Του Θανάση Μαυρίδη

Το μήνυμα αυτό θα αυτοκαταστραφεί μετά από την ανάγνωσή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρίσκεται φυλακισμένος στην Ουγκάντα, όπως ψευδώς διαδίδουν πράκτορες του εχθρού και με στόχο τη συσκότιση της αλήθειας. Είναι φιλοξενούμενος στον Σείριο και η αποστολή ήρθε σε πέρας με την πολύτιμη βοήθεια του αστρικού στόλου του Θεού Απόλλωνα. Γατάκια συριζαίοι! Όπως και να το κάνουμε είναι διασκεδαστικό να σας «παίζει» ο Κυριάκος στο γήπεδό σας. Όπως πάει το πράγμα, θα βαρεθούμε να βλέπουμε πρόεδρο τον Κυριάκο!

Τελικά αυτό είναι το μεγάλο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκανε καριέρα αφήνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να τον υποτιμούν και την ίδια ώρα έκτισε το δικό του προφίλ με βάση αυτό που πραγματικά είναι και όχι εκείνο που θα ήθελαν οι άλλοι να είναι. Μελετήστε την παρουσία του στο tik tok.

Τα βίντεό του έχουν κάτι το διαφορετικό από αυτό που «πουλάνε» οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Δεν φοβάται να εκτεθεί, να τρολάρει τον εαυτό του, να «τσαλακωθεί». Την ίδια ώρα κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια και τους μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας. Όταν κάνει λάθος λέει ότι κάνει λάθος. Δεν προσπαθεί να το κουκουλώσει με ναι μεν αλλά και άλλες σάλτσες. Και την ίδια ώρα έχει προτάσεις. Ανοίγει θέματα, παράγει πολιτική. Μέσω του tik tok; Μέσω και του tik tok!

Έχουμε έναν ακομπλεξάριστο πρωθυπουργό. Έναν τεχνοκράτη που δεν σπεύδει να κρυφτεί στην ασφάλεια των αριθμών που μόνο ο ίδιος και οι όμοιοί του μπορούν να διαβάσουν. Αλήθεια, ποιος μπορεί να τον συναγωνιστεί στην αντιπολίτευση; Ποιον καλύτερο έχει αυτήν τη στιγμή η χώρα;

Ο σκοπός του σημειώματος δεν είναι να πούμε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι και με διαφορά πολύ καλύτερος από όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στις μετρήσεις. Το θέμα είναι ότι αν η αντιπολίτευση δεν βρει ανθρώπους με ανάλογα «χαρίσματα», τότε δεν έχει ελπίδα να «κτυπήσει» στα ίσια την εξουσία. Και στο παιγνίδι της Δημοκρατίας είναι καλό να υπάρχει ανταγωνισμός.

Η επιλογή Κασσελάκη προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο στο επικοινωνιακό πεδίο. Η πολιτική δεν είναι μόνο επικοινωνία. Είναι και ουσία. Δύσκολη η άσκηση να βρει κανείς στις μέρες μας ανθρώπους που να πληρούν και τα δύο αυτά κριτήρια. Και να παράγουν ουσία και να μπορούν αυτή να την «πουλήσουν» στο εκλογικό σώμα. Όπως και να το κάνουμε υπάρχει φτώχεια. Και σε ανθρώπους και σε ιδέες.

Κάτω από κανονικές συνθήκες θα έλεγε κανείς ότι οι ευρωεκλογές θα άνοιγαν τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν το πιστεύω. Ακόμη κι αν η αντιπολίτευση ηττηθεί για άλλη μία φορά και σε αυτές τις εκλογές, δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οι αντικειμενικές εκείνες συνθήκες που θα οδηγούσαν σε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός. Αυτές αναβάλλονται για μετά από τις… επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτό φαίνεται να το ενστερνίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γι αυτό έχει ρίξει τόσο βάρος σε αυτές τις εκλογές. Ξέρει ότι η επόμενη φορά που θα κριθεί θα είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές και υποψιάζεται ότι και τότε η αντιπολίτευση θα είναι το ίδιο «πρόχειρη» όπως και σήμερα. Οπότε, μπορεί και τους «χορεύει» με ιστορίες από την Ουγκάντα και όχι μόνο. Τους σφυροκοπάει στα σχοινιά, δείχνοντάς τους το πραγματικό τους μέγεθος.

Πηγή: liberal.gr