Του Νίκου Κωνσταντάρα

Αν θέλουμε να «είμαστε Ευρώπη» πρέπει να παίζουμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο δύσκολοι και αν φαίνονται κάποιες στιγμές. Κάθε χώρα-μέλος πρέπει να πετύχει ισορροπία μεταξύ της παραχώρησης μέρους της εθνικής κυριαρχίας (και πολιτικής αυτονομίας) και των ωφελημάτων της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η εφαρμογή κανόνων και η εξέλιξη των θεσμών βελτίωσαν το επίπεδο ζωής και θωράκισαν τη δημοκρατία. Γνωρίζουμε, επίσης, τον πόνο να αναγκαζόμαστε να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις άλλων, καθώς η μακρά ιστορία εξάρτησης από μεγαλύτερες δυνάμεις πάντα προκαλεί δυσφορία. Σήμερα, όμως, η εξάρτηση είναι από έναν οργανισμό στον οποίο συμμετέχουμε με τη θέλησή μας ως ισότιμα μέλη.

Τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα δέχεται κριτική από κάποιους ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και στον διεθνή Τύπο, πρώτα για τη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων και, τελευταίως, για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.

Στο πρώτο ζήτημα είναι προφανές ότι υπάρχει (παρά τις διαμαρτυρίες κάποιων) μια άτυπη συμφωνία η Ελλάδα να ελέγχει τα σύνορά της, τα οποία είναι και σύνορα της Ε.Ε., με τη σημερινή αυστηρότητα. Το ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει ότι αυτή είναι κοινή πολιτική είναι απορίας άξιον. Βασίζεται στην αδράνεια και ανοχή των εταίρων; Ή απλώς αδιαφορεί και δεν δίνει τη μάχη στη διεθνή σκηνή; Οσον αφορά τις παρακολουθήσεις, πέρα απ’ όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Ευρώπη – και να δεχθεί την ανάλογη κριτική.

Χθες, η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών άκουσε τις μαρτυρίες των προαναφερθέντων δημοσιογράφων. Επίσης συζήτησε με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Είναι φανερό ότι όσο η κυβέρνηση δυσφορεί με την κριτική που της ασκείται, τόσο η αντιπολίτευση και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της χαίρονται. Υποχρέωση και των δύο, όμως, είναι να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος σύμμαχος που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της με δίκαιο τρόπο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Πηγή: kathimerini.gr