… εξήγγειλε η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής»


Λαϊκή συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις της Καισαριανής, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν, εξήγγειλε η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής». Η συγκρότηση της συμμαχίας αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση της παράταξης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με μοναδικό θέμα τη συζήτηση του Σχεδίου Διακήρυξης και Θέσεων, που είχε εκπονηθεί από τον επικεφαλής της Σπύρο Τζόκα.

Στο κείμενο της διακήρυξης γίνεται αναφορά στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Καμπάκα, η οποία, όπως αναφέρεται, «υλοποίησε και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές», χρησιμοποιώντας ως «όχημα» τον «Καλλικράτη», ενώ επισημαίνεται η «διαφοροποίηση» από τις πολιτικές αυτές «μόνο στα λόγια και με μεγαλόστομες διακηρύξεις», όταν «συρρικνώθηκε σε βαθμό εξαφάνισης ο πολιτικός τους φορέας, το ΠΑΣΟΚ».

Επισημαίνεται, επίσης, ο «αυταρχικός» τρόπος διοίκησης της δημοτικής αρχής. «Έτσι η δημοτική αρχή αποκόπηκε από το λαό της πόλης, αλλοτριώθηκε και κλείσθηκε στον αυτάρεσκο εαυτό της», προστίθεται στο κείμενο της διακήρυξης.  

Στο τελικό κείμενο της διακήρυξης και των θέσεων της παράταξης διαμορφώνεται το πλαίσιο για μια νέα ισχυρή, δημοκρατική, αγωνιστική, προοδευτική, ταξική, αντιμνημονιακή, αριστερή δημοτική παράταξη, ικανή να αναλάβει στο μέλλον τη δημοτική αρχή προς όφελος της Καισαριανής.

Η διακήρυξη αυτή επικυρώθηκε ομόφωνα από τη συνέλευση. Τον Σεπτέμβρη θα συγκληθεί νέα συνέλευση της παράταξης για περαιτέρω εξειδίκευση των θέσεών της.

Το κείμενο της διακήρυξης:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ

Βιώνουμε σήμερα τον κοινωνικό κανιβαλισμό της παγκόσμιας κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και της «κοινωνίας της αγοράς», που γιγαντώνει τις κοινωνικές ανισότητες, στραγγαλίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα, επιδεινώνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, καταστρέφει τους φυσικούς πόρους.

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η τεράστια αύξηση των ανέργων, η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων, που επιφέρουν τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, είναι το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που μοναδικό στόχο έχει την αύξηση των κερδών.

Στη χώρα μας, οι εναλλασσόμενες δικομματικές κυβερνήσεις της, αφού οικοδόμησαν ένα στρεβλό, αντιαναπτυξιακό, πελατειακό και διεφθαρμένο, παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο, άνοιξαν την πόρτα στο ΔΝΤ, την τρόικα και στην εφαρμογή των μνημονίων.

Στα τριάμισι χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έρημη χώρα. Διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε 22%, οι αποδοχές μειώθηκαν στο ήμισυ και η ανεργία τριπλασιάστηκε και αγγίζει τα δυσθεώρητα ύψη του 30%.

Ταυτόχρονα για την υπεράσπιση των βάρβαρων αυτών πολιτικών επιχειρείται από την τρικομματική αυτή κυβέρνηση και τους συνακόλουθους βαστάζους της ένας απίστευτος αυταρχισμός,που τείνει με τις διαρκείς επιστρατεύσεις, ακόμα και προληπτικές να στρατικοποιήσει την κοινωνικοπολιτική ζωή και να φιμώσει κάθε ελεύθερη φωνή.

Το μαύρο αυτό σκηνικό συμπληρώνεται με το πρωτοφανές ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπου δεν εξαιρούνται και τόποι με τεράστια ιστορική σημασία, τόποι ιστορικής μνήμης, όπως το Σκοπευτήριο Καισαριανής ή σύμβολα πολιτισμού και παιδείας στην πορεία της πατρίδας μας.

