκ των προτέρων τον νικητή. Άγνωστο ήταν το εύρος της νίκης του. Συνεπώς, το ενδιαφέρον για την εκλογική αναμέτρηση ήταν περιορισμένο και για αυτόν τον λόγο. Άλλωστε όλα τα κόμματα επεσήμαναν τον κίνδυνο της αποχής.

Η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε, κερδίζοντας. Δεν έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχασε από τις πολιτικές της. Και δεν έχασε προς την Κεντροαριστερά, αλλά προς τα δεξιά της. Έχασε γιατί παραδόθηκε στη woke ατζέντα την οποία προσπάθησε να επιβάλει σε ένα ακροατήριο κατά βάση συντηρητικό. Διότι ο παραδοσιακός κορμός της Νέας Δημοκρατίας είναι συντηρητικός. Η κυβέρνηση εισέπραξε χειροκροτήματα από αυτούς που δεν την ψήφιζαν και δυσαρέστησε ένα μεγάλο μέρος αυτών που την ψήφιζαν. Και χθες την καταψήφισαν.

Σε ένα κόμμα που κυβερνά υπάρχει μια στιγμή που το λάθος το οποίο διαπράττει δεν είναι στιγμιαίο. Είναι διαρκές και μοιραίο. Αυτό το λάθος που γίνεται είτε από ιδεοληψία είτε από κακή εκτίμηση, κόβει οριστικά τις γέφυρες με ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού του κορμού.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν για τη Νέα Δημοκρατία ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια. Όποιος περπατούσε στο δρόμο και μιλούσε με ψηφοφόρους αυτού του κόμματος αντιλαμβανόταν πως αυτός ο νόμος πρόσβαλε την ταυτότητά τους. Μόνον όσοι ήταν κλεισμένοι στα κομματικά γραφεία δεν το έβλεπαν ή το έβλεπαν, αλλά πίστευαν πως πολύ γρήγορα θα ξεχνιόταν. Ζούσαν στον κόσμο τους.

Ή να το πω διαφορετικά: αν δεν ψηφιζόταν αυτός ο νόμος η Νέα Δημοκρατία δε θα γνώριζε την ήττα στις ευρωεκλογές.

Το ερώτημα είναι αν αυτοί οι ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και οι οποίοι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 είναι περίπου ένα 5%, μπορεί να επανακάμψουν και τι πρέπει να γίνει. Δε νομίζω πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί πλέον να επικοινωνήσει με αυτόν τον κόσμο. Το ρήγμα είναι βαθύ και αγεφύρωτο.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να λάβει δραστικά μέτρα για το μεταναστευτικό, ώστε την αλλαγή να την καταλάβουν οι πολίτες πρωτίστως της πρωτεύουσας και επ’ αυτού να σταματήσουν πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να στέλνουν λάθος μηνύματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, της σκλήρυνσης της στάσης στο μεταναστευτικό, θα κινηθεί και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος της Αριστεράς, ο λόγος των ανοικτών συνόρων, ηττήθηκε σε όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση δε μπορεί να λογοδοτεί σε ΜΚΟ και σε επαγγελματίες ανθρωπιστές και να απολογείται σε ιδεοληπτικούς δήθεν «φιλελεύθερους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ας ξεκινήσει από σήμερα, με καθαρό μυαλό, σοφότερος από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: liberal.gr