Του Θανάση Μαυρίδη

Είναι λέει αντισυστημικοί. Δεν γουστάρουν το σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης είναι πουλημένα, οι πολιτικοί «πιασμένοι» και πρέπει να φύγουν όλοι για να «ξεβρωμίσει ο τόπος». Τα έχουμε ξανακούσει αυτά. Έτσι γιγαντώθηκε η Χρυσή Αυγή. Το φασισταριό δεν γεννήθηκε με παρθενογένεση. Προηγήθηκαν το «ένας Παπαδόπουλος θα μας σώσει» και μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής. Τελικώς οι πιο συστημικοί είναι οι λεγόμενοι αντισυστημικοί. Μόνο που το δικό τους σύστημα είναι μαύρο, κατάμαυρο.

Προσπαθούν να μας προσφέρουν ξαναζεσταμένη σούπα. Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έχουν βγει στον δρόμο οι σύγχρονοι μελανοχίτωνες παγανιά και κτίζουν τη νέα Χρυσή Αυγή. «Τρέμε αστέ» έλεγαν στα τραγούδια τους οι Ιταλοί φασίστες. Βλέπετε κάτι διαφορετικό;

Υπάρχουν και αντιδράσεις από υγιείς ανθρώπους. Δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους στο ίδιο σακί. Φαντάζομαι ότι και εκείνοι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι εν έτη 2023 χάθηκαν τόσοι νέοι άνθρωποι και να ζητήσουν την απόδοση ευθυνών, θα ήθελαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη θύρα 13 που φώναζε στο γήπεδο το γνωστό σύνθημα σε βάρος του πρωθυπουργού. Από ποιον «καλλιεργήθηκε» ο σπόρος αυτός είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Η ουσία πάντως είναι ότι κάποιοι επιχειρούν αυτή τη στιγμή να ξαναζεστάνουν τη σούπα και να μας προσφέρουν στο πιάτο μια νέα έκδοση της Χρυσής Αυγής. Η προηγούμενη πήγε φυλακή. Με μία σχετική δυσκολία είναι η αλήθεια (δεν έβρισκαν αίθουσα για τη δίκη οι σύντροφοι), αλλά τελικώς πήγαν φυλακή. Τώρα προσπαθούν και πάλι. Κι αυτή τη φορά έχουν μάθει από τα λάθη της προηγούμενης.

Η απαξίωση της πολιτικής έχει ολέθρια αποτελέσματα. Πάντοτε έτσι συνέβαινε και έτσι θα συμβαίνει. Από την άλλη πλευρά είναι και ευθύνη των πολιτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσουν τους θεσμούς που εκπροσωπούν. Και είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι υπουργοί είναι εξαφανισμένοι.  Όσο αυτοί δεν το κάνουν, τόσο δίνουν έδαφος στους λεγόμενους «αντισυστημικούς» να κάνουν το δικό τους παιγνίδι.

Το αστείο είναι ότι πολλοί από δαύτους, τους αντισυστημικούς, έχουν πανάκριβα συμβόλαια στην τηλεόραση, στα θεάματα. Υπερασπίζονται έναν «ρόλο» για να μπορούν να πουλάνε σανό στο κοινό τους. Την πρώτη φορά δεν ήξεραν. Τώρα όμως ξέρουν. Τι τερατουργήματα μπορούν να δημιουργήσουν οι θεατρινισμοί τους…

Πηγή: liberal.gr