Στη δίνη αυτής της πολιτικής η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Τα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής πνέει τα λοίσθια. Ο αγώνας μας στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε καθημερινά τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, δημιουργώντας παράλληλα ένα ευρύτατο και πολύμορφο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο αγώνας είναι διμέτωπος, στα κινήματα, στη συγκρότηση μετώπων αντίστασης, αλλά και στην επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων για το μέλλον της χώρας και της Αυτοδιοίκησης.


Α. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ


Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, ενώ σχεδιάζεται μια νέα μείωση της τάξης του 29%, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία των Ο.Τ.Α. να πληρώσουν ακόμα και τους εργαζόμενους τους.

Μαζί με την οικονομική ασφυξία, την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την επιχειρούμενη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε πολιτική ασφυξία την Τ.Α.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να ισχυριστούμε ότι τρία περίπου χρόνια λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με την κατ’ ευφημισμόν «μεταρρύθμιση Καλλικράτη», όλες οι εκτιμήσεις, οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις που είχαμε εκφράσει έχουν δικαιωθεί.

Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρόικα και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και ο «Καλλικράτης» μεγέθυναν τα υπάρχοντα προβλήματα και οδηγούν σε κατάρρευση τους Δήμους.

Οι δήμοι και οι κοινότητες δέχθηκαν αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, έτσι .ο αριθμός των 6.128 δήμων και κοινοτήτων του 1997 μειώθηκε το 2011, στους 325!!! Ο υπερσυγκεντρωτισμός αυτός, χωρίς πρόβλεψη ουσιαστικής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και ανάπτυξης αποκεντρωμένων θεσμών κοινωνικού και λαϊκού ελέγχου, αφυδάτωσαν την πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης, όπως τη ζήσαμε,. Το άμεσο πρόσωπό της σκοτείνιασε. Άμεση δημοκρατία, λαϊκή συμμετοχή και, συνεπώς, λαϊκή εξουσία αποτελούν λέξεις πλέον κενές περιεχομένου.

Ενισχύθηκε και σε τοπικό επίπεδο η έννοια της πολιτικής αλλοτρίωσης, η απομάκρυνση και η αποξένωση των πολιτών από την εξουσία. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην επαρχία, όπου σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες , μνημονιακές πολιτικές, μαράζωσαν ζωντανά χωριά με δραστηριότητα.

Συνολικά τα αποτελέσματα των Μνημονίων με την παράλληλη εφαρμογή του Καλλικράτη ήταν οδυνηρά για την Αυτοδιοίκηση, καθώς επήλθε:

 1. η αντισυνταγματική κατάλυση της σχετικής αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, έργο που ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου,
 2. η μετατροπή της σε ιμάντα μεταβίβασης των εθνικών και υπερεθνικών αντιλαϊκών πολιτικών, της, για παράδειγμα η ελληνογερμανική συνεργασία και η «αξιοποίηση» (δηλαδή εκποίηση) της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας,
 3. η μετατροπή της σε συμπληρωματικό εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού, με ελέγχους σκοπιμότητας και μετατροπή των αιρετών οργάνων σε διακοσμητικά όργανα,
 4. η μετατροπή των αναγκαίων δημόσιων κοινωνικών αγαθών σε υπόθεση ιδιωτικής φροντίδας και φιλανθρωπίας,

Η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς. Οι εργασιακές σχέσεις διαμορφώνουν ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Πολυποίκιλες ελαστικές μορφές και εργασιακές σχέσεις με «δανεικούς» από ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, πέντε ημερών του μήνα κυριαρχούν τους μέρες τους. Δημιουργείται αδιέξοδο όχι μόνο τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, τους ομήρους των 2,5,8 μηνών αλλά και τους κοινωνικές λειτουργίες του δήμου με συνέπεια την πλημμελή λειτουργία έως και την αδρανοποίησή τους, «νομιμοποιώντας» κοινωνικά το σχέδιο ιδωτικοποίησής τους.

