Του Άρη Πορτοσάλτε

Τέτοιο δώρο στην Κυβέρνηση, όπως η πρόταση δυσπιστίας, εκεί που είχε πέσει σε ύπνο δεν είναι αμελητέο. Μπράβο στην αντιπολιτευτική πεντάδα, κατάφερε να την ξυπνήσει, να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της. Δύο κατατοπιστικές συνεντεύξεις των υπουργών Φλωρίδη και Γεραπετρίτη με ουσιώδεις επισημάνσεις για τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη καθώς κι οι τοποθετήσεις στη Βουλή, επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να ξαναβρεί γρήγορα τον χαμένο εαυτό της…

Στην εύλογη ερώτηση εάν είναι αρκετή η αντίδραση σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις στη Βουλή και την ομιλία του παραιτηθέντα υπουργού Κ. Καραμανλή, για να αλλάξει το δυσμενές κλίμα, η απάντηση θα παραπέμψει εύλογα στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί την αποτελεσματικότητα από μια υπεύθυνη και συντεταγμένη παράθεση δεδομένων, έστω και με καθυστέρηση. Ο τέως υπουργός, η κεφαλή του οποίου ζητείται επί πίνακι από την Αντιπολίτευση, είπε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία, εάν παρουσιαστεί κάποιο επιβαρυντικό για τον ίδιο στοιχείο.

Είναι ο, τι δεν έγινε όλο αυτό το διάστημα. Καθαρές κουβέντες δεν ειπώθηκαν. Η Κυβέρνηση παραδόθηκε στον εφησυχασμό της. Ερμήνευσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στις δύο βουλευτικές εκλογές «έκλεισαν» το θέμα της Τραγωδίας των Τεμπών. Υπήρξε λάθος εκτίμηση. Υποτιμήθηκε το συναίσθημα με το οποίο το κοινωνικό σύνολο προσέγγιζε το δυστύχημα και ξεκινούσε να διατυπώνει το αίτημα της κάθαρσης σε συνδυασμό με την πραγματική τιμωρία πολιτικού προσώπου. Οι καταγγελτικές, για το Κράτος Δικαίου, ομιλίες εντός Ευρωκοινοβουλίου της χαροκαμένης μητέρας Μαρίας Καρυστιανού έδωσαν δυναμική στη δημιουργία της σχεδόν καθολικής πεποίθησης περί της συγκάλυψης που επιχειρούσε η Κυβέρνηση.

Λέγεται πως, ειδικοί στην επικοινωνία, συμβούλευαν το Μαξίμου να μείνει μακριά από μια αντιπαράθεση με τη μητέρα, που ενδεχομένως θα έκανε χειρότερα τα πράγματα.Έτσι, αναπτύχθηκε το φοβικό σύνδρομο και έδωσε χώρο στην κοινή γνώμη να συσσωρεύει θυμό εγκαλώντας την Κυβέρνηση για αδιαφορία. Είχε διαμορφωθεί ένα περιβάλλον καταστροφής…

Η Αντιπολίτευση δεν παρέθεσε κανένα νέο στοιχείο για να δικαιολογήσει την πρόταση δυσπιστίας. Αρκέστηκε στην κατηγορία της αλλοίωσης των συνομιλιών και στη γενική περιγραφή της συγκάλυψης, διανθίζοντας το «κατηγορητήριο» με τα άλλα ήδη γνωστά θέματα, υποκλοπών, επιστολών Ασημακοπούλου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κλπ.

Ήρθε στη συνέχεια ο Γ. Φλωρίδης και σαν καταπέλτης εκτόξευσε ισοπεδωτικές απαντήσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκάλυψε ότι η Αξ. Αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει τη διάταξη της ΝΔ,  αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, με την οποία επιτρέπεται πλέον στον ανακριτή να συγκεντρώσει όλο το ηχητικό υλικό των καταγραφών από τις επικοινωνίες μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών. Παρουσιάστηκαν οι εργώδεις προετοιμασίες του υπ. Δικαιοσύνης για τη διαμόρφωση της αίθουσας, στη Λάρισα, όπου αρχές Ιουνίου θα μπορεί εάν συμφωνήσουν οι παράγοντες της δίκης να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία. Η όποια καθυστέρηση υπάρξει, αυτή τη φορά, θα οφείλεται στη συγκέντρωση συμπληρωματικού υλικού, κάτι που επιθυμούν οι συγγενείς θυμάτων, σύμφωνα με τις συμβουλές των νομικών τους παραστατών.

Κατατοπιστικός και ο Γ. Γεραπετρίτης στην ανάλυση της βουλευτικής ασυλίας και του Νόμου περί ευθύνης υπουργών, οι όποιες αλλαγές των οποίων δύναται να γίνουν μόνο με Συνταγματική αναθεώρηση. Τις τελευταίες ημέρες έχει σταματήσει και η αναφορά στη συγκέντρωση υπογραφών μετά τη διαπίστωση για το άσκοπον του πράγματος.

Εάν η Κυβέρνηση, έστω και με τους λίγους υπουργούς που συνήθως καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα κι εκείνοι ανταποκρίνονται επιτυχώς (για να δουν στις αμέσως επόμενες δημοσκοπήσεις ότι έχει μειωθεί η δημοτικότητα τους) είχε εγκαίρως αντιδράσει με ανακοινώσεις είναι βέβαιο ότι οι 9 στους 10 πολίτες δεν θα είχαν σχηματίσει τη βεβαιότητα της συγκάλυψης και του ψευδούς ισχυρισμού για «μπάζωμα». Όπου «μπάζωμα» η ρίψη χαλικιών προκειμένου να στερεωθεί το πλάτωμα και να πατήσουν οι γερανοί που θα ανέσυραν τα εκτροχιασμένα βαγόνια για να αναζητηθούν επιβαίνοντας του τρένου μέσα στα συντρίμμια. Ακριβώς από κάτω «περνά» ο αγωγός φυσικού αερίου.

Αυτό γίνεται τώρα στο Κοινοβούλιο. Δεν ξέρω πόσοι παρακολουθούν συζητήσεις στη Βουλή. Αντιστοίχως, ας μην υποτιμηθεί η δυναμική της παράθεσης δεδομένων, κάτι που χρειάζονταν από καιρό οι πολίτες. Αρκετά υπέστησαν τις διαδόσεις τόσο καιρό.

Από αυτή την άποψη η πρόταση δυσπιστίας κάνει διπλό καλό. Και συσπειρώνει και κινητοποιεί την Κυβέρνηση.

Υπό την προϋπόθεση ότι μαθαίνει από τα λάθη της. Το δυστύχημα των Τεμπών είναι βαρύ και δύσκολο πρόβλημα το οποίο μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να σηκώσει ως προς την επικοινωνία με τους πολίτες, όσο κι αν του μειώνει το πολιτικό του κεφάλαιο.

Δεν θα τον αδικήσουμε. Αλλά κάθε τι σωστό ή λάθος εκείνος το χρεώνεται…

Πηγή: liberal.gr