Οι «απειλητικές ικεσίες» στη Σκοπευτική να κάνει «δωρεά» στο ελληνικό δημόσιο την έκταση που κατέχει, είναι μεν πλούσιες σε ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, πλην όμως φτωχές σε ρεαλιστική λογική…

Η λογική και το συναίσθημα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την οδό που ακολουθούμε για να πάρουμε κάθε σημαντική απόφαση.

Στην περίπτωση του Σκοπευτηρίου, η οποία ταλανίζει την Καισαριανή επί δεκαετίες, τα σημερινά δεδομένα είναι συγκεκριμένα και ασαφή:

Η παραπαίουσα δημοτική αρχή, η οποία αποτελείται από επίσημους, «με το χρίσμα», εκπρόσωπους του («σάπιου», κατά δήλωση Βενιζέλου) ΠΑΣΟΚ στην Καισαριανή, πανηγυρίζει γιατί, όπως αναγγέλλει, περιέρχεται «οριστικά και αμετάκλητα στον δήμο Καισαριανής το Σκοπευτήριο»!!! Ποιος το αποφάσισε αυτό; Το… Συνέδριο της ΚΕΔΕ!!!Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Μαν. Γλέζου, «απειλεί» τη Σκοπευτική ότι «αν δεν κάνει ΔΩΡΕΑ» την έκταση που κατέχει στο Σκοπευτήριο «θα την πάρουμε όλη»!!! Πως «θα την πάρουμε»; Άγνωστο… Πρόταση δεν υπήρξε.

Το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος Φ. Γεννηματά, κατακεραύνωσε τον κ. Αλ. Τσίπρα για την… «πατρότητα» της Εθνικής Αντίστασης, όπως διατυπώθηκε προχτές στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπευτήριο, αλλά ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ!!!

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη δόση «αμεροληψίας» για να κατανοήσει ο απλός πολίτης ότι η υπόθεση του Σκοπευτηρίου αποτελεί το πιο αιχμηρό βέλος στην προεκλογική φαρέτρα των κομμάτων που διεκδικούν, εδώ και χρόνια, τον δημαρχιακό θώκο της Καισαριανής.

Η «ιστορική μνήμη», η «ιερότητα και ο συμβολισμός του χώρου» και οι άλλες συναφείς έννοιες, χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικά στοιχεία των επιτελικών παραταξιακών και κομματικών σχεδιασμών.

 

Ούτε ο ΑΛ. Τσίπρας έκανε πρόταση!

Ακόμη και ο κ. Τσίπρας, στην προχτεσινή ομιλία του, που υποτίθεται ότι έγινε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, δεν συνεισέφερε σε λύσεις. Για την ακρίβεια δεν είπε ούτε μία!!!

Τι είπε για το συγκεκριμένο θέμα;Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία:

«Το Σκοπευτήριο είναι κομμάτι της ιστορίας του Λαού μας. Δεν ανήκει ούτε στην αριστερά ούτε στη δεξιά. Ανήκει στο σύνολο του λαού μας.
Είναι Εθνικό μνημείο και θα το υπερασπιστούμε. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί αυτός ο συμβολικός τόπος.
Δεν θα επιτρέψουμε να σβηστεί η ιστορική μνήμη μιας από τις κορυφαίες σελίδες που έχουν γραφτεί σε αυτόν τον τόπο: Της Εθνικής μας Αντίστασης». 

«Αν όμως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να σβήσει την ιστορική μνήμη, τότε να ξέρουν ότι αυτή τη μάχη την έχουν από χέρι χαμένη. Ας το γνωρίζουν καλά αυτό και εκεί στο εκτροφείο των σκανδάλων που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ. Ας γνωρίζουν ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να το ξεχάσουν ότι θα βάλουν πωλητήριο στη μνήμη και στα μνημεία των αγώνων του λαού μας. Αλλιώς θα μας βρουν μπροστά τους. Θα μας βρουν στην πρώτη γραμμή της μάχης της μνήμης ενάντια στη λήθη, της μάχης της αξιοπρέπειας ενάντια στην υποτέλεια». 

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήθελαν να θυσιάσουν το Σκοπευτήριο, ως έναν οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών τάδε και τάδε, χωρίς ο υφυπουργός να μπορεί αν να σηκώσει τα μάτια και να κοιτάξει στα ίσια τους βουλευτές μας.
Γι αυτό έκανε τόση εντύπωση ότι στην ερώτηση της Θεανώς Φωτίου, για το αν υπάρχει πρόθεση να παραχωρηθεί σε ιδιώτες το Σκοπευτήριο, ο λαλίστατος και ακατάληπτος εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατέβασε το κεφάλι και δεν είπε τίποτα απολύτως».

