Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Ως μη γενόμενο…

Θυμάστε ασφαλώς το… μαθηματικό θαύμα στο οποίο ο αριθμός 10 υπερτερούσε του αριθμού 13..! Παρά τα περί του αντιθέτου «θρυλούμενα», αλλά και τα οριζόμενα στους σχετικούς νόμους και τον Αστικό Κώδικα στις διατάξεις περί σωματείων, το δημοτικό συμβούλιο της Καισαριανής είχε ανάγκη περαιτέρω ανάλυσης των δεδομένων… Έπρεπε, δηλαδή, να… αποσαφηνιστεί από κάποια νομική υπηρεσία(!!!) αν όσοι ψηφίζουν «παρόν» σε μια ψηφοφορία ενός θέματος προσμετρώνται στα ΥΠΕΡ ή τα ΚΑΤΑ!!!

Ε, λοιπόν, αυτόν τον «τετραγωνισμό του κύκλου», αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας μαθηματικό φαινόμενο, με το οποίο ασχολήθηκαν όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου, ο δήμος Καισαριανής το… έλυσε: τα «παρόν» είναι ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΙ, απεφάνθη το κονκλάβιο των «σοφών», ύστερα από ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ..!

ΦΥΣΙΚΑ, επειδή τίποτα δεν λειτουργεί στην τύχη στο δημοτικό συμβούλιο της Καισαριανής, το γεγονός ότι στους ψηφίσαντες ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ βρίσκονταν ΕΝΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ και δεν αντέδρασαν, προσφέρει απτά δείγματα των σκοπιμοτήτων που διέπουν κάθε τους ενέργεια… Με τη συγκεκριμένη απόφαση που ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ αλλά «εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία» πιθανότατα έγιναν κάποιες λογιστικές πράξεις, κάποιες πληρωμές κλπ. κλπ. Πιθανόν ακόμη και να επεστράφη από την Περιφέρεια ή την επίτροπο… Τώρα, πως ένας πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου λέει ότι δεν γνωρίζει αν τα «παρόν» είναι θετικά ή αρνητικά, τι να σας πω…

Χτες, λοιπόν, το «κονκλάβιο» των κυβερνώντων, μη δυνάμενο να αποκρύπτει έτι περαιτέρω την αλχημεία των αριθμών, απεφάνθη ότι ΚΑΚΩΣ είχε θεωρηθεί εγκριθείσα η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, πληροφόρησε ότι «συμβουλεύθηκε» την ΚΕΔΕ, και… αποκαταστάθηκε η τάξη, έτσι «στο πόδι», με μια νέα «ψηφοφορία» επί των χθεσινών παρόντων και όλα «μέλι – γάλα»… Η αναμόρφωση έγινε παραμόρφωση…  

Κατά τα λοιπά, επί του θέματος, άκρα του τάφου σιωπή… Ως μη γενόμενο, που λένε…

 

«Ειδυλλιακή ατμόσφαιρα»…

Είναι να μη χάσεις καμιά συνεδρίαση. Έτσι και τη χάσεις, χάνεις τον «μύτο» της πολιτικής κομματικοπολιτικής συμπεριφοράς… Ξαφνικά, βρίσκεσαι μπροστά σε «ειδυλλιακή» ατμόσφαιρα μεταξύ πρώην «μονομάχων»… Μέχρι και σε υπερασπιστή των θέσεων και των λόγων του «εχθρού» βλέπεις να έχει μεταλλαχθεί ο «αμφιτρύων»..! «Μάλιστα, κύριε Συκαμιά, πείτε μας, κύριε Συκαμιά, σας ακούμε, κύριε Συκαμιά, βεβαίως, κύριε Συκαμιά»..! Αμ το άλλο; «Η ελευθερία του λόγου των δημοτικών συμβούλων είναι δεδομένη και συμβάλει στην εμπέδωση, ανάδειξη και ενίσχυση αποκατάσταση της αλήθειας των γεγονότων»…  

Πάνε εκείνα τα «παλιά»: «Ποιόν εκπροσωπείτε εσείς, κύριε Συκαμιά;», «μόνο για τον εαυτό σας να μιλάτε εσείς, κύριε Συκαμιά…», «να κάνετε μομφή αν θέλετε και θα δούμε, κύριε Συκαμιά…»…

Κάτι έχει μεσολαβήσει; Κάποιος έχει μεσολαβήσει; Θα δούμε…

 

Στον αέρα…

«Στον αέρα» βρίσκεται το «Μανωλίδης», ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο, όπως και εκατοντάδες άλλα ανά την Επικράτεια. Οσονούπω αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της συγκυβέρνησης για την τύχη τους. Άμεσα συνδεδεμένη με την τύχη των νομικών προσώπων είναι και η τύχη του προσωπικού τους, το οποίο δουλεύει, ως επί το πλείστον, με ελαστικότατες σχέσεις εργασίας. Μαύρο καλοκαίρι θα περάσουν…

 

Στυγνός εκβιασμός..!

Για να εγκριθεί η ένταξη ενός έργου, π.χ. ενός βρεφονηπιακού σταθμού, στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, απαιτείται απόφαση δημοτικού συμβουλίου με την οποία ο δήμος «ΕΓΓΥΑΤΑΙ» «ότι όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ο σταθμός θα είναι σε θέση ο δήμος να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις στελέχωσης του σταθμού», σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας Παιδικών Σταθμών..! Αυτό συνέβη και χτες, σχετικά με την αίτηση ένταξης στο ΕΣΠΑ του νέου βρεφονηπιακού σταθμού που σχεδιάζεται εδώ και μια πενταετία να κατασκευαστεί. 

Όπως επισήμαναν ο κ. Κατημερτζής και ο κ. Βοσκόπουλος, η τακτική αυτή είναι «εκβιαστική», αφού η κεντρική εξουσία θέτει το προαπαιτούμενο της «εγγύησης» του δήμου, ο οποίος, στη συνέχεια, θα κληθεί να αναλάβει το κόστος της λειτουργίας του σταθμού με το ανάλογο προσωπικό. «Νίπτουν τας χείρας τους εκ προοιμίου», είπε ο κ. Βοσκόπουλος, «θα το παραδώσουν σε ιδιώτες μόλις ετοιμαστεί», είπε ο κ. Κατημερτζής.

Άλλο σημείο αντίθεσης είναι το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, αφού, είναι εξ ολοκλήρου ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ, με δεδομένη την απαγόρευση των προσλήψεων και την αδυναμία του δήμου νε μεταφέρει προσωπικό από άλλες θέσεις, αλλά και την επικείμενη απόλυση ή «διαθεσιμότητα» όσων κατέλαβαν θέσεις το 2011, εκτός ΑΣΕΠ.

Με δεδομένη την επιθυμία όλων των παρατάξεων να γίνει ο βρεφονηπιακός σταθμός, αλλά με επιφυλάξεις και αντιθέσεις στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, η απόφαση υπερψηφίστηκε, αλλά με πολλούς «αστερίσκους»… Και επειδή το ΚΚΕ έχει δικαιωθεί σε πολλά θέματα που αφορούν τις πρακτικές της συγκυβέρνησης, θα δούμε στο μέλλον αν θα δικαιωθεί η δυσοίωνη πρόβλεψη του κ. Κατημερτζή.

 

Σε «στενό κύκλο» τα λεφτά…

Τα λεφτά της αποζημίωσης του προέδρου ή/και του αντιπροέδρου της δημοτικής επιχείρησης θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στον ίδιο προορισμό, αν και «άλλαξε», τυπικά, ο πρόεδρός της.

Μετά από επιθυμία του μέχρι σήμερα προέδρου της επιχείρησης, λόγω προβλημάτων που επικαλέστηκε ότι προκαλούνται στην προσωπική επιχείρησή του από τα χρέη της ΚΕΔΗΚ, τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο δήμαρχος Καισαριανής αυτοπροσώπως… Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος «υποβιβάστηκε» σε αντιπρόεδρο… Ο αντιπρόεδρος έγινε ταμίας…

Δεν είναι θέμα συγκεντρωτισμού, όχι… Είναι θέμα «αρχών»: τα λεφτά της μηνιαίας αποζημίωσης, 740 ευρώ τον μήνα, θα εξακολουθήσει να τα εισπράττει ο αντιπρόεδρος, αφού ο πρόεδρος – δήμαρχος ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ. Μόνο ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΗΓΗ μπορεί να εισπράττει λεφτά ο δήμαρχος… Ότι άλλο λέγεται από τους έμμισθους σωματοφύλακες, είναι μπαρούφα…

 

Ο κ. Συκαμιάς πρότεινε τον κ. Αναγνωστάκη..!

Ο κ. Συκαμιάς, προφανώς "δεν έχει καταλάβει" ότι "δεν επιτρέπεται" να μπαίνει σε "ξένα χωράφια" και να κάνει προτάσεις..! Πως κάνεις πρόταση, κύριε, σε μένα, που είμαι η ενός ανδρός αρχή; Ε, πως; Δεν σου επιτρέπω…

Ο κ. Συκαμιάς, λοιπόν, αφού «υπενθύμισε» στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι εκκρεμεί μια συζήτηση για την ΚΕΔΗΚ και πήρε τη «δέσμευση» ότι «θα γίνει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο», έκανε πρόταση:

«Επειδή έχω ακούσει τον δήμαρχο και τον γραμματέα να εκθειάζουν τον ταμία της επιχείρησης κ. Αναγνωστάκη για τις ικανότητές του, προτείνω τον κ. Αναγνωστάκη για πρόεδρο, αφού εσείς τον επαινούσατε»!!!

Τι να του πεις και τι να του απαντήσεις… Βάζει τον κ. Αναγνωστάκη πιο πάνω από κοτζάμ δήμαρχο..! Προφανώς δεν έχει «κατανοήσει» ότι άλλο είναι να «επαινείς» κάποιον για να σου κάνει τον «χαμάλη» και άλλο είναι να του αναθέσεις τη θέση που «δικαιωματικά» θέλεις να καταλάβεις εσύ, ο οποίος διεκδικείς και το ρεκόρ «Γκίνες» στην κατάληψη θέσεων: δήμαρχος, πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής, πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, πρόεδρος ΚΕΔΗΚ και αν δημιουργηθεί και καμιά άλλη θέση, αν αδειάσει, ας πούμε, και η θέση του προέδρου του «Μανωλίδη», θα την πάρεις και αυτήν..!

Τον «κατακεραύνωσε» τον «αυθάδη» σύμβουλο ο δήμαρχος: «Δεν θα μας υποδείξει ο κ. Συκαμιάς πως θα διοικήσουμε»!!!

Άλλωστε, όπως «πολύ εύστοχα» επισήμανε στον κ. Συκαμιά, «ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ότι ο κ. Αναγνωστάκης ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να είναι πρόεδρος και σε άλλο νομικό πρόσωπο»!!!

«Δεν φταις εσύ, η φαντασία μου τα φταίει…».

 

Όταν λέμε «χαμάλης», εννοούμε «τίποτα»…

Για πολλοστή φορά, η πλειοψηφούσα μειοψηφία του δήμου έδειξε το «κοινωνικό» της πρόσωπο. Στις τάξεις της έχει έναν δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος έφερε πολλούς σταυρούς στις εκλογές, λόγω της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο. Βιοπαλαιστής, μεροκαματιάρης, προς τιμήν του… Πρόσφατα είχε μια περιπέτεια με την υγεία του.

Η πλειοψηφούσα μειοψηφία τον έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη. Τώρα, που έχει ανάγκη οικονομικών πόρων, δεν θώρησε ηθικά πρέπον να του δώσει τη θέση του προέδρου ή του αντιπροέδρου της ΚΕΔΗΚ, ώστε να ανακουφιστεί ο άνθρωπος.

Φυσικά, αν τίθεται θέμα γνώσεων του αντικειμένου, ένας βιοπαλαιστής έχει περισσότερες γνώσεις ζωής από έναν εργολάβο. Άλλωστε, αν δεχτούμε ότι η διοικητική πυραμίδα της ΚΕΔΗΚ δεν θα αλλάξει ουσιαστικά με τη νέα μορφή της, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την παραλλαγή αυτής της μορφής.

Βέβαια, στα θέματα της κοινωνικής ευαισθησίας., ο καθένας έχει το δικό του μέτρο…

 

Ζήτησε κατάργηση του ιατρείου του σταδίου!!!

Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει το ιατρείο του δημοτικού σταδίου. Με ενέργειες και δωρεές κάποιων ανθρώπων φτιάχτηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, ΠΑΡ’ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ 2725 ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ..! Το ιατρείο έχει αδειάσει από υλικά και κάποια ιατρικά και ορθοπεδικά εξαρτήματα!

Αυτό το ιατρείο, που είναι υποχρεωτικό να λειτουργεί σε έναν αθλητικό χώρο που συχνάζουν εκατοντάδες παιδιά κάθε μέρα, ποιος λέτε ότι θέλησε να το καταργήσει; Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ!!!

Γιατί να το καταργήσει; Για να γίνει γραφείο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ..!

Όπως αποκαλύφθηκε χτες στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος έκανε «ξενάγηση» στους χώρους του σταδίου των ενδιαφερόμενων να καταλάβουν χώρους, μεταξύ των οποίων ο Μικρασιατικός σύλλογος και το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού. «Φυσικά», επειδή ο Μικρασιατικός έχει μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων, πήρε και μεγαλύτερο χώρο… Το ιατρείο τι να το κάνουμε; Ερείπιο έχει καταντήσει; Και αν πάθει κανένα παιδάκι τίποτα, «σιγά τα ωά»…

Το πρόσφερε, λοιπόν, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου και ο κ. Αναγνωστάκης ΑΡΝΗΘΗΚΕ..!

  • «Στις 15 Ιουλίου μας κάλεσε ο δήμαρχος και μας έκανε πρόταση για να πάρει χώρο κάτω από τις κερκίδες ο Μικρασιατικός και να πάρει το ιατρείο το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού»!!!
  • «Εμείς δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στα σωματεία και την κοινωνία και ΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι θα πάρουμε μια αίθουσα, όπως μας είπε, από αυτές που ΘΑ φτιαχτούν στο μέλλον…».

Αυτές είναι νοοτροπίες και πρακτικές εργολάβων, όχι δημάρχων… Αλλά, όπως λέει και η παροιμία «παλιός γάιδαρος, καινούργια περπατησιά γίνεται; Δεν γίνεται…»…

 

Εμφύλιος…

Κάτι δεν πάει καλά στο ΚΕΜΙΠΟ… Μαίνεται ένας ιδιότυπος «εμφύλιος» μεταξύ των μελών. Όλων ή μερικών… «Μετά λύπης μου ακούω τον πρόεδρο να αναφέρεται με πολύ λίγα λόγια για όσα έχουν συμβεί αυτές τις μέρες για το θέμα…», λέει η κυρία Φιλίππου…

«Δεν ξέρω γιατί λυπάται τόσο πολύ η κυρία Φιλίππου», απαντά ο κ. Αναγνωστάκης!!!

Επί της ουσίας, η κυρία Φιλίππου κατηγόρησε ευθέως τον κ. Αναγνωστάκη ότι δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού. Είπε, επίσης, πως δεν ενημερώθηκε καν για την επίσκεψη στο στάδιο για την επιλογή χώρου, αν και μέλος του Δ.Σ. Επίσης, η κυρία Φιλίππου κατήγγειλε ότι δεν παίρνει ούτε τις εισηγήσεις των θεμάτων του Δ.Σ.!

 

Η πέτρα του σκανδάλου είναι η μάθηση..!

Η συζήτηση για τους χώρους ξεκίνησε από τη συζήτηση του θέματος «αντικατάσταση υπεύθυνου και αλλαγή χώρου εγκατάστασης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του δήμου Καισαριανής». Το Κέντρο διά βίου μάθησης θα πάρει το γωνιακό κατάστημα του σταδίου, το οποίο επί χρόνια εκμεταλλευόταν η ανώνυμη εταιρία ΔΩΡΕΑΝ αποκομίζοντας κέρδη από την πώληση αθλητικών ειδών… Αυτό τον χώρο ήθελε το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού, αλλά δεν…

Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι η «αντικατάσταση υπευθύνου». Μέχρι πρό τινος υπεύθυνος για τη διά βίου μάθηση, ήταν ο κ. Τάσος Μπουντίνος, καθηγητής φυσικής αγωγής, με μακρόχρονη προϋπηρεσία στον δήμο. Τώρα, είπαν ότι ανακάλυψαν έναν άλλο υπάλληλο, που θα τον βάλουν στη θέση του υπεύθυνου. Κρύβεται κάποια σκοπιμότητα, κομματική ή προσωπική, πίσω από αυτή την αλλαγή και μάλιστα στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές; Άγνωστο σήμερα… Θα μάθουμε στην πορεία.

Πάντως, η ευθεία διάψευση από τον κ. Αναγνωστάκη των ισχυρισμών του δημάρχου ότι το Κέντρο ζήτησε τον χώρο του ιατρείου, αλλά ο χώρος ήταν ακατάλληλος, φέρνει στην επιφάνεια μια πιθανή υποβόσκουσα κρίση σχέσεων είτε προσωπικών είτε ως Κέντρο. Η πορεία των πραγμάτων θα μας διαφωτίσει.

 

ΤΩΡΑ «θυμήθηκαν» τους φορείς…

ΤΩΡΑ, που το ταμείο της ανώνυμης εταιρίας στέρεψε και «διαλύθηκε» η επιχείρηση εκμετάλλευσης του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ σταδίου, αποφάσισαν να δώσουν τους χώρους σε φορείς. Βέβαια, αύριο θα δούμε από πότε και από ποιόν έχει ανακινηθεί θέμα διάθεσης των χώρων σε φορείς της πόλης.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι η ιστορία ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ της λύσης της σύμβασης της ανώνυμης εταιρίας με τον δήμο από πρόσωπα με ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ νομική υπόσταση και με ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΒΛΑΒΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ δεν έχει τελειώσει. Κάθε άλλο.

Απλά, επειδή ΟΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ βρίσκεται στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, μαζί με την καταγγελία κατά του δημάρχου Καισαριανής ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ, αναμένεται η απόφαση του ΣΕΕΔ. Έπεται συνέχεια για τα υπόλοιπα θέματα. Για να δούμε ποιος ήταν αυτός που εμφανίστηκε ως πρόεδρος της ανώνυμης εταιρίας και υπέγραψε τη λύση της σύμβασης, χωρίς να υπάρχει σε κανένα νομικό έγγραφο με αυτή την ιδιότητα.