Του Θανάση Μαυρίδη

Σε μια κανονική χώρα που το κράτος σέβεται τον φορολογούμενο η μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι μία φυσιολογική εμπορική πράξη. Σαν να λέμε ότι πατάς ένα κουμπί και βγαίνει ένας χαμογελαστός Πιερρακάκης. Στην Ελλάδα, η μεταβίβαση ενός ακινήτου έχει γίνει ένας πραγματικός Γολγοθάς. Έγινε, δεν ήταν. Να, αυτά τα θέματα πρέπει να πιάσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Θέματα απλά και καθημερινά που συχνά κάνουν τους ανθρώπους να χάνουν την υπομονή τους.

Οι παλιοί λέγανε ότι αν δεν έχεις παντρέψει και δεν έχεις κτίσει δεν ξέρεις τι μπορεί να σε περιμένει σε αυτήν τη ζωή. Θα πρέπει σε αυτό να προσθέσουμε και την αγοραπωλησία ακινήτου. Δεν υπάρχει συμβόλαιο που να μην έχει ένα τόσο δα μικρό λαθάκι από το παρελθόν, η τακτοποίηση του οποίου απαιτεί πολλές ώρες κοπιαστικής εργασίας πολλών ανθρώπων.

Κι αν δεν υπάρχει λάθος και πάλι όλη η διαδικασία μπορεί να βρεθεί για μεγάλο διάστημα «στον αέρα», αφού είναι πιο εύκολο να κλείσει κανείς ραντεβού με υπουργό από το να καταφέρει να μεταγράψει το συμβόλαιό του στο κτηματολόγιο. Εντάξει! Όχι σε όλα τα κτηματολογικά γραφεία, αλλά σε αρκετά. Και πιστέψτε μας, δεν είμαστε υπερβολικοί.

Μα καλά, τόσες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τόση τεχνολογία και είμαστε χειρότερα από εκεί που ήμασταν; Ακριβώς! Οπότε κάποιος πρέπει να ψάξει να βρει το λάθος. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από το ίδιο το κράτος. Χώρια τι κοστίζει όλο αυτό το χάος στην εθνική οικονομία. Όπως είναι γνωστό ο χρόνος είναι χρήμα και τα λοιπά και τα λοιπά.

Να μην διορθωθούν τα όποια λάθη έγιναν στο παρελθόν; Φυσικά! Αλλά ας βρουν έναν τρόπο αυτό να γίνεται άμεσα, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία και χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για τις συναλλαγές.

Να μην εισέλθουμε και στο θέμα της έκδοσης των οικοδομικών αδειών ή την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε αρκετά πολεοδομικά γραφεία.

Η ουσία είναι ότι στην αγορά ακινήτων υπάρχει πρόβλημα. Θα ρωτήσετε πού δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτήν τη χώρα για να έχουμε την απαίτηση να λειτουργούν όλα άρτια στην αγορά ακινήτων. Η απάντηση είναι ότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς για να διορθώσει τα στραβά. Πόσο μάλλον όταν μας έχει υποσχεθεί λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ανάπτυξη. Αλλά πού τέτοια τύχη. Έτσι και ξεκινήσεις αγαπητέ συμπολεμιστή, συμπολίτη, σύντροφε στο δρόμο για τον συμβολαιογράφο, να εύχεσαι να είναι μικρή η απόσταση. Αλλιώς μπορεί να χάσεις τον αγοραστή, αν είσαι πωλητής ή το σπίτι των ονείρων σου, αν είσαι ο αγοραστής.

ΥΓ: Αυτό με τον καθαρισμό των οικοπέδων και τα πρόστιμα δήμευσης της περιουσίας που τα συνοδεύουν, πρέπει να το αποφάσισαν μετά από ώριμη σκέψη. Κι εδώ υπάρχουν πλατφόρμες, δηλώσεις, χαρτομάνι. Τέλος πάντων, μία έφεση στην γραφειοκρατία την έχουμε. Να τα λέμε κι αυτά!

Πηγή: liberal.gr