…και η μη απαλλοτρίωση του Σκοπευτηρίου…


Παραθέτω σήμερα την ερώτηση που κατέθεσαν, τον Δεκέμβριο του 2001, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη για το θέμα του Σκοπευτηρίου.

Ήδη, όπως σας έχουμε γράψει, από το 1999 είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η αντιδικία Σκοπευτικής και ΟΣΚ για την έκταση των 16 στρεμμάτων η οποία είχε εκμισθωθεί από την ΠΣΕ στον ΟΣΚ. Ωστόσο, η Σκοπευτική το 1993, με αγωγή της κατά του ΟΣΚ, ζήτησε να της αποδώσει μίσθιο λόγω λήξης της μίσθωσης και να της αναγνωριστεί ότι της οφείλει 27 εκατομμύρια δραχμές από προηγούμενα μισθώματα.

Μετά από αλλεπάλληλα δικαστήρια η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε πλήρη σύνθεση, λόγω μείζονος σημασίας.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την απόφαση 20/2001, έκρινε ότι η επίμαχη έκταση ανήκει στη Σκοπευτική Εταιρία, επειδή της είχε παραχωρηθεί με νόμο το 1930, κρίνοντας ταυτόχρονα αντισυνταγματικό το νόμο 1731/87 που ανακαλούσε την παραχώρηση, γιατί, όπως αποφάνθηκε, παραβιάζεται το άρθρο εκείνο που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία.

Η απόφαση των αρεοπαγιτών λέει ευθέως ότι το Δημόσιο, αν ήθελε να πάρει πίσω την έκταση, έπρεπε να ακολουθήσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, πληρώνοντας τη Σκοπευτική.

Στην απόφαση μειοψήφησαν 14 αρεοπαγίτες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ανάκληση παραχώρησης ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα, γιατί η παραχώρηση τελούσε υπό την προϋπόθεση εγκατάστασης και λειτουργίας του Σκοπευτηρίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, λοιπόν, το ΚΚΕ κινητοποιείται εκ νέου και οι βουλευτές Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή. Αντιγράφω από τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» του Σαββάτου, 15 Δεκέμβρη 2001:


«Κυβερνητικές παλινωδίες για το Σκοπευτήριο Καισαριανής

Προβληματισμό δημιουργεί η στάση της κυβέρνησης, η οποία έχει καθυστερήσει να λάβει τα αναγκαία και θεσμικά μέτρα για την απομάκρυνση της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρίας (ΠΣΕ) από τον κηρυγμένο ιστορικό – μνημειακό χώρο του Σκοπευτηρίου. Αυτό επισημαίνεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων και των κυβερνητικών παλινωδιών, στο τεράστιο ζήτημα του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, τονίζεται στην Ερώτηση, ήταν η έκδοση πρόσφατης απόφασης της Μείζονος Ολομελείας του Αρείου Πάγου με την οποία κηρύσσεται αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου του Ν. 1731/87. Με την απόφαση αυτή δημιουργούνται νέα δεδομένα, τα οποία έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει.

Ερωτώνται λοιπόν οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Με δεδομένο ότι ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ιστορικός – μνημειακός με αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού (7-2-1984 και 9-10-1995) ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να τοποθετηθεί το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, την κατασκευή του οποίου έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Πολιτισμού;
  • Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες που έγιναν γνωστές ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΠΣΕ έναντι οφειλής του προς αυτήν να της παραχωρήσει κυριότητα στο χώρο των εκτελέσεων και στον περιβάλλοντα χώρο;
  • Ποια νομοθετικά μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συνολικό πρόβλημα του Σκοπευτηρίου, το οποίο με σειρά νομοθετημάτων έχει χαρακτηριστεί υπερτοπικός πόλος αναψυχής και πρασίνου, ώστε να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου;
  • Γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία χαρακτηρισμού του χώρου, όπως έχει προτείνει με απόφασή του ο Δήμος Καισαριανής από το 1996 και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει σχετικά;


Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ…

Έχω ζητήσει αρμοδίως την απάντηση (αν έχει δοθεί) στην ερώτηση. Αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα γεγονότα διαδραματίζονται με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.

Το 1996, που ο δήμος Καισαριανής, με δήμαρχο τον Παναγιώτη Μακρή, ζητάει τον χαρακτηρισμό του χώρου «ως πόλο αναψυχής και πρασίνου, ώστε να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του», βρισκόμαστε στην «εθνική ανάταση» της πασοκικής προπαγάνδας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων που μας κατέστρεψαν. Τον επόμενο χρόνο, 1997, το «πλιάτσικο» Καλατράβα και Σια κατακυρώθηκε και επίσημα.

Οι εικόνες είναι νωπές μέχρι σήμερα. Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Λιάνης, Λάμπης Νικολάου, Γιάννα Αγγελοπούλου και όλη η υπόλοιπη «παρέα», με τα «μαχαιροπήρουνα» στα χέρια, πανηγύριζαν αλαλάζοντες όταν ο πεθερός του Καλατράβα, ο Σάμαρανκ, είπε το «Άθενς». Που να βρεθούν, λοιπόν, λεφτά για απαλλοτρίωση του Σκοπευτηρίου και ποιος να ενδιαφερθεί γι’ αυτό;

Πάει πολύ, λοιπόν, ακόμη και για τους πλέον ανυπόληπτους και «χοντρόπετσους», σήμερα, οι εντολοδόχοι αυτών των «καλοφαγάδων» του δημόσιου χρήματος, να στοχοποιούν άλλους ως υπαίτιους της μη αποχώρησης της Σκοπευτικής από το χώρο του Σκοπευτηρίου.

Συνεχίζουμε. Θα μάθετε πως οι εργολάβοι που έχουν εκπέσει με τελεσίδικη απόφαση, συνεχίζουν να φτιάχνουν ένα έργο. Θα μάθετε, επίσης, ποια ήταν η επίσημη θέση της Σκοπευτικής για το «νεοκλασικό».

Πρώτα – πρώτα, όμως, θα μάθετε ότι… «Έρχεται ο Γιώργος»…!

Τάκης Αλεξανδρόπουλος