«Θα είμαστε όμως εδώ, και  για να υπερασπιστούμε την ιστορική μνήμη και τους αγώνες αυτού του λαού.
Το σκοπευτήριο δεν θα το πειράξει κανείς. Γιατί το σκοπευτήριο δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό. Είναι και θα είναι συμβολικός τόπος της Εθνικής μας Αντίστασης. Και κάθε αγώνας μας θα ξεκινάει από εδώ, με ένα λουλούδι στην μνήμη αυτών που έχυσαν εδώ το αίμα τους για την Ελευθερία».

Αυτά είπε ο κ. Τσίπρας για τη λύση του θέματος του Σκοπευτηρίου. Αν μέσα σε αυτά υπάρχει κάποια πρόταση, ρεαλιστική και υλοποιήσιμη, που εγώ δεν την καταλαβαίνω, ζητώ συγνώμη για την αμάθειά μου.


Ανύπαρκτες προτάσεις..!

Όλοι οι «διεκδικητές» της απόσπασης του χώρου από τη Σκοπευτική, επικαλούνται «ηρωισμούς» και «επιχειρήματα» του τύπου «ο λαός δεν θα το επιτρέψει», «αν δεν μας το κάνει δωρεά δεν ξέρει τι την περιμένει», «να κάνουμε απεργία πείνας», «να κάνουμε κάθε μέρα… συναυλίες μέχρι να μας το δώσει» και άλλα τέτοια… ατράνταχτα «επιχειρήματα»..! Τι λένε, όμως, τα κόμματα της συγκυβέρνησης;

Το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ απουσιάζει παντελώς από την «υπόθεση Σκοπευτήριο». Ο «νόμος Τσοβόλα» (έστω και αν ακυρώθηκε τελεσίδικα από τον ‘Αρειο Πάγο ως αντισυνταγματικός), φαίνεται σήμερα ως μη γενόμενος το 1987 και φαίνεται, επίσης, ως «αποδιοπομπαία» επιλογή και βούληση της τότε ηγεσίας από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η πλήρης σιωπή γύρω από το θέμα. Οι επίσημοι εντολοδόχοι του ΠΑΣΟΚ στην Καισαριανή αρκούνται να αναλώνονται σε πολιτικές αναισχυντίες του τύπου «οριστικά και αμετάκλητα με απόφαση της… ΚΕΔΕ», χωρίς να αισθάνονται το βάρος της ψηφοθηρικής «αρπαχτής»…

Προχτές, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, παραβρέθηκε σχεδόν όλη η ΠΑΣΟΚική νομενκλατούρα που μετέχει στο δημοτικό συμβούλιο… Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, το «κονκλάβιο» συσκέφθηκε «στα όρθια», με φανερή δια γυμνού οφθαλμού τη δυσαρέσκεια, την κατήφεια και τον εκνευρισμό μεταξύ των συσκεπτόμενων. Όπως έγινε γνωστό… ήθελαν να επιβάλουν να μιλήσει ο επικεφαλής τους!!! Που; Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ..! Ποιοι το ζήτησαν; Αυτοί που κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι «οριστικά και τελεσίδικα» το Σκοπευτήριο έρχεται στην κυριαρχία του δήμου!!! Αφού «το πήραν» από την καταπράσινη ΚΕΔΕ, τι άλλο θέλουν; Τι άλλο έχουν να πουν; Και αν έχουν, γιατί δεν κάνουν μια δική τους εκδήλωση υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ και να φέρουν και τον Βενιζέλο να μιλήσει για το Σκοπευτήριο; Να μπορέσει να τον ρωτήσει και ο κόσμος γιατί έδωσε τα ΔΥΟ ΔΙΣ στον Μπατατούδη και δεν τα έδωσε για να γίνει απαλλοτρίωση του χώρου του Σκοπευτηρίου; Αιδώς ανύπαρκτη…

Η κυβερνητική Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει ανάγλυφα τα πολιτικά «ιδανικά» της: αφού έδρεψε «αντιστασιακές» δάφνες με την ανέγερση του μνημείου των εκτελεσθέντων και δωρεάν διαφήμιση, χρέωσε στον δήμο τα έξοδα κατασκευής του μνημείου (τα οποία πληρώνονται μέχρι σήμερα!) και τώρα «δεσμεύεται» στα λόγια, ότι ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ δεν θα πουληθεί!!! Ο επίσημος, με το χρίσμα, εκπρόσωπός της στην Καισαριανή, σιωπά «εκκωφαντικά» μπροστά στο ανοσιούργημα και στρογγυλοκάθεται στην πρώτη σειρά των «επισήμων» στην εκδήλωση του… ΣΥΡΙΖΑ!!!

