Του Άρη Πορτοσάλτε

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμπορεύεται πολιτικό προϊόν με πρώτη ύλη τον λαϊκισμό. Και όταν, δίνει την εντύπωση πως «γκρεμίζει» τα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, κι όταν… προειδοποιεί τους πολίτες να μην ψηφίζουν υπουργούς που «σκοτώνουν παιδιά»!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια. Όπως τότε, αντί να ανέβει τη ράμπα και να μπει στην τάξη του σχολείου το οποίο επισκεπτόταν, επέλεξε να επιδειχθεί περνώντας κάτω από τα προστατευτικά κάγκελα! Είναι ικανός να πει οτιδήποτε για να κερδίσει σε αναγνώριση και συμπάθεια. Ακόμη και του Μητροπολίτη Κέρκυρας…

Το πολιτικό του περιεχόμενο είναι μόνο χυλός. Έτοιμος να παραπλανήσει ανθρώπους που νιώθουν αδικημένοι από μια «ελίτ», στην οποία κι ο ίδιος μετέχει με τα, ακόμη, κρυφά περιουσιακά του στοιχεία και το αγορασμένο προς 1.800.000 ευρώ διαμέρισμα του!

Ο Κασσελάκης είναι η νέα εκδοχή του «Τσίπρα 2014». Οι Ευρωεκλογές του 2024 θα διεξαχθούν με τους ίδιους όρους προ δεκαετίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πάντα ίδιος…

Σοφότεροι για την Ευρώπη, την Ένωση και την ανάγκη για περισσότερη ενοποίηση δεν θα βγούμε στην πορεία του ενός μήνα προς τις Ευρωεκλογές. Το πιθανότερο είναι να ακούσουμε τόσο πολύ για την «ελίτ» και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ώστε η διαρκής καταγγελία να (μας) κάνει… συμπαθητική και την ελίτ και τη γραφειοκρατία, τελικά!

Ο προεκλογικός Μάιος δεν θα έχει την πολιτική ως θέμα. Ο προβληματισμός για τον σχηματισμό της Ενωμένης Ευρώπης, σαν να λέμε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μια «επικίνδυνη» συζήτηση, άλλωστε. Καραδοκούν οι λαϊκιστές της ενωμένης Αριστεράς (όλων των εκφάνσεων) μαζί και της Ακροδεξιάς, οι οποίοι συστηματικά προπαγανδίζουν ασύστολα ψεύδη κατά του «κράτους» των Βρυξελλών. Ότι σπεύδουν πρώτοι να επωφεληθούν από το περιεχόμενο του διαθέσιμου, σε κάθε περίπτωση, ευρωπαϊκού Ταμείου, το οποίο στο μεταξύ καταγγέλλουν, είναι μια… ασήμαντη λεπτομέρεια. Την οποία, δυστυχώς, φτάνουν στο σημείο να αποκρύπτουν ακόμη κι οι αντίπαλοι τους. Εκείνοι της ευρωπαϊκής αντίληψης, δεν την αναδεικνύουν από φόβο μήπως και εμφανιστούν «πολύ» Ευρωπαίοι και δυσαρεστήσουν το κοινό. Με τέτοιες αυτό-υποτιμητικές συμπεριφορές, πολιτικών κέρδισε χώρο ο αντισυστημικός λαϊκισμός.

Όταν αποφεύγεις να μιλήσεις για πολιτική με σοβαρά επιχειρήματα, όταν η σοβαροφάνεια, η ανοησία και η γελοιότητα, αφήνονται δίχως απάντηση, ας μη  παραπονούμαστε για την εισβολή της… μεταφυσικής και της θεϊκής διάστασης στον κομματικό ανταγωνισμό. Ποιος, από την κεντρική πολιτική σκηνή, έδινε σημασία στη συστηματική «καλλιέργεια» μιας μερίδας εύπιστων πολιτών με… επιστολές που υποτίθεται ότι «ενεχείρισε ο Ιησούς» σε πολιτικό αρχηγό; Με τον καθημερινό τηλεοπτικό του λόγο και πουλώντας ταυτοχρόνως και υποτίθεται ανακουφιστικές για τον πόνο κρέμες, κατάφερε ο συγκεκριμένος να «θεραπεύει» ψηφοφόρους, έτοιμους να ψηφίσουν για την Ευρώπη! Από το λέγε-λέγε, το πιθανότερο είναι να εκφραστούν υπέρ της ενωμένης Ρωσίας…

Υπάρχουν κομμάτια στην ελληνική κοινωνία που μοιάζουν με τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Έμειναν απάτητα επί χρόνια. Αφέθηκαν στην εκμετάλλευση των επιτήδειων δημαγωγών. Και όπως δεν δόθηκε σημασία στη διάδοση της γραφικότητας, δεν προβλέφθηκε το ενδεχόμενο της λήψης μιας πολιτικής απόφασης που θα έδινε ερείσματα στους γελοίους ισχυρισμούς και στη συνωμοσιολογία. Και να που συνέβη, με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μπορεί να μη συζητείται έντονα, μπορεί να φαίνεται πως απασχολεί ελάχιστους ενδιαφερόμενους, όμως το θέμα κάνει τη ζημιά του υπογείως σε μια κοινωνία ευεπίφορη στην υποκρισία. Αντιφατικό και οξύμωρο, προφανώς, να καταγγέλλονται δημοσίως από ιερείς βουλευτές συντηρητικού κόμματος που ψήφισαν το Νόμο, αλλά ταυτοχρόνως να γίνεται Μητροπολιτική υποδοχή στην Κέρκυρα με φιλοφρονήσεις και κομπλιμέντα σε πολιτικό αρχηγό Αριστερού κόμματος υπέρμαχο των νέων αντιλήψεων περί της οικογένειας.

Ο λαϊκισμός του Κασσελάκη είναι επικίνδυνος και διχαστικός. Θέλει απάντηση κι όχι εφησυχασμό. Απευθύνεται στα κατώτερα ένστικτα, ακόμη και του πιο λούμπεν ακροατηρίου του. Είναι η τακτική που επιλέγει για να διασώσει τον εαυτό του μέσα στον κομματικό ανταγωνισμό. Τον περιμένουν στη γωνία οι… σύντροφοι. Αυτά όμως είναι δικά τους.

Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση της υπεύθυνης ενημέρωσης και των πρωτοβουλιών που θα της δώσουν τη δυναμική που χρειάζεται. Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζονται, αλλά δεν έχει κερδηθεί ακόμη…

Πηγή: liberal.gr