Της Κατερίνας Γαλανού

Η ανακοίνωση που έφτασε την Παρασκευή στα mail μας από την Ένωσή μας μπορεί να είχε έναν «πιασάρικο» -στη δημοσιογραφική αργκό- τίτλο, αλλά το περιεχόμενό της ήταν δυσεξήγητο ως προς τη δομή και τη στόχευση.

«Ο δημοσιογραφικός κλάδος επιτέλους δείχνει ενσυναίσθηση και αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί», μπορεί να υποστηρίξει κάποιος από τους συντάκτες του.

«Έτσι προστατεύονται αναμεταξύ τους οι ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι», θα πει ένας που βλέπει το σινάφι απ’ έξω και η γενίκευση είναι η αγαπημένη του μέθοδος φασιστικής απαξίωσης. Όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι δημοσιογράφοι, όλοι οι γιατροί κλπ.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει μια υποδειγματική πρώτη παράγραφο, όπου δηλώνεται ότι και οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν, όπως και ολόκληρη η χώρα, στο βαρύτατο πένθος για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και συμπαρίστανται στην οδύνη των οικογενειών και των οικείων τους.

Θα αρκούσε αυτή. Χωρίς τις ακαδημαϊκού τύπου διατυπώσεις, διαπιστώσεις και ευχολόγια για το πως η τραγωδία των Τεμπών δείχνει τα δομικά προβλήματα των ΜΜΕ, για το πως απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, πως τα κλικ και η τηλεθέαση ιεραρχούν στην πραγματικότητα τις ειδήσεις, πως οι περιορισμοί στη δημοσιογραφική έρευνα αδυνατίζουν τις θεσμικές εγγυήσεις για τη λειτουργία του κράτους.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης εκτός από την ανάληψη ευθύνης, αναλαμβάνουν, εκ μέρους του δημοσιογραφικού κλάδου, τη δέσμευση «ότι τα αίτια και οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη φρίκη θα ερευνηθούν σε βάθος, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και τεκμηρίωση». 

Συνάδελφοι μας μπερδέψατε.

Νόμιζα ότι διαβάζω την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών ή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας ή του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Σιγοντάρετε -φαντάζομαι δεν το κάνετε επί τούτου- όσους την έχουν δει «τηλε-εισαγγελείς» και «γραφιδο-τιμωροί» σε κάθε έγκλημα, σε κάθε υπόθεση μικρού ή μεγάλου δημοσίου συμφέροντος.

Έτερη απορία: με ποια μέσα και σε ποια ΜΜΕ θα «γίνει» η έρευνα;  Σε αυτά που συλλήβδην αναφέρεται ότι έχουν απομακρυνθεί από την αποστολή τους και νοιάζονται για τα κλικ;

Η διερμηνεία της ανακοίνωσης δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη υπόθεση.

Υπάρχει και η παράμετρος που θέτει αγαπητός συνάδελφος σε δημόσια ανάρτησή του στο FB την οποία και παραθέτω ως περαιτέρω τροφή για σκέψεις.

Γράφει ο Χ.Π 

« Αγαπητή ΕΣΗΕΑ, 

Ως επαγγελματίας δεν ζητάω από κανέναν συγνώμη για την ποιότητα της δουλειάς μου (ξέρω πολλούς συνάδελφους που σκέφτονται το ίδιο) και κακώς στοχοποιείς τα μέλη σου στην κοινωνία. Η ανακοίνωση που γράφτηκε από κάποιον ευαισθητούλη με ελαφρά τρικυμία στο κεφάλι αποδεικνύει ότι δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στον χώρο του Τύπου… Σε κάθε περίπτωση ούτε εγώ, αλλά ούτε και πολλοί άλλοι, ούτε ήμασταν και ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε οι “Σταθμάρχες” της ενημέρωσης και του Τύπου γενικότερα, γιατί τώρα σας έπιασαν οι ευαισθησίες (στο Μάτι, στην Μάνδρα και σε άλλες τραγωδίες γιατί δεν βγάλατε παρόμοια ανακοίνωση;) 

Υ.Γ:  Αυτός που έγραψε την ανακοίνωση σε ποιο Μέσο δουλεύει; Καλό θα ήταν να μας πει τι έγραφε πριν την τραγωδία το Μέσο του για τον ΟΣΕ και αν δεν γράφτηκε για ποιο λόγο και ποιος πήρε την απόφαση της μη δημοσιοποίησης των καταγγελιών που προηγήθηκαν.

Η διερμηνεία της ανακοίνωσης δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη. 

Πηγή: liberal.gr