Πλέον ο κίνδυνος δεν είναι αυτός μιας «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης, αλλά μιας «κλινικά νεκρής» αυτοδιοίκησης.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και «μεταρρυθμίσεις τύπου» «Καλλικράτη» είναι πλέον προφανές: Να θέσουν σε ενέργεια ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και των άλλων δημοτικών υπηρεσιών, την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α., την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, την εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας, όπως ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια και την μετατροπή της χώρας σε ΕΟΖ.  

Σε τοπικό επίπεδο η δημοτική αρχή υλοποίησε και υλοποιεί τους μνημονιακές πολιτικές και υποστήριξε και υποστηρίζει το όχημα των πολιτικών αυτών, τον Καλλικράτη. Οι πολιτικές αυτές διαφοροποιήθηκαν μόνο στα λόγια και τους μεγαλόστομες διακηρύξεις, όταν συρρικνώθηκε σε βαθμό εξαφάνισης ο πολιτικός τους φορέας, το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, αποδέχθηκε τις κυβερνητικές πολιτικές, συντάχθηκε με την συμβιβασμένη ηγεσία τις ΚΕΔΕ, εφάρμοσε τις τις μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων και διοίκησε με αυταρχικό τρόπο.

Έτσι η δημοτική αρχή αποκόπηκε από το λαό της πόλης, αλλοτριώθηκε και κλείσθηκε στον αυτάρεσκο εαυτό της.  

Συμπερασματικά θα πρέπει να υπάρξει μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης – πράγμα που βέβαια σημαίνει την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα Μνημόνια και τον «Καλλικράτη».


Β.  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ πιστεύει ότι η Τ.Α. αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες, δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, το δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος. Αποτελεί, δηλαδή, διακριτό επίπεδο άσκησης και διαχείρισης ευθύνης της διακυβέρνησης, που πρέπει να παίρνει μέρος στον αναγκαίο δημοκρατικό προγραμματισμό και οφείλει να επιδιώκει κάθε φορά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεων της.

Από την σύγκρουση της με τα συγκεντρωτικά κέντρα αποφάσεων της κρατικής εξουσίας, λόγω της άμεσης καθολικής δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της και με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της τοπικής αυτονομίας, πηγάζει ο κινηματικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, που φυσικά όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά ενισχύει τον θεσμικό της ρόλο.

Υποστηρίζουμε ότι η Τ.Α., σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά και ως ο βασικός μοχλός αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Η Τ.Α. είναι αυτή που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠΜΕΑ, τα ΚΗΦΗ είναι κάποιες από της δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους πολίτες, που τα έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η Τ.Α. οφείλει να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ μας είναι:

 • Οι ανθρώπινες κοινότητες αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία η οποία εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων.
 • Η επεξεργασία σχεδίων τοπικής ανάπτυξης με προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος και όχι « ανταγωνιστικές» τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του δήμου.
 • Βασικοί άξονες της παραπάνω κατεύθυνσης είναι: η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, της κατοικίας, και του περιβάλλοντος από της επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς, η προώθηση κοινωνικής πολιτικής, η καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού, η υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, η ένταξη των μεταναστών.
 • Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες γνώρισμα τις αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος τις θεσμικής και πολιτικής τις λειτουργίας. Οι θεσμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν και τις λαϊκές συνελεύσεις, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό και τα τοπικά δημοψηφίσματα.
 • Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι σαφής, εύληπτη και σταθερή και να μην μπορεί να μεταβληθεί με την έκδοση απλών υπουργικών αποφάσεων.
 • Η αυτοδιοίκηση επωμίζεται την αποστολή του απρόσκοπτου και κοινωνικά δίκαιου εφοδιασμού του συνόλου τις τοπικής κοινωνίας με τα δημόσια αγαθά, εκτός εκείνων που παρέχονται από το κεντρικό κράτος ή τις αποκεντρωμένες δομές του.
 • Απαιτείται άμεση εφαρμογή του Συντάγματος ώστε για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση πρέπει να προηγείται η μεταφορά των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων.
 • Ένα προκαθορισμένο τμήμα του τοπικού προϋπολογισμού στις πρωτοβάθμιους ΟΤΑ αποδίδεται τόσο στις δημοτικές όσο και στις τοπικές κοινότητες και καταρτίζεται με αμιγώς συμμετοχικές διαδικασίες.
 • Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα που αποδίδει τα 3/5 των εδρών στον συνδυασμό που πλειοψήφησε αλλοιώνει την αναλογική αντιπροσώπευση και θα πρέπει ν’ αντικατασταθεί από την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης των Ο.Τ.Α.
 • Στη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, εφαρμογή του κύκλου (διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων)με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη, μικρή κλίμακα, όπου αυτό είναι δυνατό και δεν διαταράσσει το περιβάλλον, την ενθάρρυνση μας κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων, με παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας τόσο στο νομοθετικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο διοίκησης. Οι παρεμβάσεις μας είναι έτοιμες και μελετημένες
 • Οφείλουμε, συνεπώς, να έχουμε διαρκώς στη σκέψη μας μια Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Πολίτη, η οποία να λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία, να είναι αγωνιστική και διεκδικητική και να είναι οικονομικά επαρκής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.


Γ. ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ

Ως ελάχιστα για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης απαιτούμε:

 • Στα Οικονομικά μας Αυτοδιοίκησης, την πλήρη αντίθεση μας να περικοπεί έστω και ένα επιπλέον Ευρώ από αυτά τα ελάχιστα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2013, ενώ απαιτούμε κάθε μειωμένη καταβολή μέχρι σήμερα να αντισταθμιστεί εντός του έτους.
 • Την άρνηση οποιασδήποτε αρμοδιότητας που δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό.  
 • Την αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κλπ.).
 • Την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση τις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών.
 • Τη σφοδρή αντίθεση στις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των Ιδιωτικού Δικαίου Εργαζομένων σ’ αυτές.
 • Την κατάργηση του κατ΄ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
 • Τη διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων στη νέα Προγραμματική Περίοδο ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες μέσα από την εφαρμογή του Δημοκρατικού προγραμματισμού.
 • Τους αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι έλεγχοι σκοπιμότητας των αποφάσεών τους.
 • Την αποκατάσταση του καταστατικού ρόλου των αιρετών, ώστε να μην οδηγούμαστε στον ευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας και των Αυτοδιοικητικών θεσμών
 • Την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου της χώρας, ιδιαίτερα από τον αρμαγεδώνα του ΤΑΙΠΕΔ
 • Τη διαμόρφωση ενός εθνικού αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την Αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους.
 • Την αναπροσαρμογή των στόχων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ) με αξιοποίηση πόρων από τα λιμνάζοντα του ΕΣΠΑ.
 • Την εξασφάλιση συνέχειας και βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών, που προαναφέραμε αλλά και ίδρυση νέων. Δομές που διασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας (νέων, γυναικών κυρίως) επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού Εξυπηρέτηση ζωής σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.
 • Τη στήριξη δομών αλληλεγγύης (κοινωνικό παντοπωλείο, ιματιοθήκη απόρων, κοινωνικό φροντιστήριο, κοινωνικοί ξενώνες, κοινωνικό φαρμακείο κλπ)

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Είναι πια προφανές ότι με συνέπεια και μεθοδικότητα προωθείται ένα άγριο νεοφιλελεύθερο σχέδιο κατάλυσης της Αυτοδιοίκησης, ως αυτόνομου διακριτού πόλου του δημόσιου χώρου και μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό του κράτους ,με περιορισμένες αρμοδιότητες.

Είναι προφανές ότι και η Καισαριανή μας απαξιώνεται και χάνει την ταυτότητα της.

Πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα, πριν καταστρέψουν τη χώρα, πριν διαλύσουν εντελώς την Αυτοδιοίκηση και την πόλη μας.

