Του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της Μεγάλης Σαρακοστής, για να εισέλθουμε με κατάνυξη στην Εβδομάδα των Παθών, η χώρα γέμισε με θαύματα, θαυματοποιούς και προφήτες.

Το γεγονός πως όλα αυτά ενεπλάκησαν στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις ευρωεκλογές μικρή σημασία έχει.

Πρωταγωνιστής της θαυματουργού -μα εικονικής- πραγματικότητας, ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στη βάφτισή του και στο γεγονός πως κάποιος άγιος προφήτεψε πως θα γίνει μεγάλος και τρανός.

Από κοντά και ένας άλλος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής πανεπιστημίου παρακαλώ, ο οποίος δήλωσε πως οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας δεν τρώγονται. Προφανώς, μελέτησε το θαύμα του γάμου στην Κανά και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.

Για να είμαστε, όμως, ειλικρινείς θα πρέπει να παραδεχτούμε πως παραδοσιακά η ελληνική αριστερά δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με το επέκεινα και τη μεταφυσική του ερμηνεία ως παραμυθία του κοινού θνητού, αφού η ίδια ευαγγελιζόταν τον επί γης παράδεισο για όλους, όπου ο καθένας να συνεισέφερε ανάλογα με τις δυνάμεις και θα απολάμβανε ανάλογα με τις ανάγκες του.

Τι κι αν όσες φορές προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτή τη θεωρία, το αποτέλεσμα ήταν εκατόμβες αθώων θυμάτων και η εξαθλίωση του πληθυσμού, διαφόρων άτυχων χωρών που έγιναν αντικείμενο ενός απάνθρωπου κοινωνικού πειράματος.

Η απάντηση που έδιναν και δίνουν, χωρίς καν να ντρέπονται είναι: η θεωρία είναι σωστή, η εφαρμογή της ήταν λάθος. Λάθος ο εξανδραποδισμός εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Μάλιστα.

Ας επανέλθουμε, όμως, στο θέμα μας. Η δήλωση του κ. Κασσελάκη μετά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αναταραχή στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα σχολιάστηκε τόσο στα όργανα του κόμματος, όσο και στην κοινωνία.

Αργά, αλλά σταθερά, με στοχοπροσήλωση, όπως θα έλεγε κι ένας μπαρουτοκαπνισμένος αριστερός, ο κ. Κασσελάκης μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα, μακριά από τις παραδόσεις και τις αρχές της αριστεράς, έτσι όπως την είχαμε γνωρίσει.

Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιεί το αριστερό λεξιλόγιο, ωστόσο, τεχνηέντως εισάγει «καινά δαιμόνια», όπως η αναγνώριση του ρόλου του ΝΑΤΟ, η στάση του υπέρ του Ισραήλ κ.λπ.

Γιατί το κάνει; Η απάντηση είναι απλή: γιατί μπορεί. Γιατί, μάλλον, μόνον αυτός βλέπει ξεκάθαρα πως το εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει σύνθεση. Οι παλαιοί της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς, έχουν μετακομίσει αλλού και δίνουν μάχες οπισθοφυλακής υπερασπιζόμενοι φτιασιδωμένες νεοκομμουνιστικές αντιλήψεις.

Αυτοί που ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από τις ορδές του αυριανισμού, της νοοτροπίας πως το κράτος-πατέρας είναι λάφυρο στα χέρια των νικητών και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επαναφορά τους στα πράγματα.

Συνεπώς, δεν θα εκπλαγεί κανείς αν ο κ. Κασσελάκης του βάλει να ξυρίσουν τα μουστάκια και τα γένια, προκειμένου να ταιριάζουν πιο πολύ στην εικόνα που έχει στο μυαλό του και επέβαλε τελικά στο κόμμα του.

Πηγή: liberal.gr