Του Σάκη Μουμτζή

Αναμένουμε από αύριο μείωση τιμών σε 3.000 περίπου προϊόντα. Καλό ακούγεται. Το κρίσιμο ζήτημα για τον καταναλωτή είναι αν αυτή η κυβερνητική εξαγγελία θα έχει διάρκεια ή θα αποτελέσει ένα πυροτέχνημα. Υποθέτω πως έχουν συγκροτηθεί οι μηχανισμοί ελέγχου και έχουν γίνει οι σχετικές συμφωνίες με τις μεγάλες εισαγωγικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν τις αλυσίδες, μικρές και μεγάλες. Γιατί ως γνωστόν το πρόβλημα των ανατιμήσεων δεν οφείλεται στη λιανική, αλλά στο ολιγοπώλιο των προμηθευτών. Αυτά είναι γνωστά.

Πολιτικά η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα ρισκάροντας να παίξει μπάλα στην καυτή έδρα των ανατιμήσεων των βασικών προϊόντων. Ζόρικη επιλογή, αλλά αν κερδίσει το παιχνίδι μέσα στο προσεχές τρίμηνο, η υπόθεση των ευρωεκλογών θα είναι ένας ευχάριστος περίπατος.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς δημοσκόπος για να αντιληφθεί πως αυτό που πονά και απασχολεί τον πολίτη είναι πρωτίστως η ακρίβεια. Και αυτό δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Είναι γνωστό πως οι εκλογές κερδίζονται ή χάνονται στον τομέα της οικονομίας. Η κυβέρνηση άντεξε στις απρόοπτες κακοτοπιές της πρώτης τετραετίας γιατί μοίρασε λεφτά, στήριξε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έδωσε την εικόνα στους πολίτες πως στα δύσκολα βρίσκεται δίπλα τους.

Έτσι, η κυβέρνηση, επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη είχε θεσπίσει το καλάθι του νοικοκυριού που λειτούργησε ικανοποιητικά. Προσέφερε λύσεις σε καθημερινή βάση. Όταν ο πολίτης βλέπει πως μια κυβέρνηση προσπαθεί, ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, την αξιολογεί θετικά. Κάτι κάνει, δεν παρακολουθεί άπραγη τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών.

Στην παρούσα δύσκολη πολιτικά συγκυρία, με θολό τον ορίζοντα και πολλά τα μέτωπα των συγκρούσεων, για την κυβέρνηση η επιτυχία της πολιτικής της μείωσης της τιμής 3000 προϊόντων είναι μονόδρομος. Η διεθνής συγκυρία δε βοηθά και για αυτό το εγχείρημα θεωρείται υψηλού ρίσκου. Και το κυριότερο: θα κρίνεται κάθε ημέρα από τους καταναλωτές στο ράφι. Έτσι, πολύ εύκολα αν το μέτρο τελικά αποτύχει, η απογοήτευση θα μετατραπεί σε οργή. Και πάντα η οργή εκδηλώνεται στην κάλπη.

Για αυτό υποθέτω πως ό,τι είναι να γίνει από αύριο στην αγορά είναι καλοδουλεμένο και προγραμματισμένο. Άλλωστε, η εξαγγελία του μέτρου της μείωσης των τιμών δεν έγινε με κάποια συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού, αλλά με κάθε επισημότητα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Έτσι, τον Μάρτιο εκτός από το νομοσχέδιο για την ίδρυση παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων, θα έχουμε και τη μάχη του ραφιού, που μπορεί βεβαίως να μην εξελιχθεί σε πόλεμο, αν οι προμηθευτές τηρήσουν τις συμφωνίες. Δύο μέτωπα καθοριστικής σημασίας, κοινωνικής και πολιτικής, στα οποία η κυβέρνηση απαγορεύεται να αποτύχει.

Πηγή: liberal.gr