“Σας πήραμε, σας πήραμε
φλουρί κωνσταντινάτο…”

 

“…μας πήρατε, μας πήρατε
βαρέλι δίχως πάτο…”


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Συνεχίζουμε στον λαβύρινθο των χρεών και της δήθεν «κοινωνικής πολιτικής» της δήθεν «Κοινωφελούς» της Καισαριανής. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου αναφέρονται τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που εμφανίζονται κάθε φορά που πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής μεταξύ δήμων και ΟΑΕΔ ή κάποιας άλλης κρατικής αρχής.

Εδώ λοιπόν, ανακύπτει μια «παράλειψη» να το πω, «αβλεψία» να το πω, «ωχαδερφισμός» να το πω, «ασυνειδησία» να το πω, πώς να το πω… Έχουμε και λέμε: Ο ΟΑΕΔ έκανε προγραμματική σύμβαση με την ΚΕΔΗΚ για το πρόγραμμα ΛΑΕΚ. Ταυτόχρονα έπρεπε να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΚΕΔΗΚ για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα και το ποσοστό που αφορά την επιβάρυνση και συμμετοχή του δήμου να αποδοθεί.

Σε ό,τι αφορά τα ΛΑΕΚ, στις 4.2.2014 πάρθηκε απόφαση δημοτικού συμβουλίου από τη διοίκηση Καμπάκα.


Για κάποιους λόγους «ξεχάστηκε» και δεν υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση. Έρχεται η διοίκηση Κοντόσταυλου και το περνάει πάλι από το δημοτικό συμβούλιο στις 6.11.2014 (απόφαση 253).

 

 

Παρένθεση: Για ποιο λόγο ξαναπέρασε δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η εισήγηση της αντιδημάρχου κυρίας Χολέβα είναι copy paste της εισήγησης της διοίκησης Καμπάκα, εκτός από ένα σημείο: την οικονομική συμμετοχή του δήμου. Στην πρώτη απόφαση είναι 150.000 ευρώ και στη δεύτερη απόφαση, της διοίκησης Κοντόσταυλου, είναι 105.600 ευρώ.

Αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη, αφού δεν υπάρχουν τα «αγκάθια» των τριών ανεξάρτητων που είχαν μειοψηφήσει στην απόφαση του Φεβρουαρίου.

Συνεχίζω: Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έστειλε έγγραφο στον δήμο και ζητάει το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και ΚΕΔΗΚ, το οποίο δεν υπάρχει..! Έτσι, ο δήμος δεν μπορεί να δώσει τη συμμετοχή του για το 2014 στην ΚΕΔΗΚ (περίπου 30.000 ευρώ) και η ΚΕΔΗΚ δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενους..!

Αν διαβάσει κανένας σήμερα, μετά από όσα μάθαμε χτες και από την ανάλυση του κ. Χατζησάββα, αυτές τις δύο εισηγήσεις των διοικήσεων Καμπάκα και Κοντόσταυλου προς το δημοτικό συμβούλιο, τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2014, θα εξοργιστεί με τον εμπαιγμό που υφίσταται το σώμα, αφού αναφέρεται ότι η ΚΕΔΗΚ βρίσκεται σε ανθηρή οικονομική κατάσταση!!! Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η Κ.Ε.Δη.Κ. παρά τα θετικά αποτελέσματά της…» αδυνατεί να πληρώσει μόνη της το κονδύλι των εργαζόμενων και γι’ αυτό κάνει την προγραμματική σύμβαση με τον ΟΑΕΔ… «Θετικά αποτελέσματα» είναι αυτά που αναφέρει ο κ. Χατζησάββας; Η προ των πυλών εξαέρωση ολοκλήρου του κεφαλαίου της;


Και καλά η διοίκηση Καμπάκα… Η διοίκηση Κοντόσταυλου τι γνώριζε για τα «θετικά αποτελέσματα» της ΚΕΔΗΚ; Προφανώς η εισήγηση έγινε «στο πόδι», όπως και όλα τ’ άλλα… Όμως, ο καθείς ανταμείβεται ανάλογα με τα έργα του…

Συνεχίζω. Ανακοινώθηκε χτες ότι υπάρχει «άλλο σοβαρό πρόβλημα» με το πρόγραμμα ΑΜΕΑ. Αφορά τη διοίκηση Καμπάκα. Το πρόγραμμα αυτό δεν επιβάρυνε καθόλου την επιχείρηση. Παρ’ όλα αυτά, «υπήρχε προχειρότητα στις πληρωμές», με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί τώρα, «μετά από καταγγελία του ΟΑΕΔ, η οποία ήρθε και με απειλητικό τρόπο», ότι αν ο δήμος δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να επιστρέψει τα λεφτά που έχει πάρει!!!

  • Και αυτό «διότι οι εργαζόμενοι Θεάκος, Κοκόλιας και Σκαμνιάς πρέπει να πληρωθούν για τον Κοκόλια ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ (δούλευε ο εργαζόμενος και δεν του είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα), ΔΩΡΑ 2013-2014». Σήμερα οφείλονται στον συγκεκριμένο εργαζόμενο ΕΞΙ ΜΙΣΘΟΙ…


Το αποθεματικό της ΚΕΔΗΚ

Όταν συστάθηκε η ΚΕΔΗΚ υπήρχε ένα μετοχικό κεφάλαιο 800.000 ευρώ, το οποίο έπρεπε να καταβληθεί από τον δήμο τμηματικά. Τον Απρίλιο του 2014 η διοίκηση Καμπάκα εκταμίευσε ένα ποσό 200.000 ευρώ από αυτό το μετοχικό κεφάλαιο. Ίσως ήταν και το τελευταίο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου. Συνολικά ο δήμος είχε εκταμιεύσει προς την ΚΕΔΗΚ, επί διοίκησης Καμπάκα, περίπου ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ (300.000) ευρώ.

Παραθέτω ό,τι ακριβώς ειπώθηκε από τον σημερινό πρόεδρο της ΚΕΔΗΚ:

«Σε ερώτηση που έκανα στην κυρία Ηλιοπούλου (σ.σ. η λογίστρια) αν το νούμερο είναι πλασματικό ή πραγματικό, μου είπε ότι είναι πραγματικό. Σε ερώτηση που έκανα στον προηγούμενο πρόεδρο της επιχείρησης, τον κ. Λαψάτη, μου είπε ότι ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΠΗΚΕ ΣΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ. Κι εγώ ρωτάω: μπήκε ένα ποσό στα ληξιπρόθεσμα. Λεφτά του δήμου προς την ΚΕΔΗΚ. Έγινε πλασματική πράξη. ΠΟΙΟΣ ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΕ; Η ΚΕΔΗΚ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΦΡΑΓΚΟ….». Αυτό προς προβληματισμό».

Σήμερα, αυτό το διάστημα, όπου τα έσοδα είναι μειωμένα, η ΚΕΔΗΚ λειτουργεί οριακά. Υπό διερεύνηση αν τα διαφημιστικά έσοδα από την «Αιολία» έχουν εισπραχθεί ή όχι.


Η παρέλαση των Μ.Κ.Ο. στην Καισαριανή και οι “συμπτώσεις”…

Από τις 2.9.2011 μέχρι 31.12.2012 δραστηριοποιήθηκαν στα κυλικεία της ΚΕΔΗΚ δύο Μ.Κ.Ο. εταιρίες παροχής υπηρεσιών, δηλαδή παρείχαν εργασία. Υπάρχουν στα χέρια της νέας διοίκησης πέντε συμβάσεις έργου με δύο διαφορετικές Μ.Κ.Ο. «Εντελώς συμπτωματικά, πρόεδρος της μιας εταιρίας είναι η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΣΙΤΙΖΩ, η κυρία Αγγελική Κελμπακούρη»…

Η μία σύμβαση αφορά την εταιρία «Γευσοπαράδοση», από 2.9.2011 μέχρι 2.3.2012. ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ. Το ποσό αγγίζει τις 60.000 (ΕΞΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ) ευρώ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που θα απασχοληθούν για την παροχή έργου.

Υπάρχει και άλλη μία σύμβαση εξάμηνης διάρκειας, χωρίς αναφορά σε αριθμό εργαζόμενων και αυτή, με αμοιβή ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ (20.000) ευρώ. Όμως, αυτή η ΜΚΟ, έχει κάνει υπέρβαση του ποσού κατά 44.500 ευρώ!!! Υπέρβαση χωρίς απόφαση διοικητικού συμβουλίου και χωρίς νέα σύμβαση..!

Με το ΦΠΑ που πληρώνει η ΚΕΔΗΚ γι’ αυτές τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, θα είχαν προσληφθεί εργαζόμενοι με υψηλές αποδοχές.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΣΙΤΙΖΩ» είναι η συνέχεια των δύο Μ.Κ.Ο. Μεταξύ των δύο σχημάτων υπήρξε ένα κενό ενός μηνός. Σ’ αυτό το διάστημα στην ΚΕΔΗΚ απασχολήθηκαν εργαζόμενοι με μπλοκάκι..!

Στην προγραμματική σύμβαση της «ΣΙΤΙΖΩ» με τον δήμο και την ΚΕΔΗΚ, είναι 294.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Αυτά τα λεφτά έπρεπε να δίνονται ανά τρίμηνο 74.000 ευρώ, που έπρεπε να τα παίρνει η πρόεδρος και να πληρώνει. Αντ’ αυτού πλήρωνε «στο γόνατο» ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα σαφής εικόνα για τις συναλλαγές μεταξύ ΚΕΔΗΚ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πήραμε άλλη μια γερή δόση «χρηστής διαχείρισης» και «διαφάνειας». Θα επανέλθω.