Του Άρη Πορτοσάλτε

Όταν όλοι οι άλλοι βαπτίζονται με ευκολία «μαφία», οι δημόσιοι υπάλληλοι που φέρονται να εκβίαζαν επιχειρηματίες της αγοράς συγκροτούσαν… απλώς κύκλωμα! Εντυπωσιακή η ιδιαίτερη, επιλεκτική δημοσιογραφική μεταχείριση για συλληφθέντες  από την Ελληνική Αστυνομία, υπαλλήλους ή… λειτουργούς του Κράτους με την κατηγορία της ένταξής τους σε εγκληματική οργάνωση.

Τη μαφιόζικη ομάδα εκβιαστών αποτελούσαν 23 εργαζόμενοι στο Δήμο Αθηναίων, στην Περιφέρεια Αττικής και στο υπουργείο Πολιτισμού. Μηδενική ανοχή στη διαφθορά διαμηνύουν η Λ. Μενδώνη κι ο Ν. Χαρδαλιάς. Σωστά.

Αυτό που θα περιμέναμε, αλλά δεν ακούσαμε από την Κυβέρνηση, είναι η απόφαση της για οριστική απόλυση από το Δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση τους…

Μια δια-υπηρεσιακή… συνεργασία διεφθαρμένων που επιβεβαίωναν τη φήμη του Δημοσίου. Παρήγορο το γεγονός της εξάρθρωσης και της σύλληψης τους…

Από τους 23… «εκλεκτούς» έχουν συλληφθεί οι 14 και απομένουν άλλοι εννέα. Μαθαίνουμε από τις πληροφορίες ότι οι έξι εξ αυτών είναι δημόσιοι υπάλληλοι, εντεταλμένοι επόπτες Υγείας στην Περιφέρεια Αττικής, οι άλλοι δύο στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού κι ένας υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων.

Οι δύο συλληφθέντες από το υπουργείο Πολιτισμού είχαν και πολιτική, κομματική δραστηριότητα ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέστειλε την κομματική τους ιδιότητα. Ο ένας στέλεχος μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κι ο άλλος αναπληρωτής τομεάρχης. Κατηγορούνται ότι εκβίαζαν και χρηματίζονταν από επιχειρηματίες για να τους εξαιρούν από ελέγχους και να διαγράφουν παραβάσεις.

Η συνήθης περίπτωση διεφθαρμένου Δημόσιου τομέα ενός Κράτους με κομματικό εναγκαλισμό. Προφανώς, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η διαφθορά αγγίζει και διαπερνά το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει, ωστόσο, το όμως… Δεν μπορεί, συνεπώς, να μην επισημανθεί η συσχέτιση της υπαλληλίας του… βαθέως Κράτους με τον κομματισμό. Και ο οποίος είναι ταυτοχρόνως ο προστάτης άγγελος όλων των εμπεδωμένων νοοτροπιών που το πολιτικό σύστημα αρνείται να αγγίξει και να ξεριζώσει!

Οι δώδεκα εκ των συλληφθέντων είναι προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής. Επόπτες Υγείας στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου, δηλαδή, στον πλέον νευραλγικό τομέα. Εκεί όπου χρειαζόμαστε το Κράτος, εκεί όπου είναι ο ρόλος του. Στον έλεγχο και στην εποπτεία της αγοράς και των καταστημάτων υγειονομικού χαρακτήρα στην περίπτωση αυτή. Με το άκουσμα της είδησης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Ν. Χαρδαλιάς έθεσε σε αργία τους επίορκους και ανακοίνωσε μέτρα τροποποίησης των εσωτερικών διαδικασιών ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για παραβατικές συμπεριφορές.

Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκαν κι οι κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στο μαφιόζικο κύκλωμα εκβιαστών υπάλληλοι του υπ. Πολιτισμού με εντολή της υπουργού Λ. Μενδώνη.

Μηδενική ανοχή στη διαφθορά, το μήνυμα που εκπέμπουν κι η υπουργός κι ο Περιφερειάρχης.

Είναι αρκετό το μήνυμα; Όχι!

Η ροπή προς την παραβατικότητα αντιμετωπίζεται και θεσμικά αλλά κυρίως προληπτικά όταν ο επίδοξος παραβάτης γνωρίζει εκ των προτέρων την ποινή που θα αντιμετωπίσει εάν… τολμήσει.

Κι η ποινή κάθε οργανωμένης κοινωνίας είναι μία και σταθερή. Οριστική απόλυση και απώλεια της κρατικής τους θέσης όταν οριστικά τελεσιδικήσει η υπόθεση τους.

Ακόμη να το ακούσουμε από την Κυβέρνηση!

Είναι η τόλμη, που αναζητεί ακόμη…

Πηγή: liberal.gr