Η κυβερνητική ΔΗΜΑΡ έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, ωσάν να μην έχει ακούσει καν τι σημαίνει «υπόθεση Σκοπευτήριο»..! Μόλις έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και «άνοιξαν το δικό τους μαγαζί», τοποθέτησαν, ως φαίνεται, το Σκοπευτήριο στην τελευταία σειρά των προτεραιοτήτων τους… Ενώ ο Μπουτάρης, ε…; Ο Μπουτάρης, που κάλεσε «πανστρατιά» γύρω από τη ΔΗΜΑΡ, θα φέρει περισσότερες ψήφους…

 

Η απαλλοτρίωση

Όλοι οι «διεκδικητές» της «απελευθέρωσης» του χώρου, επί σειρά ετών, εκτός από τα «ξόρκια» και τα «αναθέματα» στη Σκοπευτική, δεν έχουν προτείνει ΚΑΜΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΗ ΛΥΣΗ. Όταν λέμε «υλοποιήσιμη», εννοούμε λύση που να εξυπηρετεί κατ’ αρχήν, ΑΝ ΟΧΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, τους πολίτες ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

Όλοι οι «διεκδικητές» επικαλούνται την «ιερότητα του χώρου» και τον «σεβασμό στη μνήμη». Αυτά και πολλά άλλα είναι αυτονόητα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΑ. Και δεν είναι διεκδικούμενα ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, τα οποία φαίνεται ότι τον σεβασμό τον εννοούν σύμφωνα με τις «προδιαγραφές» τις δικές τους, δηλαδή την κυριαρχία του καθενός από αυτά επάνω στον χώρο, εν είδη διεκδικούμενου «λάφυρου».

Η διατήρηση της «ιερότητας του χώρου» και ο «σεβασμός στη μνήμη» θα γίνουν δυνατά μόνο με την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΤΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ. Αυτή η κτήση είναι δυνατή μόνο με την ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ. Μόνο έτσι η Σκοπευτική δεν μπορεί να αντιδράσει φέρνοντας προσκόμματα.

Η απαλλοτρίωση ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ και η απόδοσή του στους πολίτες, θα αποκλείσει την εκμετάλλευσή του για άλλους λόγους. Και η ανυπαρξία πρότασης επί τόσα χρόνια για τη λύση μέσω της απαλλοτρίωσης, βάζει σε σκέψεις για την ανιδιοτέλεια των «διεκδικητών» της απόκτησης του χώρου μέσω «ηρωισμών» και «απειλών».

Όμως, επειδή ποτέ δεν είναι αργά, ΤΩΡΑ είναι καιρός ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι την πρόταση που διατυπώθηκε προ λίγων εβδομάδων από αυτές εδώ τις στήλες και ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια από μια δημοτική παράταξη για την απαλλοτρίωση. Εκτός αν έχουν άλλη υλοποιήσιμη πρόταση την οποία κρατάνε μυστική τόσα χρόνια για να μην τους κλέψουν την ιδέα…

Όσο για το οικονομικό μέρος της απαλλοτρίωσης, λύσεις υπάρχουν. Όχι σαν τα «λεφτά» του Παπανδρέου, αλλά τα κονδύλια που διαθέτουν τόσα και τόσα ελληνικά και ξένα ιδρύματα για κοινωφελείς σκοπούς. Μόλις προχτές μάθαμε ότι το Ίδρυμα Ωνάση διαθέτει τα κονδύλια για τη μελέτη της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου. Για τον ιερό τόπο του Σκοπευτηρίου πιστεύω ότι θα βρεθούν πολλά ιδρύματα, ελληνικά και ξένα, που θα διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Εδώ και τώρα, λοιπόν, ας δείξει καθένας από τους ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ «διεκδικητές» του χώρου ΑΝ και ΠΟΣΟ τον ενδιαφέρει η διατήρηση της «ιστορικής μνήμης».

Επειδή από κομματικό «συναίσθημα» οι πολίτες είμαστε πλήρεις, ας δούμε αν υπάρχει για μας και λίγη κοινωνική «λογική».