Στην αρχή της συνέντευξής του στον Ant1 ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών και της βίας των ανηλίκων, λέγοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες γυναικών, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει το θάρρος να εκδηλώσουν το πρόβλημα, ενώ και για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους που ήταν -όπως είπε- «γροθιά στο στομάχι» σημείωσε πως “όλα πήγαν λάθος”, αλλά η αύξηση του αριθμού των καταγγελιών δείχνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, για την αστυνομία παραδέχτηκε ότι υπάρχει ακόμα η κουλτούρα του ωχαδερφισμού, όπως και στο κράτος, αλλά και πολλοί που κάνουν εξαιρετική δουλειά και τόνισε πως χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας. «Ναι τα περιπολικά πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρα. Στις φωτιές πήγαιναν πόρτα πόρτα στα σπίτια για να βγάλουν τους ηλικιωμένους από τα σπίτια τους», συμπλήρωσε.

«Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς δεσμευμένους σε πρόσωπα. Βρήκαμε πολλές αντιστάσεις για να τους απαλλάξουμε», αποκάλυψε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προσωπική ευθύνη στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους, τονίζοντας πως κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτή την 4ετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. «Όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε και η αστυνομία είναι μία από τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε», όπως είπε.

«Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρούμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς», υπογράμμισε για τα μέτρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του bullying. «Η αθλητική βία είναι η αρχή της σχολικής βίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά του χουλιγκανισμού στη μνήμη του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του».

«Πρέπει να μπαίνουν όριο, πλαίσιο κανόνων που θα σέβονται τα παιδιά. Δεν μπορείς να μπαίνεις να τα κάνεις γης μαδιάμ. Επειδή άκουσα και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει αν σπάσει ένα παράθυρο, θα το πληρώσει όλο το σχολείο. Όχι, δεν θα το πληρώσει όλο το σχολείο, θα το πληρώσει η οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα Τέμπη και την ακρίβεια

Ερωτηθείς για το θέμα των Τεμπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει συγκάλυψη και στο ερώτημα που θέτουμε τι έχουμε να συγκαλύψουμε δεν μας απαντούν». Απαντώντας στις κατηγορίες περί «μονταζιέρας» σημείωσε:

«Δεν το γνωρίζω αυτό. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι το υλικό έφτασε ακέραιο στη δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Το βράδυ δεν ξέραμε πόσοι είναι οι νεκροί. Δηλαδή το μέλημά μας ήταν να πάμε να πειράξουμε το ηχητικό. Είναι βαθιά προσβλητικό κυρία Αναστασοπούλου. Ο,τι διέρρευσε στα μέσα ήταν δύο ημέρες μετά».

Χαρακτήρισε τα όσα λέγονται «ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας» που «αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα» και πως η κυβέρνηση δεν απάντησε με μεγάλη πειστικότητα στις θεωρίες συνωμοσίας της αντιπολίτευσης. «Αυτό ήταν το λάθος μας», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «αν η αντιπολίτευση καταθέσει κατηγορητήριο για προανακριτική επιτροπή θα το εξετάσουμε»

Μιλώντας για το πρόβλημα της ακρίβειας είπε ότι ο ίδιος πρώτος αναγνωρίζει ότι ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών και υπογράμμισε πως η στήριξη του διαθεσίμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις είναι η μόνη απάντηση στην ακρίβεια, ενώ τόνισε πως οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού. «Από το Μάρτιο έχουμε μειώσεις τιμών σε προϊόντα».

«Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε και αυτό είναι δέσμευση. Στην αρχή της χρονιάς δεν θα πειραματιστούμε με τον προϋπολογισμό. Το 1/10 αν εφάρμοζαν από αυτά που λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εκτροχιαζόταν ο προϋπολογισμός», επισήμανε.

Υλοποιούμε μια σειρά δράσεων για να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με το κόστος της στέγης, πρόσθεσε.

Για απογευματινά χειρουργεία

Για τα απογευματινά χειρουργεία υπογράμμισε πως δεν αφορά κρίσιμα χειρουργεία, αλλά ανθρώπους που περιμένουν παρά πολύ καιρό και ταλαιπωρούνται, ενώ παράλληλα αποτελεί μια φθηνότερη επιλογή από τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Σε τρεις μήνες θα αξιολογήσουμε τη ρύθμιση και αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια, αποκάλυψε.

Σήμερα 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως και τόνισε πως το νέο ΕΣΥ θα κριθεί το 2027, στο τέλος της τετραετίας. Λιθαράκι-λιθαράκι θα δει ο πολίτες τις αλλαγές.

 

Για Ευρωεκλογές

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, είπε, προσθέτοντας ότι θα διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από την ΚΑΠ, για την άμυνα και να στηριχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα οι πολίτες. Πρέπει να στείλουμε ένα απρόσκοπτο μήνυμα ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε, ενώ για τους πολιτικούς συσχετισμούς, πρόσθεσε ότι ο λαϊκισμός δεν θα βοηθήσει τη χώρα.

Αναφερόμενος στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές είπε ότι τις ζητάει όταν γνωρίζει πως θα έρθει δεύτερος και ξεκαθάρισε πως οι εθνικές εκλογές αυτές θα γίνουν το 2027, ανεξάρτητα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών.  Ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Βελόπουλος μου θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, σχολίασε.

Κάναμε μεταρρυθμίσεις με κόστος και συγκρούσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Για τα ελληνοτουρκικά και τους Σπαρτιάτες

Κάποιες από τις βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε και πρόσθεσε πως δεν γίνονται εδώ και 12 μήνες παραβιάσεις και παραβάσεις των συνόρων μας. Πετύχαμε πολλά έναντι της Τουρκίας χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας, υπογράμμισε.

Γνωρίζουμε πολλά καλά το Δίκαιο της Θάλασσας και έχουμε ισχυρά επιχειρήματα και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα με την Τουρκίας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Θα καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της υποψηφιότητας των Σπαρτιατών και μακάρι να συντονιστούν μαζί μας και άλλα κόμματα, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχουν ευρωπαϊκές βλέψεις, ξεκαθάρισε πως «δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Πηγή: liberal.gr