Του Γιώργου Κράλογλου

Στους 8.000 τόνους τα κρεμμύδια εισαγωγής το 2024 από 19.000 το ίδιο 5μηνο του 2023. Στις πατάτες Γερμανίας και Γαλλίας όμως…; Φέραμε 40% πιο πολλές!!

Θέλετε κι άλλα ;

Τι να σας πούμε για το σήμερα και το αύριο της οικονομίας και της εργασίας στον τόπο μας; Τι να πεις όταν μαθαίνεις πως το πρώτο 5μηνο του 2024 μπήκε με 25% αύξηση στις εισαγωγές μας που λέτε; Σε φρούτα και λαχανικά!!

Και αυτά όχι γιατί είναι από τρίτες χώρες (με όλα τα προβλήματά τους) αλλά και από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, με μεγάλες προμηθεύτριές μας τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αγγλία.

Τα έχουμε σημειώσει στη στήλη ξανά και ξανά όλα αυτά…

Αλλά τι σημασία δίνει κανείς από αυτούς που πρέπει. Εκτός από τους παραγωγούς μας κανείς δεν δείχνει την παραμικρή ανησυχία.

Κανείς δεν φαίνεται να θεωρεί ότι δεν βαδίζουμε σωστά. Αλλιώς δεν είχαμε αυξήσεις  στις εισαγωγές και αυτού του είδους από 5μηνο σε 5μηνο του κάθε χρόνου.

Να πάμε και παρακάτω;

Στα 30.000 χέρια που μας λείπουν από τη γεωργία μας και στην εκπληκτική πρωτοβουλία μας ως χώρα να ετοιμάζουμε εισαγωγή 5.000 εργατών από την Αίγυπτο… Και να συζητάμε σοβαρά να φέρουμε όσους μπορούμε περισσότερους και το συντομότερο, από το Μπαγκλαντές και την Μποτσουάνα…;

Την ίδια στιγμή (προχθές συγκεκριμένα) η ΕΛΣΤΑΤ με τα τελευταία στοιχεία της μας είπε ότι αριθμός των ανέργων ανήλθε 574.130 άτομα, με αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 4,3%, από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το ποσοστό ανεργίας το α΄ τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 12,1%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 10,5% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν 11,8%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Αττικής, στα άτομα που έχουν μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης ιθαγένειας.

Έχουμε λοιπόν 600.000 άτομα άνεργα και νομίζουμε τι; Ότι θα βρούμε τρόπο να τα απασχολήσουμε στον τόπο, πότε και πώς… Υπάρχει απάντηση; Και ποια είναι;

Αν έχει να κάνει με τις επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας από τον αγροτοβιομηχανικό τομέα ως την πληροφορική, αλλά και τις καινοτομικές επιχειρήσεις ξεχάστε το.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε θα μπει σε λίστες αυτών των επενδύσεων γιατί δεν προσφέρεται  ούτε για να κάνει συζήτηση σε επενδυτική ή ευνοϊκή αναπτυξιακή πολιτική.

Θα απορροφήσει αυτόν τον κόσμο ο τουρισμός και οι υπηρεσίες που έχουμε επιλέξει να μας σύρουν οικονομικά στον ανταγωνισμό και στην πορεία της Ευρώπης που πρόκειται να αλλάξει…;

Ξεχάστε το και αυτό. Και γυρίστε πίσω να δείτε το έδαφος που “κερδίσαμε” μέσα στον ιστό της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ευρωζώνης της.

Στη βιομηχανία το χάσαμε γιατί δεν θελήσαμε ποτέ πολιτικά να ασχοληθούμε μαζί της. Στις εξαγωγές μας από την αγροτική μας παραγωγή; Ρωτήστε αυτούς που έχουν σταθεί μέχρι σήμερα τι πέρασαν με το κράτος όχι δίπλα τους αλλά απέναντί τους. Με την αγροτική μας παραγωγή; Ας αφήσουμε το λάδι και ας μείνουμε στα κρεμμύδια και στις πατάτες. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί θα δώσουν καλύτερες απαντήσεις από εμάς…

Πηγή: capital.gr