Του Σάκη Μουμτζή

Αυτό είναι το σταθερό σλόγκαν όλων αυτών που επιθυμούν να κρατήσουν ζωντανή και την επόμενη μέρα την τρομοκρατική οργάνωση. Υποστηρίζουν πως η βία των Ισραηλινών παράγει καινούργιους τρομοκράτες και συνεπώς συνεχίζεται ένας άσκοπος κύκλος αίματος.

Οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις -και κυρίως αυτές που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα– δείχνουν πως η Χαμάς μπορεί να εξοντωθεί. Να καταστεί επιχειρησιακά ανίκανη να επαναλάβει ένα παρόμοιο κτύπημα με αυτό της 7ης Οκτωβρίου. Πώς συμβαίνει αυτό;

Το κλείσιμο των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο και η ανακάλυψη δεκάδων νέων σηράγγων -εκ των οποίων μερικές βγάζουν σε εγκαταστάσεις της UNRWA– στερούν ήδη την τροφοδοσία των τρομοκρατών με οπλισμό και σε αυτό συμβάλλει και η καθημερινή καταστροφή μικρών εργαστηρίων παρασκευής αυτοσχέδιων όπλων.

Επί πλέον, σύμφωνα με το βίντεο που ανεβάζει στο Twitter ο ισραηλινός στρατός, υψηλόβαθμα, επώνυμα στελέχη της Χαμάς εξοντώνονται με στοχευμένα κτυπήματα κάθε μέρα. Ως γνωστόν στη Ράφα είχαν καταφύγει πέντε τάγματα τρομοκρατών, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και τρομοκράτες που είχαν λάβει μέρος στην 7η Οκτωβρίου.

Έτσι ο πλήρης αποκλεισμός της Ράφα με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και στην ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ήδη, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η Χαμάς έχει χάσει κάθε επιχειρησιακή ικανότητα, απλώς οι εναπομείναντες τοπικοί πολέμαρχοι αγωνίζονται για να αποφύγουν την εξόντωσή τους.

Συγχρόνως, η ανακάλυψη των δεκάδων σηράγγων αναδεικνύει και τις ευθύνες της Αιγύπτου που δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την κατασκευή τους. Μάλλον το καθεστώς Σίσι έκανε έναν συμβιβασμό με τη Χαμάς: δεν σας ενοχλούμε, μη μας ενοχλείτε. Φαίνεται πως η έντονη αντίδραση της Αιγύπτου στην πιθανότητα εισβολής των Ισραηλινών στη Ράφα να οφειλόταν στο ότι δεν ήθελαν οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι να αποκαλυφθεί αυτός ο ρόλος τους.

Ο φόβος μήπως εισέλθουν σε αιγυπτιακό έδαφος χιλιάδες Παλαιστίνιοι ήταν η πρόφαση. Απόδειξη το γεγονός πως η εισβολή στη Ράφα έγινε και οι Παλαιστίνιοι δεν μετακινήθηκαν προς την Αίγυπτο, αλλά προς περιοχές εντός της Γάζας που τους υπέδειξε ο ισραηλινός στρατός.

Το ερώτημα είναι γιατί κάποιοι θέλουν να κρατήσουν ζωντανή τη Χαμάς και την επόμενη μέρα. Είτε διότι έκαναν μπίζνες με την τρομοκρατική οργάνωση -ας αναλογιστούμε τα δισεκατομμύρια δολάρια που διαχειρίστηκε η ηγεσία των τρομοκρατών από το 2007- και θέλουν να μη χάσουν τις επικερδείς επαφές τους, είτε διότι θέλουν να κρατούν σε ένα διαρκή φόβο τους Ισραηλινούς πολίτες που ζουν δίπλα στη Γάζα.

Υπάρχουν βέβαια και οι αφελείς που ονειρεύονται την παγκόσμια ειρήνη και την αγάπη μεταξύ των λαών. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας έδειξε πως το 71% των ερωτηθέντων Παλαιστινίων εγκρίνει την 7η Οκτωβρίου.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα διαψεύδουν αυτούς που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει τη Χαμάς. Συγχρόνως αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει μια αποφασισμένη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που δεν διαπραγματεύεται την ασφάλεια των πολιτών της και δεν υποκύπτει σε έξωθεν πιέσεις, πάντα το αποτέλεσμα στο τέλος είναι νικηφόρο.

Πηγή: liberal.gr