Του Θανάση Μαυρίδη

Με δεδομένη την αδυναμία της αντιπολίτευσης να περάσει τον πήχη και τον χαλαρό χαρακτήρα της ψήφου των ευρωεκλογών, δεν μπορεί κάποιος να θέσει σοβαρά θέμα «δημοψηφίσματος» για τον κ. Μητσοτάκη. Μόνη πιθανότητα «ήττας» είναι εκείνη που η ίδια η ΝΔ θα ψήλωνε η ίδια και αδικαιολόγητα τον δικό της πήχη των προσδοκιών. Δεν είπαμε εκείνη την Κυριακή οι φίλοι της ΝΔ να πετάνε χαρταετό. Αλλά να βάλουμε τα πράγματα και σε μία σωστή βάση…

Πώς το είχε πει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου σε μία αντίστοιχη περίπτωση; «Πήραμε το μήνυμα»! Δεν θα μπορούσα τον φανταστώ ότι ο αείμνηστος θα έκανε ποτέ το λάθος να κλειστεί στο δωμάτιό του στο Καστρί και να μπαίνει σε ένα κύκλο εσωστρέφειας επειδή θα έπαιρνε 31% αντί για 33%. Να το πούμε και αλλιώς! Ο μόνος που μπορεί να μετατρέψει σε ντέρμπι αυτήν την επίσκεψη στην παιδική χαρά είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο αυτός μπορεί να πέσει στην παγίδα που θα ήθελαν να τον ρίξουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, εντός και εκτός των τειχών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του ακόμη 3 χρόνια μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Για να μπορέσει να κυβερνήσει απερίσπαστος, θα πρέπει να αποσυνδέσει το κυβερνητικό του έργο με το αποτέλεσμα της κάλπης του καλοκαιριού. Είτε αφορά ένα απρόσμενα υψηλό ποσοστό, είτε το αντίθετο. Δεν χρειάζονται ούτε πανηγύρια για ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό, ούτε μοιρολόγια σε ένα μικρότερο ποσοστό από εκείνο των προηγούμενων ευρωεκλογών. Δεν παράγει ούτε το ένα, ούτε το άλλο πολιτικό αποτέλεσμα.

Δεν θα λέγαμε το ίδιο αν ο κ. Μητσοτάκης έπαιρνε σε αυτές τις εκλογές λιγότερο απ’ ότι ο κ. Κασσελάκης! Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπάρχει ως πιθανότητα στο ορατό μέλλον.

Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι θα ήθελαν να θέσουν υπό «ομηρεία» τον κ. Μητσοτάκη και να του «πουλήσουν» στη συνέχεια «στήριξη». Αλλά όλη αυτή η ιστορία και όπως εξελίσσεται μοιάζει με ένα μεγάλο ταχυδακτυλουργικό κόλπο. Επιχειρείται να δημιουργηθεί μια εικόνα κρίσης. Και μάλιστα άνευ ουσιαστικού λόγου. Το πιο πιθανό είναι ότι το ίδιο θα επιχειρηθεί ακόμη κι αν ο κ. Μητσοτάκης πετύχει ένα ποσοστό καλύτερο από εκείνο των προηγούμενων ευρωεκλογών!

Εκείνο που πρέπει να συμβεί είναι να εστιάσει η κυβέρνηση στις πολιτικές της. Εκεί θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές και όχι με βάση τις επιθυμίες της εγχώριας διαπλοκής. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα κι αυτών των εκλογών και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να το πάρει άμεσα και πριν καν ανοίξει η κάλπη. Να αδιαφορήσει για το αποτέλεσμα, ακόμη κι αν αυτό είναι θριαμβευτικό για το κόμμα του και να εστιάσει στο πεδίο της επίλυσης των καθημερινών και αληθινών προβλημάτων των πολιτών.

Πηγή: liberal.gr