Του Γιάννη Σιδέρη

Ίσως είναι ο βαλκανικός μας μικρομεγαλισμός. Πάντως, κατά το κλισέ, παράγουμε περισσότερες δημοσκοπήσεις από όσες μπορούμε να «καταναλώσουμε». Χθες μία ακόμα, της Opinion Poll για το Action 24, ήρθε να επιβεβαιώσει τα γνωστά:

Η ΝΔ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου κατά 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ (33,3% έναντι 16,2%) με το ΠΑΣΟΚ ασθμαίνων στο 12,3% και τη διαφορά που το χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ να ανάγεται στο 3,9%!

Σε μια εκλογική διαδικασία, όπου το 63% των ερωτηθέντων θέλει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση (και οι ευρωεκλογές προσφέρονται γι’ αυτό) είναι πρωτοφανής άθλος η ακλόνητη πρωτοκαθεδρία της ΝΔ. Είναι άθλος βασικά του Μητσοτάκη όχι της ΝΔ.

Και πριν κατηγορηθούμε, από τους καλοθελητές, ότι κάνουμε «σέρβις» στον Πρωθυπουργό, παραθέτουμε τα γραπτά του Στέφανου στον «Εθνικό Κήρυκα της Ν.Υ.». Τότε που υμνούσε τον Μητσοτάκη, αφού ως γιάπις δεν είχε μυηθεί ακόμη στην… πλέρια κοινωνική δικαιοσύνη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Εξηγούσε, Δεκέμβρη του 2015, τρεις ημέρες πριν την εσωκομματική εκλογή στη ΝΔ, γιατί θα ψήφιζε τον… Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή που κατηγορούσε τον Τσίπρα ως δημαγωγό! (βέβαια δέκα χρόνια μετά προφασίστηκε ότι δεν τα θυμόταν, και δικαιολογήθηκε ότι τότε είχε άγχος επιβίωσης και ήταν με γυναίκα, με αποτέλεσμα να μη νιώθει καλά!)

Έγραφε μεταξύ άλλων: «Έχοντας δει έμπρακτα την έκβαση και τις επιπτώσεις της σχεδόν δωδεκάμηνης δημαγωγίας του κ. Τσίπρα, πολλοί από εμάς κοιτούν αναγκαστικά προς τη Νέα Δημοκρατία για μια εναλλακτική πρόταση που θα μας επιτρέψει να διαπρέψουμε και μέσα στη χώρα μας, να πάρουμε επιχειρηματικά ρίσκα και να μεγαλώσουμε την «πίτα» για όλους».

Και πιο κάτω: «Ο Κυριάκος μεταδίδει κοινή λογική –«common sense»– μέσα από τις απόψεις του. Ξεδιαλύνει το χάος σε απλά πράγματα, πράγματα στα οποία δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει ανεξάρτητα πολιτικής πεποίθησης»!

Έχουμε ξαναπεί ότι θεωρούμε τον Κασσελάκη αρκετά έξυπνο. Αλλά συνάμα και απολιτικοποίητο – και τα 36 σου δεν πολιτικοποιείσαι ως αριστερός. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η ενσωμάτωση μιας πολιτικής κουλτούρας χρόνων, η εντρύφηση με το πεζοδρόμιο, η γνώση της θεωρίας έστω και συνθηματικά, η ιστορία και η μυθολογία που κρατάει την Αριστερά ζωντανή – ιδιαίτερα σε μια χώρα που πέρασε εμφύλιο και δημιούργησε πάθη και ηρωικούς μύθους…

Ως έξυπνος ο Κασσελάκης κατανόησε το προσόν του Μητσοτάκη και διαπίστωσε ότι «Ο Κυριάκος μεταδίδει κοινή λογική –«common sense»– μέσα από τις απόψεις του». Αλλά αφού κατά βάση ο ίδιος είναι φιλελεύθερος, και θα ταίριαζε άνετα στη ΝΔ του Μητσοτάκη, επένδυσε σε ένα πτωχευμένο κόμμα που δεν του ταίριαζε, κάνοντας -στη δική του γλώσσα των γιάπηδων- «επιθετική εξαγορά».

Εξ ου και εν αμηχανία, ασχολείται κοτζάμ αρχηγός αντιπολίτευσης με την τιμή της φέτας. Επειδή δεν ξέρει πως να διαχειριστεί το ιδεολογικό «πόθεν» και το πολιτικό «έσχες» του κόμματος που εξαγόρασε, που θα έλεγε και ο Νίκος Φίλης.

Γιατί μετά τα ηρωικά αφηγήματα και την περιπέτεια που πέρασε ο λαός, με τις σκιαμαχίες του Αλέξη και του Γιάνη ενάντια «στη μπότα των κατακτητών» – για τότε λέμε που ο Αλέξης έστελνε «go home» τη «συντηρητική νομενκλατούρα της Ευρώπης» και τη «μαντάμ Μέρκελ»- μεγάλο τμήμα της κοινωνίας λαχτάρησε να επανέλθει στην καθημερινότητά του.

Μίζερη ή όχι η καθημερινότητα, φτωχική ή όχι (δεν είναι για όλη την κοινωνία φτωχική, παρότι για κάποια τμήματα είναι δυσβάσταχτη), τουλάχιστον δεν θα του επιφυλάσσει οδυνηρές εκπλήξεις. Δεν θα του κλείσουν τις τράπεζες, δεν θα κατακρεουργήσουν τους μισθούς και τις συντάξει του.

Και ναι υπάρχει π.χ. η γκρίνια για τις τράπεζες, για τις μεγάλες προμήθειές τους, ή για τις κλειστές κάνουλες που κρατούν στους μικρομεσαίους, αλλά λειτουργεί η αγχώδης μνήμη που λέει καλύτερα αυτές οι τράπεζες παρά κλειστές τράπεζες. Και μισθοί καλύτερα μικροί από καθόλου. Αυτό δηλαδή που είχε διαγνώσει τότε ο Κασσελάκης, το –«common sense» του Μητσοτάκη– το έχει διαγνώσει και μεγάλο μέρος του λαού, ορθολογικά ή ενστικτωδώς, εκ πεποιθήσεως η εξ ανάγκης.

Την ίδια αίσθηση δεν μπόρεσε να εμπεδώσει το ΠΑΣΟΚ, παρά τις αξιοπρόσεκτες προτάσεις του, γιατί ο Ανδρουλάκης με την καταγγελία της νόμιμης παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, νόμισε ότι θα ανάσταινε τη δεκαετία του ‘80 για την «κακιά Δεξιά».

Όχι ότι η Δεξιά δεν μπορεί να είναι τέτοια ως συνολικό σώμα. Αλλά δεν είναι τέτοια υπό την αρχηγία του Μητσοτάκη. Και όσο απλώς θα καταγγέλλουν, χωρίς να εμπεδώσουν αίσθημα ασφάλειας στον λαό, θα τρώνε τη σκόνη του Μητσοτάκη!

Πηγή: liberal.gr