Η απίστευτης ομορφιάς εκδήλωση για το βιβλίο “90 χρόνια Βύρωνας” συνδυάστηκε με την εκτυφλωτική παρουσία δύο “γιγάντων” του πνεύματος, της κυρίας Ελ. Γλύκατζη – Αρβελέρ και του κ. Κ. Δεσποτόπουλου, τους οποίους τίμησε ο δήμος Βύρωνα.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει «κακομάθει» τους Βυρωνιώτες, επιφυλάσσοντάς τους ευχάριστες εκπλήξεις… Έτσι και χτες. Η παρουσίαση του βιβλίου «90 ΧΡΟΝΙΑ ΒΥΡΩΝΑΣ – Στους πρόποδες του Υμηττού» του Απόστολου Κοκόλια, ήταν η αφορμή. Η αιτία ήταν το αθεράπευτο μεράκι του δημάρχου Βύρωνα να κάνει μόνο το καλύτερο. Χωρίς επίδειξη νεοπλουτισμού, στην κατάμεστη «ταπεινή» «Λουΐζα» που είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης, από τους Βυρωνιώτες για τους Βυρωνιώτες. Όλα οργανώθηκαν, ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν από τους ανθρώπους του Βύρωνα.
Με αφορμή, λοιπόν, την παρουσίαση του βιβλίου, μας έβαλε να «κολυμπήσουμε» σε ένα πέλαγος συγκίνησης, ευδαιμονίας, ψυχικής ανάτασης…
Δύο κολοσσοί του πνεύματος, δύο Βυρωνιώτες, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τιμήθηκαν από τον δήμο Βύρωνα, ως ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στα δύο επιφανέστατα μέλη της κοινωνίας του.
Ο δήμαρχος του Βύρωνα πρέπει να αισθάνθηκε χτες ότι «έκλεισε σαν δήμαρχος»..! Ή, αντίθετα, ίσως αισθάνθηκε ότι τώρα ξεκινάει τον δρόμο του, σαν πρωτάρης, τρεις τετραετίες πίσω… με σχέδια για νέες δημιουργίες που θ’ αλλάξουν την πόλη του προς το ακόμη καλύτερο.
Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος τον ανέβασε “στα ουράνια”, εκθειάζοντάς τον και εκφράζοντας μια «χρυσή» πεποίθησή του για τον Νίκο Χαρδαλιά: ότι ο σημερινός δήμαρχος έφτιαξε το «θαύμα» του σημερινού Βύρωνα, το οποίο παρομοίασε με το θαύμα της νεότερης Ελλάδας που έφτιαξαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας..!
Συγκίνηση, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος…
Στο κλίμα της συγκίνησης και του τι θα επακολουθούσε μας έβαλαν από την αρχή τόσο η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και συντονίστρια της εκδήλωσης Πόπη Αλιφραγκή όσο και ο εξαίρετος δημοσιογράφος – στιχουργός – συγγραφέας Στέλιος Ελληνιάδης.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Άλκης Ρήγος, καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Στέλιος Ελληνιάδης, δημοσιογράφος, μελετητής του μικρασιατικού πολιτισμού. Νίκος Βικέτος, γεν. γραμματέας της Ένωσης Σμυρναίων. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας.