Της Λίδας Μπόλα

Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη «το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα», δίνει το στίγμα της νέας περιόδου, που σηματοδοτεί για την κυβέρνηση, το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξή, στον Alpha, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «ανακουφιστικό» κι έστειλε σαφές μήνυμα στα στελέχη του, χρησιμοποιώντας μια ενδεικτική φράση, «Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά- είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό».

Στο Μέγαρο Μαξίμου το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ήδη αναλυθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ουσιαστικά το πλαίσιο των πολιτικών, που θα ακολουθήσει την επόμενη τριετία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένους τους τομείς και τις πολιτικές επιλογές, που έγιναν και «στοίχησαν» στο εκλογικό αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, που έχει σχεδιάσει και μάλιστα γρηγορότερα, προανήγγειλε επιμέρους διορθώσεις στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της ρύθμισης, ενώ έθεσε τις κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, με έμφαση στην ακρίβεια, το στεγαστικό, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό την επιδίωξη για δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και το Airbnb, τον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ, την υγεία, την ασφάλεια και τα χρονίζοντα θέματα της καθημερινότητας, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην πολιτική αύξησης μισθών, μείωσης φόρων, μείωσης της ανεργίας, ενίσχυσης των επενδύσεων, αλλά και αναθεώρησης της επιδοματικής πολιτικής. Προϊδεάζοντας για τις επόμενες κινήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «χρέος» την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων των εκλογών και τις διορθωτικές κινήσεις από μέρους του, που θα δείξουν στους πολίτες ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμά τους.

«Θα έλεγα ότι μας είπαν με τον τρόπο τους: «σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά. Απέρριψε τα σενάρια περί στροφής της Νέας Δημοκρατίας δεξιότερα, σημειώνοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά – αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί», επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι οι ψήφοι, που κατευθύνθηκαν στα δεξιά του κόμματός του δεν ήταν συνολικά περισσότεροι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς, ωστόσο, να αποσαφηνίσει τον χρόνο. «Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για το αν το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με τη σημερινή του σύνθεση, απάντησε καταφατικά, με την υποσημείωση ότι «απαντά όπως πρέπει να απαντήσει».

«Ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα» ήταν η φράση που χρησιμοποιούσαν κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ώρες, καθώς είναι κοινός τόπος ότι το ερώτημα δεν είναι το «αν» αλλά το «πότε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελεί την πρώτη απάντηση του πρωθυπουργού στο μήνυμα, που έστειλε το εκλογικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν θα πρόκειται απλώς για το περιβόητο «rotation», ούτε θα μοιάζει με… μουσικές καρέκλες, που απλώς πρόσωπα αλλάζουν θέσεις.

Στοχευμένες κινήσεις σε τομείς, που διαπιστώνονται αστοχίες και λανθασμένες προσεγγίσεις, ανανέωση, αποτελεσματικότητα, νέα πρόσωπα σε νέους ρόλους, είναι το στίγμα, που θα επιδιωχθεί να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανοίξει με νέους όρους ο πολιτικός διάδρομος έως τις εθνικές κάλπες σε τρία χρόνια από σήμερα. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τομείς, στους οποίους οι πολιτικές, που προωθήθηκαν δεν έφεραν αποτέλεσμα, τουλάχιστον στον βαθμό που θα μπορούσε να εκτιμηθεί από το εκλογικό σώμα, όπως η ακρίβεια.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, παρότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την κυβέρνηση, τις πολιτικές και τα πρόσωπα, εντούτοις δε μπορεί να μη συγκριθεί με τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε στην πρώτη θέση στην Ελλάδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας τις ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή χωρών, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο ή η Γερμανία και σχολιάζουν ότι σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα καθίσταται πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη και η Νέα Δημοκρατία βασικός παράγοντας των εξελίξεων στο ΕΛΚ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, ο προβληματισμός εστιάζεται όχι τόσο στο γεγονός ότι το κόμμα δεν πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει, αλλά στην απώλεια ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων, οι οποίοι πριν από ένα χρόνο εμπιστεύτηκαν, όπως υπογραμμίζουν, το τιμόνι της χώρας στη Νέα Δημοκρατία και την Κυριακή απείχαν από τις κάλπες. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, πάντως, ότι στην κάλπη δεν επιβραβεύθηκαν όσοι επέμειναν να μιλούν με «λεφτόδεντρα» και να τάζουν προγράμματα 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: liberal.gr