Η κοινωνία, οι πολίτες της Καισαριανής, πρέπει να ξεσηκωθούν και να αντιστρέψουν αυτή την πορεία, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

Μαζί με τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό ανάχωμα στη βάση της κοινωνίας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής.

Η παράταξη μας θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ευρείες συσπειρώσεις που επιδιώκουν τη σύνθεση των απόψεων.

Αυτό και πράττουμε.

Συγκροτούμε στην Καισαριανή μια λαϊκή συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται ή ανήκουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρυβόμαστε. Η πολιτική μας τοποθέτηση και η ιδεολογία είναι γνωστές, αλλά δεν μας εμποδίζουν να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να προτάξουμε όσα μας ενώνουν. Η ιστορία της Καισαριανής, μας έχει διδάξει ότι οι λαϊκές συμμαχίες έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τα πράγματα.

Η λαϊκή αυτή συμμαχία θα συνεχίσει τον αγώνα για τις θεμελιώδεις αξίες που επιτυγχάνονται με τους κοινωνικούς αγώνες για μια κοινωνία, όπου ο άνθρωπος θα είναι το υποκείμενο και όχι με το μέσο.

Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε ότι ο πρώτος άξονας που θα εστιάσουμε την πολιτική μας και, εν γένει, τις προσπάθειες μας θα είναι η κοινωνική πολιτική όχι ως υποκατάστατο και πάρεργο ενός αδρανούς κράτους και μιας αδιάφορης κεντρικής εξουσίας, αλλά ως συνισταμένη των συνολικών ενεργειών της τοπικής κοινωνίας και των κινημάτων της για αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Θα ενισχύουμε, συνεπώς, και θα ενθαρρύνουμε κάθε συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς να την οικειοποιούμαστε. Ταυτόχρονα θα παλέψουμε για τη διατήρηση των κοινωνικών δομών και την περαιτέρω ανάδειξη τους.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής και την δημιουργία εστιών ανακούφισης του δοκιμαζόμενου ανθρώπου. Η ανάδειξη των χώρων εκείνων που θα προσφέρουν ανακούφιση και χαρά στους συμπολίτες μας, χωρίς να τους επιβαρύνουν οικονομικά εντάσσονται στις προσπάθειες μας. Τέτοιοι χώροι είναι τα Ξύλινα, ο κινηματογράφος Αιολία, το ανοιχτό Θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης» και άλλοι δημόσιοι χώροι, όπως το πάρκο του Σκοπευτηρίου και ο υπέροχος Υμηττός.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την περιφρούρηση των δημοσίων χώρων (πεζοδρόμια, πλατεία, αστικό και περιαστικό πράσινο) και τη διατήρηση του αστικού ιστού και της φυσιογνωμίας της πόλης μας, τόσο της ιστορικής (της μικρασιάτικης και της αγωνιστικής), όσο και της πολεοδομικής.

Προτεραιότητα της παράταξής μας είναι η προστασία, διατήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων προς όφελος της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και όχι των οικονομικών συμφερόντων. Στα πλαίσια αυτά:

 • Θα επανεξετάσουμε το θέμα της κατάληψης των πεζοδρομίων και των ελεύθερων χώρων.
 • Θα επανασχεδιάσουμε την Πλατεία μας πόλης μας.
 • Θα αναδείξουμε και θα αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο το αστικό πράσινο και τους χώρους αναψυχής και περιπάτου περιμετρικά της πόλης μας.

Οι βασικοί άξονες αυτού του επανασχεδιασμού θα είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η φυσιογνωμία της Καισαριανής, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη μας τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες, για τις οποίες όμως θα θέσουμε σαφή κριτήρια προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των ίδιων των επαγγελματιών της πόλης μας.

Θα καταβάλουμε προσπάθεια τα όποια έργα, που θα αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, στις κοινωνικές δομές και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης, να ενταχθούν σε υπάρχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα.