ΜΗΔΕΝ απορρόφηση των ΤΡΙΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
που ζήτησε και εγκρίθηκαν!!!

ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ έχει δώσει
ήδη ο Βύρωνας, δηλαδή το 50% όσων εγκρίθηκαν!

 Αυστηρή προειδοποίηση Στυλιανίδη, που απειλεί με κυρώσεις
όσους δημάρχους «αδιαφορούν εγκληματικά»..!


Απίστευτο κι όμως αληθινό: ο δήμος Καισαριανής δεν έχει καταφέρει να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από τα ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ που είχε ζητήσει και ΕΙΧΑΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ, για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές!!! Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε πίνακα του υπουργείου Εσωτερικών.

Έχει δώσει το 50% ο Βύρωνας!

Ο δήμος Βύρωνα, από τα ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΞΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ που είχε ζητήσει και είχαν εγκριθεί, ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ, δηλαδή το 50%..!

 

Υπόνοιες και για «γρηγορόσημο»..!

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Λώρας Ιωάννου στο real.gr, γίνεται εκτενής αναφορά στις αντιδράσεις τόσο του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Συλιανίδη όσο και του υφυπουργού κ. Χρ. Σταϊκούρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στυλιανίδης, από το ποσό των 253 εκ. ευρώ που εγκρίθηκαν τον Ιανουάριο, έχουν επιστρέψει στην αγορά μόνον τα 65 εκ.! Βαθμός απορροφητικότητας 25%. Κατά τα άλλα η αγορά στενάζει…

Πρόκειται για τους 41 πλέον προβληματικούς δήμους με υπέρογκα χρέη. Μπήκαν πρώτοι – πρώτοι στη λίστα που θα έπαιρναν ζεστό χρήμα από τις δόσεις των δανείων που εισέρρευσαν στα ταμεία για να επιστραφούν τα χρωστούμενα στους ιδιώτες. Οι συγκεκριμένοι δήμοι, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, έκαναν αίτηση τον Δεκέμβριο του 2012 και άρχισαν να λαμβάνουν χρήματα στις 11 Ιανουαρίου του 2013. Έκτοτε, τα περισσότερα λεφτά περιμένουν σε ειδικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών…

Οι υπόνοιες για σκόπιμη καθυστέρηση προκειμένου να πέσει το «γρηγορόσημο», περισσεύουν.

 

ΜΗΔΕΝ οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ..!

Με «άριστα» περνούν τις εξετάσεις τρεις δήμοι: Ο δήμος Δεσκάτης (Γρεβενών) που χρωστούσε 271.615 ευρώ και τα αποπλήρωσε όλα, μέχρι τελευταίου ευρώ! Ακολουθεί ο δήμος Μεταμόρφωσης με χρέη 3,191 εκ. ευρώ. Από αυτά έχει ήδη ξοφλήσει τα 2.7 εκ. ευρώ. Τρίτος, ο δήμος Πεντέλης. Χρωστούσε περίπου 5 εκ. ευρώ και έχει επιστρέψει στην αγορά 3.6 εκ. ευρώ. Από εκεί και κάτω η απορροφητικότητα πέφτει κατακόρυφα. Όλοι οι υπόλοιποι δήμοι έχουν ξεχρεώσει από το 50% των οφειλών τους και κάτω…

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι δήμοι Λυκόβρυσης- Πεύκης , Κύμης- Αλιβερίου, Καρύστου και Καισαριανής, με μηδέν απορροφητικότητα!


Τραγελαφικά


Τα τραγελαφικά ξεκίνησαν μόλις εμφανίστηκαν τα χρήματα! Η διαδικασία -αρκετά αυστηρή- που ακολουθήθηκε μάλλον μπέρδεψε τους περισσότερους δημάρχους που είχαν μάθει να τα μπαλώνουν όπως-όπως… Αντικειμενικά προβλήματα, αδιαφορία, ανικανότητα και σκοπιμότητες έγιναν ένα κουβάρι… Οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να ξεχρεώνουν με χρονολογική σειρά όσους έχουν «φεσώσει» από το 2007 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012. Για κάθε ένα χρέος είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν όλα τα παραστατικά στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μόλις πάρουν το «OK» στέλνουν ένα email στο Εσωτερικών με το I ban του προμηθευτή και το ένταλμα εκτελέσεως του Επιτρόπου. Μόλις υπογράψει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δίνεται το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του ποσού από τον λογαριασμό.

Πολλοί δήμαρχοι σκόνταψαν με το καλημέρα. Κάποιες εταιρίες στις οποίες χρωστούσαν από παλιά είχαν κλείσει. Αποτέλεσμα, δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν από τον κατάλογο και να πάνε στον επόμενο προμηθευτή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε παρουσία των Ευριπίδη Στυλιανίδη, Χρήστου Σταϊκούρα και πολλών δημάρχων εκδόθηκε εγκύκλιος να παρακάμπτονται οι «προβληματικοί» προμηθευτές. Κατανόηση ζητήθηκε και από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη, ώστε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις των δήμων ενώ δημιουργήθηκε και help desk στο Εσωτερικών σε μία προσπάθεια να λύνονται επί τόπου τα προβλήματα.

Μάταια. Πολλοί δήμαρχοι προσκομίζουν μεν τα τιμολόγια αλλά σκοντάφτουν στα συνοδευτικά έγγραφα. Τα παραδείγματα, ατελείωτα:

—Δήμος είχε αναθέσει σε κατασκευαστή να του φτιάξει ένα πεζοδρόμιο, του έκοψε τιμολόγιο αλλά δεν είχε λάβει την σχετική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο..! Αποτέλεσμα; Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε το αίτημα.

—Σε άλλη περίπτωση, η εταιρία στην οποία χρωστούσε ο δήμος αδυνατεί να λάβει φορολογική ενημερότητα επειδή με τη σειρά της χρωστάει. Αποτέλεσμα, δεν μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα.

—Άλλοι δήμαρχοι ζητάνε ετεροχρονισμένα την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για έργα που έγιναν πριν από χρόνια , πράξη που απορρίπτεται ευθύς εξ αρχής.


Στο καθεστώς «παρατυπίας» προηγούμενων ετών, προστίθεται και η αδιαφορία. Υπάρχουν δήμαρχοι που είναι απρόθυμοι να διαχειριστούν χρέη των προκατόχων τους. Άλλοι απλά αδιαφορούν αφού δεν πρόκειται για χρήματα που μπαίνουν «ζεστά» στον δήμο για να τα χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν αλλά για να τακτοποιήσουν παλιές υποχρεώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στέλνει αυστηρό μήνυμα ότι η ανοχή τελείωσε:

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα την ώρα που οι τοπικές αγορές στενάζουν από έλλειψη ρευστότητας να αδιαφορεί εγκληματικά. Εμείς κάναμε το καθήκον μας. Φέραμε έξω από την πόρτα 167 δήμων ζεστό χρήμα, περίπου 1 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθεί στις τοπικές κοινωνίες για οφειλές του παρελθόντος. Όποιος καθυστερεί με δική του υπαιτιότητα, έχει ευθύνη» δηλώνει και προσθέτει: «Οι τοπικές κοινωνίες θα ενημερώνονται συστηματικά για να μπορούν να μας αξιολογούν αντικειμενικά».

Οι 41 δήμοι που πήραν πρώτοι τα χρήματα είναι ένα μικρό δείγμα. Συνολικά από τους 325 δήμους έχουν υποβάλλει σχέδιο αίτημα 167 δήμοι και 13 Περιφέρειες.